Raketomet grad na cvičení ukrajinské armády nedaleko města Černihiv na severu...

Raketomet grad na cvičení ukrajinské armády nedaleko města Černihiv na severu Ukrajiny (22. června 2016) | foto: Reuters

V Donbasu opět hřmí těžká artilerie, za dva dny zemřelo jedenáct lidí

  • 305
V bojích mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny přišlo za posledních 48 hodin o život jedenáct lidí. Podle agentury AFP jde o nejkrvavější boje od vyhlášení zatím posledního „neomezeného“ příměří před vánočními svátky. Berlín je vývojem znepokojen.

Ukrajinská armáda v pondělí ohlásila, že v noci přišli o život dva její vojáci. Zpravodajka AFP viděla tři zraněné a zajaté separatisty v průmyslovém městě Avdijivka, které zůstává pod kontrolou vládních sil a které se nalézá asi deset kilometrů od hlavní povstalecké bašty, Doněcka. Dva separatisté později zraněním podlehli.

Boje se od neděle soustřeďují především na Avdijivku a sousední obec Piski. Z porušování příměří se vzájemně obviňují obě znepřátelené strany. „Boje pokračují nepřetržitě od neděle a (separatisté) vedou rozsáhlé útoky na naše pozice,“ řekl AFP velitel jedné z ukrajinských jednotek. Separatisté uvedli, že dva civilisté přišli o život při ukrajinském ostřelování okolí Doněcka.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí v Berlíně uvedl, že na východě Ukrajiny přišlo v neděli a v pondělí o život sedm ukrajinských vojáků a dalších 17 bylo zraněno. Německá kancléřka Angela Merkelová označila situaci za znepokojivou.

Ukrajinský prezident vyjádřil přesvědčení, že je nutné, aby Rusko znovu usedlo k jednacímu stolu. Pokud Moskva nebude chtít jednat, mělo by se podle něj vedle prodloužení protiruských sankcí uvažovat i o jejich zpřísnění. Evropa podle něj musí v této otázce zůstat jednotná. K mírovým dohodám z Minska podle Porošenka není žádná alternativa.

Pro jejich naplňování, jakož i pro další jednání v takzvaném normandském formátu (Německo, Francie, Ukrajina a Rusko) se vyslovila i Merkelová.

„Nynější vyostření situace vypadá jako otevřené skoncování s příměřím a zastavení minského procesu,“ napsal ruský internetový list Gazeta.ru, podle kterého znepřátelené strany opět pálí z těžkých zbraní, a to bez ohledu na pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Situace se vyhrocuje každým dnem.

Na východě Ukrajiny byla od propuknutí bojů na jaře 2014 dojednána v rámci dohod z Minska řada příměří, která však byla narušována s postupně rostoucí intenzitou. Plně respektováno není ani poslední zastavení palby z konce loňského roku, z čehož se strany obviňují navzájem.

Konflikt si dosud vyžádal skoro 10 000 lidských životů. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to stále popírá.

Situace na východě Ukrajiny k 30. lednu 2017 podle ukrajinské armády:

30.ledna 2017 v 11:03, příspěvek archivován: 30.ledna 2017 v 16:23

Map. Situation in eastern #Ukraine January 30, 2017, 00:00 EET https://t.co/gLzKB11xNm


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video