Ukrajina chce zabránit válce. Prezident Zelenskyj pozval Putina na Donbas

  • 142
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý pozval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se s ním setkal na ukrajinském Donbasu, kde sílí konflikt mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty, a projednal s ním snížení napětí.

Zelenskyj podle agentury AFP varoval, že v případě ukrajinsko-ruské války budou v sázce miliony životů. V prohlášení zveřejněném ukrajinskou agenturou Unian také uvedl, že Rusko odmítlo podpořit oznámení o úplném klidu zbraní, na němž se přitom na zasedání shodli poradci zemí takzvané normandské čtyřky, kam patří spolu s Ukrajinou, Francií a Německem také Rusko.

„Padl při tom návrh sejít se na hraniční linii, abychom se mohli podívat (zblízka) na situaci a maximálně přesně ji pochopit. Ale já ji chápu velice dobře. Jsem tam každý měsíc,“ podtrhl Zelenskyj.

„Já jsem připraven jít ještě dál a setkat se s vámi na jakémkoli místě ukrajinského Donbasu, kde je válka,“ vzkázal Putinovi ukrajinský prezident. Svoji pozvánku zakončil vlasteneckým provoláním „sláva Ukrajině“.

Zelenskyj podle AFP zdůraznil, že Ukrajina si válku nepřeje, ale je na ni připravená. „Nemáme strach, protože máme neuvěřitelné obránce,“ vysvětlil.

Zelenskyj pod tlakem státníků. Chtějí mobilizaci a konec diplomacie s Ruskem

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době dramatizuje. Kyjev a povstalci se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Moskva vyslala k hranicím desítky tisíc vojáků. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety, kdy anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 tisíc vojáků. Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů ukončí a hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue