Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko nemá v Bělorusku na nový útok na Ukrajině dost vojáků, míní náčelník

  22:29aktualizováno  22:34
Rusko má v Bělorusku v současnosti asi 10 200 vojáků, což nestačí na zahájení nové ofenzívy ze severu proti Ukrajině, uvedl ve středu v ukrajinské televizi náčelník ukrajinské pohraniční stráže Serhij Dejneko. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského se ukrajinské armádě podařilo osvobodit už více ne 1 800 měst a vesnic. Oznámil to při svém projevu v parlamentu.

Ruští vojáci. | foto: Reuters

„Uskupení, které mají ozbrojené síly Ruské federace v Bělorusku, čítá okolo 10 200 vojáků. Nemůže zajistit opakovaný útok na území našeho státu,“ citoval Dejnekovo vyjádření server Ukrajinska pravda.

Pohraniční stráž, vojenská rozvědka a armádní průzkum podle náčelníka nepřetržitě monitorují situaci u severního souseda, s čímž pomáhají také „utajovaní pomocníci“. Všechny tyto zdroje se shodují, že momentálně nemá nepřítel „reálné možnosti“ rozpoutat z Běloruska novou ofenzívu.

Bělorusko, nejbližší spojenec Moskvy, se do ruské války proti Ukrajině přímo nezapojilo, nicméně dalo Rusům k dispozici své území a letecké základny. Z běloruského území vedla ruská vojska na počátku invaze ofenzívu ve směru na ukrajinské hlavní město Kyjev, v jehož blízkosti byli vysazeni také ruští výsadkáři. Na jaře se ale ruská vojska z okolí ukrajinské metropole stáhla.

Signály nového vpádu z Běloruska jsou stále zřejmější, panují obavy

Spekulace o případném přímém zapojení Běloruska do ruské agrese zesílily i kvůli nedávné návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Minsku. Někteří pozorovatelé pokládají další útok z Běloruska za dříve či později nevyhnutelný, protože žádná kratší cesta do Kyjeva nevede, jiní zase poukazují na nebezpečí, že by útok vedený k západním hranicím Ukrajiny mohl zemi odstřihnout od životně důležitých dodávek západních zbraní a munice.

Další konstatují, že ustavičná, byť možná hypotetická hrozba ze severu nutí Kyjev mít na hranicích z Běloruskem část sil, tolik potřebných na jiných úsecích bojiště.

Osvobozeno je 1 800 měst a vesnic

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit již 1 800 měst a vesnic, které okupovala ruská vojska po svém vpádu do země na konci února. Ve středu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vystoupení v parlamentu. To se konalo za zavřenými dveřmi.

O jeho obsahu informovali novináře poslanci. Zelenskyj poděkoval všem zemím, které pomáhají Ukrajině porážet na bojišti ruskou tyranii, napsaly agentury Unian a Ukrinform.

Ukrajina se stala jedním z vůdců svobodného světa a pomohla Západu, aby našel sám sebe a přestal se bát Ruska, uvedl Zelenskyj při svém projevu v parlamentu podle listu Ukrajinska pravda. Zdůraznil, že cílem Ukrajiny je obnovit územní celistvost země a osvobodit všechny své občany, kteří se ocitli v nevoli či zajetí.

Poválečná obnova Ukrajiny se stane největším ekonomickým projektem Evropy, usoudil prezident a vybídl poslance k vypracování právního rámce, který by již nyní povzbuzoval podnikatele a investory přijít na Ukrajinu. Prohlásil také, že miliony Ukrajinců, kteří před válkou uprchli do zahraničí, nesmějí zůstat uprchlíky a měli by se vrátit domů.

Zelenskyj má deset bodů pro mír. Uznejte naše územní zisky, žádá Kreml

„Ukrajinští vojáci zahnali okupanty od Kyjeva a to byl první přelomový okamžik ve válce. Prokázalo to sílu našeho odporu. Ukrajinští vojáci osvobodili Hadí ostrov a od té doby každý okupant ví, jakou jedinou odpověď uslyší od Ukrajinců. Ukázalo to, že Ukrajinu nic nezastaví,“ zdůraznil.

„V Černém moři ubylo vlajkových lodí a jeden smutně proslulý most stále více slouží k odjezdům, pokud je v provozu,“ zažertoval Zelenskyj na adresu potopení ruského křižníku Moskva, vlajkové lodi ruského Černomořského loďstva, a poškození Kerčského mostu, spojujícího ukrajinský poloostrov Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo na jaře 2014, s ruskou pevninou.

„Ještě před rokem by se zdálo, že není možné, že náš stát bude mít americké rakety Patriot. Teď jsme se na tom domluvili. Je to zvláštní známka důvěry Ukrajině, toto je skutečné spojenectví se Spojenými státy,“ ocenil Zelenskyj.

Získali jsme zpět přes 1 400 válečných zajatců, řekl Zelenskyj

Podle agentury Ukrinform Zelenskyj rovněž uvedl, že od začátku ruské invaze se povedlo Ukrajině zajistit propuštění 1456 lidí z ruského zajetí. Moskva a Kyjev provedly už řadu výměn a předpokládá se, že Rusko zadržuje tisíce ukrajinských válečných zajatců, nicméně jejich přesné počty nejsou známy, podotkla agentura Reuters. Veřejné nejsou ani počty ruských vojáků, které zadržuje Ukrajina. Prezident zároveň uvedl, že cílem je osvobodit všechny zajatce a dostat do vlasti i násilně deportované Ukrajince.

Zelenskyj také uvedl, že se od začátku ruské invaze zúčastnil 850 mezinárodních akcí. Ukrajinský prezident za celou dobu, co jeho země čelí ruské vojenské agresi, vycestoval z vlasti pouze jednou - v prosinci navštívil americký Washington, kde se setkal s prezidentem Joem Bidenem a promluvil v Kongresu. Skrze videokonference však dříve promlouval mimo jiné k národním parlamentům, na různých konferencích nebo i festivalech.

Padesát za padesát. Rusko si s Ukrajinou vyměnilo další válečné zajatce

Prezidentův projev v parlamentu si podle poslance Jaroslava Železnjaka na místě vyslechli také členové ukrajinské vlády, náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj, zahraniční diplomaté a příbuzní vojáků zabitých při obraně vlasti. Prezidentovo poselství o stavu země mohlo zaznít až po skončení leteckého poplachu, který si vynutil odklad o půldruhé hodiny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...