Plakát na podporu Olega Sencova před ruskou ambasádou v Kyjevě. (29. srpna 2019)

Plakát na podporu Olega Sencova před ruskou ambasádou v Kyjevě. (29. srpna 2019) | foto: Reuters

Mluvčí prezidenta Ukrajiny popřela, že by si země vyměnila s Ruskem vězně

  • 87
Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nepotvrdila informace, že výměna vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem je dokončena, ani že věznění Ukrajinci letí domů, jak o tom od rána píší některá ukrajinská média. Dokončení výměny oficiálně oznámí až úřad prezidenta, sdělila mluvčí. Zatím ale není jasné, co přesně její sdělení znamená.

Podle ukrajinské tajné služby SBU se v pátek výměna neuskuteční. Agentura Interfax napsala, že jeden z hlavních účastníků výměny Oleh Sencov je stále ve vězení v Rusku.

Zpráva o tom, že výměna je dohodnutá, se objevila časně ráno na Facebooku ukrajinského generálního prokurátora Ruslana Rjabošapky. Odvolávala se přitom jen na sdělení pracovnice parlamentu Anny Islamovové. „Modlíme se. Výměna je u konce: Námořníci, Sencov, Karpjuk, Grib letí domů! Čekáme,“ uvádí se v textu.

Mezi propuštěnými mají být ukrajinští námořníci zajatí ruskými silami loni v listopadu u Kerčského průlivu kvůli nezákonnému překročení ruských hranic a ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsouzený za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

„Proces vzájemného osvobození zadržovaných osob pokračuje. Informace o jeho dokončení neodpovídá pravdě. Není to poprvé, co jsme svědky informačního chaosu vyvolaného odvoláním se na nepotvrzenou informaci a četné ‚zdroje‘. Vyzýváme k pochopení důsledků dezinformací: je to hra s emocemi veřejnosti. Až bude vzájemné osvobození zadržovaných osob dokončeno, úřad ukrajinského prezidenta to oznámí oficiálními kanály,“ napsala mluvčí Zelenského  Julija Mendelová na facebooku prezidentského úřadu.

Tisková služba tajné služby SBU kolem poledne sdělila agentuře Ukrinform, že výměna vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem se v pátek neuskuteční. „Konečné datum zatím není,“ uvedla SBU ve svém sdělení.

Informace vycházející ze sdělení na facebookovém účtu generálního prokurátora už předtím nepotvrdila ani ukrajinská tajná služba SBU, která vyzvala k trpělivosti.

Informační chaos

Server Krym.Reali s odvoláním na rodinu jednoho z vězněných ukrajinských námořníků napsal, že námořníci jsou možná už na Ukrajině, kde přesně však není jasné. „Dostali jsme takovou informaci a okamžitě jsme vyjeli do Kyjeva,“ uvedl zdroj webu.

Podle tiskových agentur se na letiště v Kyjevě sjelo množství lidí v očekávání příletu propuštěných Ukrajinců. Vedle členů rodin vězněných a novinářů dorazila i řada lidí, jen aby „přivítali hrdiny“.

Obhájce některých Rusů zbavených svobody na Ukrajině Valentin Rybin na druhé straně agentuře TASS v pátek řekl, že jeho klienti připravovaní k výměně jsou stále ve vazební věznici. „Zatím mi není vůbec nic známo o tom, že by dneska měli být vyměněni,“ uvedl. Podle něj by se výměna měla uskutečnit až v úterý. Už dříve také řekl, že při výměně by mohlo být propuštěno 12 občanů Ruska. Jmenoval přitom mezi jinými Maxima Odincova a Alexandra Baranova, odsouzené za to, že po anexi Krymu v roce 2014, kdy byli ukrajinskými vojáky, přeběhli k Rusům.

O možné výměně Sencova se spekulovalo poté, co ruská média ve čtvrtek informovala, že byl z vězení ve městě Labytnangi za polárním kruhem převezen do Moskvy.

Deník Vedomosti dal informaci o přemístění Sencova do moskevské věznice do souvislosti se středečním rozhodnutím kyjevského soudu podmínečně propustit z vazby novináře Kyryla Vyšynského. Šéfredaktor agentury RIA Novosti Ukrajina byl obviněn z vlastizrady spáchané v zájmu Ruska a hrozilo mu za to až 15 let vězení. Ze soudní síně ale mohl volně odejít.

Kerčský incident

Ukrajinské námořníky Rusko uvěznilo po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem 25. listopadu ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Při tomto ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Jablkem sváru je průliv mezi Azovským a Černým mořem, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym, anektovaný Moskvou v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává. Ukrajina v průlivu trvá na svobodné plavbě, zatímco Rusko tvrdí, že jde o jeho výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video