Potvrzeno. O post ukrajinského prezidenta se utkají Zelenskyj a Porošenko

  • 20
Ukrajinská ústřední volební komise ve čtvrtek potvrdila, že do finále prezidentských voleb postupují herec Volodymyr Zelenskyj a stávající hlava státu Petro Porošenko. Komise to oznámila po sečtení všech hlasů. Voliči v prvním kole vybírali kandidáty minulou neděli.

Vítěz Volodymyr Zelenskyj podle statistiky získal 30,24 procenta hlasů (asi 5,7 milionu hlasů), druhý dosavadní prezident Petro Porošenko 15,95 procenta (3 miliony hlasů). Oba postupují do druhého kola.

Bývalá premiérka a vůdkyně strany Vlast Julija Tymošenková s 13,4 procenta (2,5 milionu) odevzdaných hlasů skončila třetí před proruským kandidátem Jurijem Bojkem (11,6).

Se 6,9 procenta hlasů byl pátý bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko a šesté místo obsadil bývalý šéf tajné služby SBU Ihor Smeško (6,04).

K volebním urnám v prvním kole přišlo 63,5 procenta oprávněných voličů. Ve druhém kole budou Ukrajinci hlasovat 21. dubna.

Petro Porošenko před druhým kolem voleb vyzval svého protivníka Volodymyra Zelenského k veřejné debatě. Ukrajinský herec a komik výzvu akceptoval, má však několik podmínek. Mimo jiné chce, aby se debata odehrávala na stadionu Olimpijskij v Kyjevě. A požaduje, aby Porošenko uznal, že není ničí loutkou, což současný prezident Ukrajiny v minulosti tvrdil. 

Řada podmínek, z nichž zejména u některých je stěží představitelné, že na ně Porošenko přistoupí, u některých pozorovatelů vyvolává pochybnosti ohledně upřímné ochoty Zelenského do otevřené debaty s prezidentem skutečně jít. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video