Budova zničená ruským ostřelováním ve východoukrajinském Kramatorsku (14....

Budova zničená ruským ostřelováním ve východoukrajinském Kramatorsku (14. března 2023) | foto: AP

Rusové ostřelovali Kramatorsk a zabíjeli, říká Ukrajina. Oznámila další sankce

  • 29
Nejméně dva lidé zemřeli a osm dalších utrpělo zranění při ruském ostřelování Kramatorsku na východě Ukrajiny. Podle Pavla Kyrylenka, šéfa doněcké oblastní správy, Rusové použili kazetovou munici a zasáhli park, pohřebnictví a poškodili asi deset domů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil další sankce proti Rusku a jeho spojencům Íránu a Sýrii. Zasáhnou 400 osob a firem.

„Schválně ostřelují město a snaží se zabít co nejvíce civilistů,“ prohlásil Kyrylenko na adresu Rusů podle listu Ukrajinska pravda. „Za všechny zločiny se budou zodpovídat. Zatykač Mezinárodního trestního soudu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina je první krok ke spravedlivému potrestání,“ dodal.

Terčem kazetové munice vypálené z ruských raketometů se podle gubernátora stalo i město Kosťantynivka, kde zranění po zásahu ústřední tržnice utrpělo šest lidí. Palba také poškodila desítku soukromých domů, devět výškových budov, školu, dětský obchod, desítku aut a garáže.

„Okupační vojska teroristického státu bojují proti civilnímu obyvatelstvu. Musíme je zastavit, silou ukrajinské armády a úsilím celého civilizovaného světa,“ zdůraznil Kyrylenko.

Sankce zasáhnou Rusko, ale i Sýrii a Írán

Volodymyr Zelenskyj v sobotu ve svém pravidelném večerním videoprojevu k národu ohlásil další sankce proti Rusku a jeho spojencům Íránu a Sýrii. Týkají se dohromady 400 osob a firem včetně těch, které jsou odpovědné za dodávky íránských bezpilotních letounů Šáhid Rusku.

„Ukrajinské sankce jsou součástí globálního tlaku na Rusko,“ řekl v proslovu Zelenskyj. Íránské drony používá ruská armáda v útočné válce proti Ukrajině, připomněl. Podle agentury DPA mají nové sankce patrně zejména symbolický význam, protože většina dotyčných subjektů s Kyjevem neobchoduje.

Zelenskyj ve svém poselství přičetl spoluodpovědnost za začátek války na Ukrajině pasivitě světového společenství v Sýrii před několika lety, kdy ruský prezident Vladimir Putin držel podle něj u moci syrského prezidenta Bašára Asada svými bombami. „Lidem v Sýrii se nedostalo přiměřené mezinárodní ochrany, a to Kremlu a jeho komplicům dalo pocit beztrestnosti,“ řekl.

Ukrajina čelila útokům dronů íránské výroby, cílily na infrastrukturu

Podle agentury TASS ukrajinské sankce míří mimo jiné na Asada prostřednictvím zablokování aktiv. Sankce byly uvaleny na 300 jednotlivců a 141 právnických osob; většinou jde o ruské občany, ale sankční seznam zahrnuje také syrského premiéra Husajna Arnúse, ministra zahraničí Fajsala Mikdáda a množství íránských občanů a několik íránských firem.

Mezi sankcionovanými subjekty jsou ruské výzkumné a výrobní firmy, včetně loďařských, a společností v leteckém průmyslu. Konkrétně jde například o koncerny Kalašnikov a Almaz-Antej a firmu Ural. Sankce pro dotyčné subjekty znamenají mimo jiné zmrazení aktiv, omezení obchodu nebo zákaz jejich podílu na privatizaci na Ukrajině.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video