V Kyjevě složily slib dva tisíc nových policistů (4. července 2015).

V Kyjevě složily slib dva tisíc nových policistů (4. července 2015). | foto: AP

Ukrajinská policie mění image, s korupcí bojuje v amerických uniformách

  • 112
Ukrajinská policie, jejíž pověst značně utrpěla při revoluci na Majdanu, se snaží o změnu image. Provedla velký nábor a nakoupila nové uniformy odkazující na newyorské policisty. Změna však není jen vizuální. Policie se především snaží zbavit korupce, jíž je proslulá.

Od sovětské éry se ukrajinská policie prakticky nezměnila. „Je sovětským dědictvím, že naše policie nechrání lid, ale spíše úřady před lidmi,“ řekl v únoru poradce ministra vnitra Anton Heraščenko.

Policisté mají nízké platy a mizerné vybavení. Hlídky si často samy platí benzín a hojí se na pokutách, které vybírají od motoristů do vlastních kapes. Zvláště dopravní policie je korupcí proslulá. 

S tím je teď však podle ukrajinské vlády konec. Policie totiž prochází reformou, jejíž součástí je i velká personální obměna. „Pravděpodobně během pěti let nahradíme osmdesát procent policistů,“ citovala Heraščenka agentura Bloomberg.

Vláda v tomto ohledu již začala konat. Když například ministr vnitra Arsen Avakov minulý týden navštívil město Mykolajiv na jihu země, naráz propustil veškeré dopravní policisty v regionu. Kdo chce svou práci zpět, musí nejdřív projít inspekcí, oznámil ministr.

Dosavadní zkorumpované policisty mají nahradit noví rekruti, kteří prošli americkým a kanadským výcvikem. Změna je i vizuální. Dosavadní uniformy sovětského střihu nahradí nové oděvy z funkčních materiálů, které napodobují newyorskou policii. Namísto dřívejšího nápisu „Milicija“ jsou označené slovem „Policija“.

Peníze jsou větší nebezpečí než zbraně, řekl Porošenko

Přísahy dvou tisíců nových mužů a žen zákona se tento týden zúčastnil prezident Petro Porošenko, premiér Arsenij Jaceňuk, americký velvyslanec Geoffrey Pyatt i starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Ten si během svého projevu dokonce nasadil novou policejní čepici.

„Hlavní nebezpečí neleží tam, kde hvízdají kulky, ale kde šustí peníze,“ řekl mladým policistům Porošenko. Jejich úkolem je podle prezidenta také přesvědčit veřejnost, že reformy jsou nevyhnutelné, uvedla agentura Reuters.

Jejich dosavadní průběh však podle průzkumu nezávislého Razumkovova centra Ukrajinci hodnotí na desetistupňové škále pouhou dvojkou, přinejlepším trojkou. Téměř 81 % respondentů soudí, že se boj s korupcí nedaří, píše BBC.

V dubnu byl v zemi po půlročních průtazích zřízen antikorupční úřad, je však zjevné, že s definicí úplatkářství zápasí i někteří členové vlády - ministr ekologie a přírodních zdrojů Ihor Ševčenko musel před týdnem odstoupit poté, co se nechal svézt soukromým letadlem jistého podnikatele z francouzského Nice do Kyjeva. Ševčenko se hájil tím, že za cestu zaplatil tisíc dolarů.

V Kyjevě, kde noví policisté boudou nasazeni nejdříve, se lidé na změny dívají optimisticky. S mladými a pohlednými policisty a policistkami se fotografují a  jedna z místních kaváren nabízí horké nápoje pro policisty zdarma. 

07.července 2015 v 01:30, příspěvek archivován: 09.července 2015 v 16:14

Now I'm following a policewoman on Instagram. O tempora, o mores. #kyivpolice PS "@lucia_lju" pic.twitter.com/N3mB6Mhhhj


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video