Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin dle NATO využívá zimu jako zbraň, horká linka do Kremlu zvonila jednou

  17:26aktualizováno  17:33
NATO bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba, prohlásil šéf Aliance Jens Stoltenberg. Je důležité, aby ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině nezvítězil, řekl také na summitu ministrů zahraničí členských zemí v Bukurešti. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý požádal o rychlejší dodávky zbraní a generátorů. Rusku se nelíbí rostoucí zapojení USA do válečné pomoci.

„Jsme všichni šokováni útoky na ukrajinská města a infrastrukturu. Putin se snaží Ukrajince připravit o vodu, elektřinu, topení, světlo. Používá zimu jako zbraň,“ řekl Stoltenberg. O to důležitější je podle něj Ukrajinu podporovat.

„Neustoupíme,“ dodal s tím, že pokud by Rusko, které Ukrajinu napadlo v únoru, uspělo, stal by se celý svět podle něj nebezpečnějším a zranitelnějším.

„Dokázali jsme, že můžeme porazit Rusko, dokázali jsme, že můžeme vyhrát společně v zájmu celého euroatlantického světa,“ uvedl v Bukurešti Kuleba. „Rychleji, rychleji, rychleji,“ podotkl také s tím, že to je přesně to, co teď Ukrajina potřebuje, ať už jde o dodávky zbraní či generátorů.

Ukrajinský voják vyhlíží z úkrytu v Bachmutu. (21. února 2023)

Kyjev podle něj potřebuje hlavně systémy protiletecké a protivzdušné obrany, jako jsou Patriot, Iris-T nebo Hawk. „Když budeme mít transformátory a generátory, budeme moci znovu naplnit naše energetické potřeby. Když budeme mít systémy protivzdušné obrany, budeme se moci chránit před dalšími ruskými raketovými údery,“ uvedl.

Stoltenberg už v pondělí vyjádřil přesvědčení, že Rusko bude v útocích na ukrajinskou energetickou síť, plynovou infrastrukturu a základní služby pokračovat. Kvůli nim Ukrajině i šest dní po poslední vlně těchto útoků chybí asi 30 procent elektřiny, uvedl v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Kovanda: Ukrajina v NATO? Za pět až deset let. Rusku už nikdo nepomůže

Tématem jednání je také nevojenská podpora napadené zemi. Část této pomoci, mezi níž patří pohonné hmoty, zdravotnické potřeby, zimní vybavení nebo rušičky dronů, byla dodána prostřednictvím balíku pomoci NATO, který chce Stoltenberg navýšit. „Dodali jsme generátory a náhradní díly a spojenci pomáhají s obnovou poškozené infrastruktury,“ upozornil v úterý.

Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského by měla nevojenská podpora pomoci Ukrajině přežít zimu. Další podporu přislíbil též šéf britské diplomacie James Cleverly. Rusko se podle něj zaměřuje ve svých vzdušných úderech na ukrajinskou energetickou infrastrukturu zjevně ve snaze „zmrazit“ Ukrajince, aby se mu poddali.

Podle Stoltenberga by žádné státy neměly podporovat ruskou „nezákonnou válku“ dodávkami zbraní. Konkrétně generální tajemník NATO zmínil Írán, jehož drony ruská armáda na Ukrajině hojně využívá.

Ministři zahraničí NATO v úterý také v Bukurešti potvrdili závěry summitu NATO z roku 2008, které počítají s tím, že se Ukrajina časem může stát členskou zemí. Žádné konkrétní kroky ale od té doby aliance v tomto ohledu nepřijala.

Kreml varuje před zapojením USA do konfliktu

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý prohlásil, že Rusko posílá Washingtonu signály, že rostoucí zapojení USA do konfliktu na Ukrajině hrozí vážnými následky a rizika rostou.

„Nemáme s USA dialog ohledně ukrajinské otázky, protože pozice se radikálně liší. Máme periodickou výměnu signálů o tom, jak ty či jiné kroky Moskvy a Washingtonu jsou vnímány v Moskvě či Washingtonu,“ řekl Rjabkov.

ANALÝZA: Riziko střetu NATO – Rusko je reálné, ukázal dopad rakety do Polska

Moskva si opakovaně stěžuje, že západní vojenská podpora pro Ukrajinu protahuje konflikt, který pokračuje desátý měsíc, a přitom hrozí možná přímá konfrontace mezi Ruskem a Západem.

Podle Kyjeva a Západu nese Rusko zodpovědnost za jakékoli další zvyšování napětí. Rusko také pokračuje v okupaci ukrajinského území a pronáší slabě zastřené hrozby použití jaderných zbraní.

Náměstek Rjabkov podle TASS rovněž prohlásil, že neví o žádném informačním kanálu, jehož cílem by bylo snižovat riziko konfliktu mezi oběma jadernými velmocemi kvůli dění na Ukrajině.

Vedeme svatou válku s NATO. Jsou silnější, ospravedlňuje ztráty Rusko

Nejmenovaný americký představitel v úterý Reuters řekl, že mezi ruským a americkým velením byla na počátku války Ruska proti Ukrajině vytvořena speciální linka pro odvrácení konfliktu, ale byla zatím použita jen jednou, kdy USA jejím prostřednictvím vyjádřily znepokojení ohledně ruských vojenských operací poblíž ukrajinské kritické infrastruktury.

Jednání už letos zřejmě nebudou

Rjabkov v úterý rovněž prohlásil, že jednání mezi Moskvou a Washingtonem o strategických jaderných zbraních se už do konce roku patrně neuskuteční.

V úterý měla v Káhiře začít rusko-americká jednání o provádění klíčové bezpečnostní dohody Nový START, Moskva je ale odložila s tím, že navrhne nový termín. Rjabkov v úterý podotkl, že Spojené státy by samy měly přijít s iniciativou na „rovnoprávný“ dialog s Ruskem. Uvedl rovněž, že Rusko nadále smlouvu dodržuje.

Umíráme jako mouchy. Ruské vesnice po mobilizaci živoří, chybí jim pracovníci

Smlouva, kterou v Praze v roce 2010 podepsali tehdejší prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv, omezuje počet jaderných hlavic i jejich nosičů. Popisuje rovněž podmínky vzájemných inspekcí jaderných zbraní. Rusko ale na inspekcích od srpna odmítá spolupracovat.

Rjabkov k rozhodnutí Moskvy odložit jednání v Káhiře sdělil, že Rusko mělo jiné požadavky než USA ohledně jeho programu. Washington chtěl podle něj hovořit především o obnově inspekcí a nebral v potaz, že Rusko má jiné priority.

„Naši američtí kolegové dali v řadě oblastí najevo neochotu chápat naše signály a vzít v potaz naše priority a jednali v rozporu s nimi,“ sdělil Rjabkov. Doplnil, že na programu zasedání se nakonec USA a Rusko neshodly.

Ruský politik dal matkám za padlé syny ručníky. Nehoráznost, píší kritici

Obnova dialogu bude podle Rjabkova možná pouze v případě, že Spojené státy projeví vůli naslouchat požadavkům Ruska. „Máme za to, že možný je pouze takový dialog, který se zakládá na principu, že zájmy mají být v rovnováze,“ sdělil. „Vzhledem k tomu, že přerušit takovýto dialog se rozhodla druhá strana, je to právě ona, kdo musí přijít s iniciativou na jeho obnovu, pokud v tom vidí smysl,“ zdůraznil.

Diplomat současně ujistil, že Rusko nadále plní dohodu Nový START a působí v jejím rámci. „Jednáme přísně a výlučně v rámci stanoveném smlouvou. K žádnému porušování dohody nedochází a ani tomu být nemůže, protože dohodu dodržujeme. Je to nejdůležitější nástroj, který funguje pro naši bezpečnost, a předpokládáme, že USA k tomuto dokumentu přistupují stejně,“ řekl Rjabkov.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...