Ukrajinské strany oznámily kandidáty do voleb, lídrem favoritů je Kličko.

Ukrajinské strany oznámily kandidáty do voleb, lídrem favoritů je Kličko. | foto: Reuters

Ukrajinské strany oznámily kandidáty do voleb, lídrem favoritů je Kličko

  • 211
Všechny hlavní ukrajinské politické strany v neděli uspořádaly své předvolební sjezdy před mimořádnými volbami plánovanými na 26. října. Podle ukrajinských novinářů jsou zveřejněné kandidátky bez překvapení. Za nečekané označují rozhodnutí Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče volby bojkotovat.

Bojkot oznámil Boris Kolesnykov, tajemník Strany regionů, která je tradiční baštou prorusky orientovaných Ukrajinců. Důvodem je podle něj skutečnost, že údajně sedm milionů voličů nebude mít možnost hlasovat. Jde o obyvatele převážně ruskojazyčného Donbasu, kde v dubnu propuklo povstání Moskvou podporovaných separatistů. Ti zorganizovat volby nehodlají, protože jde prý o záležitost „cizího státu“.

Krize na Ukrajině

Podle Kolesnykova se Strana regionů nezúčastní voleb jako politická formace, její jednotliví členové však v obvodech s většinovým systémem kandidovat budou. Ukrajinský volební systém je smíšený: polovina ze 450 poslaneckých mandátů vzejde z hlasování poměrným systémem a o druhé polovině se bude rozhodovat v obvodech se systémem většinovým.

Ukrajinská „prezidentská“ strana Blok Petra Porošenka, která je podle politologů favoritem voleb, postavila na svém nedělním sjezdu do čela kandidátky šéfa strany UDAR a kyjevského starostu Vitalije Klička.

Podle médií je to odměna za jeho rozhodnutí spojit s Porošenkovou formací síly v nadcházejících volbách. Kličko, bývalý světový boxerský šampion, označil své spojenectví s Porošenkovým blokem za „příspěvek ke konsolidaci demokratických sil v zájmu zajištění parlamentní většiny“.

Součástí zvažované proevropské většiny v jednokomorovém ukrajinském parlamentu by měla být i Národní fronta, která do čela své kandidátky postavila premiéra Arsenije Jaceňuka. Předseda ukrajinské vlády sice v předvečer sjezdu odmítl předvolební koalici s Blokem Petra Porošenka kvůli rozdílu ve volebních programech, povolební spolupráci však neodmítá. Na předních místech kandidátky Národní fronty jsou šéf parlamentu Oleksandr Turčynov nebo bývalý předseda Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Tymošenková překvapila radikální programem

Prakticky celé vedení Národní fronty patřilo až do konce srpna mezi hlavní funkcionáře strany Vlast, kterou založila a řídí expremiérka Julija Tymošenková a která byla u zrodu Národní fronty. Svou klesající prestiž se strana Tymošenkové snažila povzbudit radikálním programem. Nechybí v něm členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci, zavedení výjimečného stavu v Donbasu a označení povstaleckých „lidových republik“ na východě Ukrajiny za teroristické organizace.

Tymošenková se na nedělním sjezdu rozhodla demonstrativně uvolnit první místo na kandidátce ukrajinské vojenské letkyni Nadije Savčenkové, která se v srpnu za nevyjasněných okolností ocitla v ruské vazební věznici ve Voroněži. Podle Kyjeva Savčenkovou na východě Ukrajiny během bojových operací zadrželi separatisté a eskortovali ji do Ruska. Tam čelí obvinění z vraždy dvou ruských novinářů, kteří v bojích na východě Ukrajiny zahynuli.

Svůj volební sjezd měla i radikální nacionalistická organizace Pravý sektor, kterou analytici považují za outsidera voleb. V květnových parlamentních volbách její vůdce Dmytro Jaroš získal necelé jedno procento hlasů. Na kandidátce pro říjnové parlamentní volby se ale Jaroš neobjeví. Z Donbasu, kde se prý aktivně účastní bojových operací proti separatistům, vedení své strany vzkázal, že v nynější situaci nemá čas na volební kampaň.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video