Ukrajinská protiofenziva začala? Kyjev mlží, tanky se u Záporoží valí do boje

Sledujeme online   9:37aktualizováno  19:41
Ukrajinská protiofenziva začala, tvrdí americká média s odvoláním na armádní zdroje z Kyjeva. Kabinet prezidenta Volodymyra Zelenského protiútok nepotvrdil. Ukrajinské síly v noci na čtvrtek podnikly první velký tankový útok na frontě v Záporožské oblasti. Podle údajů britské vojenské rozvědky si ukrajinské síly udržují iniciativu na většině frontových úseků.

Stanice ABC News a list The Washington Post (WP) oznámily zahájení protiofenzivy s odvoláním na několik zdrojů z ukrajinské armády, které si nepřály být jmenovány, protože nemají oprávnění veřejně mluvit.

Kyjevské síly by podle WP mohly prorazit na jih přes rovinatá pole Záporožské oblasti a přerušit tak „pozemní most“ mezi pevninským Ruskem a anektovaným Krymem, čímž by odřízly klíčové ruské zásobovací linie. Mohly by se také pokusit osvobodit okupovaná města Melitopol a Enerhodar, u něhož se nachází Záporožská jaderná elektrárna.

ABC News uvádí, že protiofenzíva se zřejmě rozbíhala už několik dnů, v posledních hodinách ale došlo k významnému vývoji – přicházejí zprávy o velké bitvě jižně od města Záporoží. Dva ukrajinští představitelé stanici potvrdili, že se nyní odehrává aktivní fáze protiofenzívy.

Toto tvrzení obratem popřel mluvčí ukrajinského generálního štábu. „Žádné takové informace nemáme. A anonymní zdroje nekomentujeme,“ řekl.

Podle WP ukrajinští vojáci, včetně speciálních útočných sil vyzbrojených západními zbraněmi a vycvičených v taktice NATO, v noci zintenzivnili údery na ruské pozice na jihovýchodě země.

„Ukrajinské tanky útočily v noci na čtvrtek u města Orichiv, ležícím asi 60 kilometrů jihovýchodně od města Záporoží,“ uvedl představitel ruské správy okupované části tohoto jihoukrajinského regionu Vladimir Rogov.

Jednalo se podle něj o první tak velký noční útok ukrajinské armády na záporožské frontě. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že u Orichiva se ruská armáda „aktivně brání“.

Mezi obcemi Mala Tokmačka a Novodanylivka se rozpoutaly „boje vysoké intenzity“. Rogov tvrdí, že se ruským silám podařilo útok odrazit. Další okupované město v Záporožské oblasti, Tokmak, se podle Rogova stalo terčem ostřelování z děl a raketometů HIMARS, které Ukrajině dodaly USA.

Zničili jsme tři Leopardy, tvrdí Rusové

„Nepřítel podnikl pokus o prolomení naší obrany v záporožském směru. Průzkumné síly ho včas odhalily a byl zahájen úder dělostřelectva, letectva a protitankových zbraní,“ uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že Ukrajina při bitvě ztratila 30 tanků, jedenáct vozidel pěchoty a 350 mužů.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov později uvedl, že útočící ukrajinské síly se dostaly do závažných problémů v ruském minovém poli a že ruská armáda k jejich odražení nasadila bombardéry. Zničila podle něho tři tanky Leopard 2, které Kyjevu dodaly západní země.

Tvrzení znepřátelených stran nelze nezávisle ověřit. Kyjev v ranním přehledu situace na bojišti jen poznamenal, že ruské jednotky na záporožském a chersonském úseku fronty na jihu Ukrajiny pokračují v obraně.

Těžké boje na záporožské frontě mezi obcemi Levadne a Pavlivka hlásí ve čtvrtek také ukrajinský zpravodajský kanál DeepState.

Tvrdost bojů naznačuje pravidelně zveřejňovaný odhad ruských ztrát v podání ukrajinského generálního štábu, podle kterého Rusové za uplynulý den přišli o dalších 730 vojáků, 28 děl, 16 obrněných vozidel, 18 tanků, 15 dronů, osm kusů speciální techniky a raketomet.

Situace na frontě u Záporoží (8. června 2023)

Ruské zdroje na sociálních sítích uvádí, že ukrajinské síly při nočních útocích utrpěly vážné ztráty, zatímco ukrajinští blogeři si stěžují na mlčení oficiálních míst. To podle nich vede k vyhledávání informací u ruské strany, které jsou však plné dezinformací a psychologických operací.

Podle přehledu webu Oryx vypracovaného v dubnu dostali Ukrajinci od západních spojenců zhruba 575 tanků, dalších 212 bylo v té době přislíbeno. Většinou jde o tanky T-72 sovětské výroby, bylo mezi nimi také 75 tanků Leopard 2, více než 130 tanků Leopard 1 a 14 britských challengerů.

Už to začalo. Pět faktorů, které rozhodnou o zdaru ukrajinské ofenzivy

Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek popisuje obraz situace na frontě jako velice komplikovaný, těžké boje podle něj pokračují. Na většině úseků si iniciativu udržují ukrajinské síly.

Ruské jednotky zřejmě stále dostávají rozkazy vrátit se co nejdříve k ofenzivním operacím: čečenské jednotky podnikly neúspěšný pokus o dobytí jedné z obcí u Doněcka, kde se frontová linie od roku 2015 jen málo změnila, upozornil Londýn. Předpověděl také, že během čtvrtka patrně začnou opadat záplavy vyvolané zničením Kachovské přehrady.

V okupovaném Luhansku na východě Ukrajiny se pak ve čtvrtek ozvalo několik silných výbuchů a nad městem stoupal dým. Podle ruských tiskových agentur byla tamní průmyslová zóna zasažena patrně střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, které bránící se Ukrajině dodala Británie.

Hladina Kachovky klesla pod „mrtvý bod“

Šéf ukrajinské Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin informoval, že terčem ruského ostřelování se ve čtvrtek stalo město Cherson a přilehlé pobřežní oblasti. Záchranáři přitom v těchto místech pomáhají lidem, jejichž domovy zaplavila voda po úterním zničení hráze Kachovské přehrady.

I Moskva obvinila ukrajinské jednotky z ostřelování, konkrétně záchranářů v Ruskem okupované části Chersonské oblasti. Osmašedesát procent ze zatopené oblasti je na Ruskem obsazeném levém břehu řeky Dněpr.

Hladina vody v přehradě ve čtvrtek odpoledne klesla na 12,5 metru, přičemž minimum potřebné pro odběr vody do zásobovacích kanálů je 12,7 metru. Řekl to šéf společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota. Týká se to podle něj mimo jiné dodávek pro Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá vodu z kachovského rezervoáru k chlazení reaktorů.

Ukrajinská média neuvádějí, jak se pokles vody jaderné elektrárny bezprostředně dotkne. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý konstatovala, že atomové zařízení má dostatečnou zásobu vody pro chlazení reaktorů na „několik měsíců“.

Až ofenziva začne, poznáte to, říká Ukrajina

„Ukrajina ještě plánovanou a napjatě očekávanou protiofenzivu nezahájila, až se tak stane, bude to všem zřejmé,“ řekl ve středu tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Rusové si prý podle něj pletou lokální ukrajinské postupy na některých úsecích fronty se zahájením větší operace.

„Nic z toho není pravda. Naše armáda rozhodne, kdy to vše začne,“ řekl Danilov. „Až protiofenzivu spustíme, všichni o tom budou vědět, uvidí to,“ dodal. Ukrajina už několik měsíců hovoří o protiofenzivě s cílem získat zpět území na jihu a východě země, která od února loňského okupují ruská vojska.

Druhý rok války na Ukrajině

Na sociálních sítích se ve středu začaly objevovat neověřené zprávy ruských vojenských blogerů o sílících bojích na frontě v Záporožské oblasti a kolonách ukrajinské vojenské techniky u města Huljajpole, které se nachází blízko frontové linie.

Ruské ministerstvo obrany už v noci na pondělí tvrdilo, že protiútok začal a ruští vojáci ho odrazili, Moskva zmiňovala stovky z boje vyřazených ukrajinských bojovníků. Kyjev to popřel a uvedl, že se Moskva podobnými vyjádřeními snaží odvést pozornost od bojů v oblasti Bachmutu, kde podle něho ruské síly zaznamenávají neúspěchy.

Rusko ztrácí pozice u Bachmutu, Ukrajinci postupují po křídlech

Podle Danilova není pochyb o tom, že hráz Kachovské přehrady zničilo Rusko, jelikož vodní dílo bylo pod jeho okupací od začátku invaze. Z Kyjeva už před měsíci zaznělo, že Rusové přehradu zaminovali. Po jejím protržení Ukrajinci obvinili Rusy, že ji vyhodili do povětří, aby zabránili ukrajinským jednotkám překročit řeku Dněpr a zaútočit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...