Ukrajinci postupují dál do Luhanské oblasti, Rusové ostřelovali Záporoží

  • 85
Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti na severovýchodě země ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a nyní postupuje do západní části Luhanské oblasti, uvádí americký Institut pro studium války (ISW).Ruská armáda ve čtvrtek zaútočila raketami na infrastrukturu v ukrajinském Záporoží, útok nepřežili nejméně dva lidé.

„Ukrajinské síly se 5. října zmocnily Hrekivky a Makijivky na západě Luhanské oblasti (přibližně 20 kilometrů jihozápadně od města Svatove,“ píše ISW. „Ruským silám se nepodařilo udržet břehy řek Oskil a Severní Doněc a využít je jako přirozené hranice, aby zabránily ukrajinským jednotkám v pronikání do zranitelných částí Ruskem okupované severovýchodní Ukrajiny,“ poznamenal institut.

Terén v západní části Luhanské oblasti je podle něj vhodný pro rychlý manévrový způsob boje, který Ukrajinci účinně použili v Charkovské oblasti v září.

„A podle otevřených zdrojů nejsou žádné náznaky, že by ruská armáda západ Luhanské oblasti výrazně posílila,“ dodal ISW, jenž se domnívá, že dvě pokračující ukrajinské protiofenzivy pravděpodobně nutí Kreml upřednostňovat obranu jedné oblasti na úkor druhé, což může zvýšit pravděpodobnost ukrajinského úspěchu v obou.

„Při postupu na jih posunuly ukrajinské jednotky frontovou linii vpřed až o dalších 20 kilometrů,“ uvádí britské ministerstvo obrany, podle něhož ukrajinské ozbrojené síly dosáhly především úspěchů podél východního břehu řeky Inhulec a západního břehu Dněpru.

„Zatím však neohrozily hlavní ruské obranné pozice,“ píše britský resort obrany. Ruské jednotky se podle něj obvykle stáhly a pro ruské velitele je pravděpodobně jednou z největších obav rostoucí ohrožení území kolem Nové Kachovky.

„Poškozený přechod přes Dněpr v této oblasti pro ně zůstává jednou z mála cest pro zásobování sil,“ píše ministerstvo.

Rusko neustává s útoky na ukrajinské obce

Ukrajinský generální štáb ve své zprávě o vývoji bojů uvedl, že se nepřítel snaží udržet okupovaná území, své úsilí soustředí na to, aby narušil akce ukrajinských sil v některých směrech, a pokračuje ve snaze útočit v oblastech Bachmutu a Avdijivky v Doněcké oblasti.

Ukrajinský voják vyhlíží z úkrytu v Bachmutu. (21. února 2023)

„Za posledních 24 hodin okupanti podnikli pět raketových, osm leteckých úderů a 65 raketometných útoků,“ píše velení ukrajinské armády, podle něhož ruské útoky poškodily více než 30 obcí napříč Ukrajinou, včetně měst Bila Cerkva v Kyjevské oblasti nebo Záporoží.

„Okupant zaútočil raketami na regionální centrum. Jeho cílem byly infrastrukturní objekty. Zjišťujeme informace o obětech a škodách,“ řekl ráno gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch o útoku na Záporoží. Ve městě podle něj vypukly požáry, záchranáři pátrají v troskách zřícených staveb po přeživších.

VIDEO: Rusové se přijeli vzdát v obrněnci. Domluvili se po telefonu

Později napsal na sociální síti Telegram, že na místě zahynula jedna žena a další člověk zemřel při převozu do nemocnice. Útoků podle něj bylo sedm. „Pod troskami domů je nejméně pět osob. Mnoho lidí se podařilo zachránit, je mezi nimi tříletá holčička, Záchranné operace pokračují,“ napsal Staruch.

„Dodržujte bezpečnostní pravidla, zůstaňte na bezpečných místech, nepřibližujte se k oknům, nefotografujte důsledky náletů. Není třeba informaci o úderech šířit,“ vzkázal Staruch místním obyvatelům.

Ukrajinská armáda v těchto dnech úspěšně postupuje proti ruským okupačním jednotkám na východě a jihu země. Prezident Volodymyr Zelenskyj průběžně informuje o dalších osvobozených vesnicích.

Bitva o Cherson bude kritická, zní z USA. V Rusku probíhá boj o moc

V Ruskem okupované Záporožské oblasti se nachází jaderná elektrárna, kterou ruské jednotky obsadily v březnu, ale obsluhují ji stále Ukrajinci. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil vládě elektrárnu převzít do ruského vlastnictví.

Záporožská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů anektovaných Ruskem. Kyjev nehodlá nelegální zábor území přijmout a s ruským krokem nesouhlasí mnoho spojenců Ukrajiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue