Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Kyjev dopadly kamikaze drony, Rusové opět útočí na infrastrukturu

  6:26aktualizováno  12:07
Centrem Kyjeva v pondělí ráno otřáslo několik explozí. Podle starosty města Vitalije Klička si úder vyžádal tři oběti. Útoky měly na svědomí ruské bezpilotní letouny, tvrdí Kličko i šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Metropole se stala spolu s dalšími ukrajinskými městy přesně před týdnem cílem masivních ruských vzdušných útoků.

„V důsledku útoku kamikaze dronů došlo k explozi v obytném domě v Ševčenkivské čtvrti,“ uvedl Kličko na Telegramu s odkazem na čtvrť nacházející se v centru Kyjeva. Záchranáři podle něj vyprostili 18 lidí, další dva lidé zůstávali podle předběžných informací pod troskami.

V důsledku útoku ruským bezpilotním letounem v Kyjevě zemřeli tři lidé, oznámila pak kancelář ukrajinského prezidenta Zelenského.

Krátce před prvním výbuchem se Kyjevem rozezněly poplašné sirény. Podle Klička v Ševčenkivské čtvrti drony, které při zásahu cíle vybuchnou, způsobily požár v nerezidenční budově a poškodily obytné domy. Na místě zasahují hasiči a záchranáři.

Novináři agentury AFP zaznamenali tři exploze v 6:35, 6:45 a 6:58 místního času (5:35, 5:45 a 5:58 SELČ).

Později starosta Kličko na svém telegramovém účtu informoval o dalších dvou explozích v Ševčenkivské čtvrti. Další výbuchy v přibližně stejnou dobu hlásila agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka.

„Informace o obětech se ujasňují,“ uvedl Kličko.

„Metropoli napadly kamikaze drony,“ napsal na Telegramu Jermak. Svědci zveřejnili videa dronů, které byly vidět na jasné ranní obloze nad Kyjevem, přičemž na nich bylo slyšet něco jako výstřely, které se je snažily zlikvidovat, popsala agentura AP. Později informovala, že její fotograf zachytil jeden z bezpilotních letounů, které na metropoli útočily v několika vlnách.

Reuters poznamenal, že útoky přišly v době ranní dopravní špičky. Ševčenkivskou čtvrtí otřásly krátce po osmé hodině ranní (07:00 SELČ), kdy mnoho lidí míří do práce či do škol. Vlna explozí se městem ozvala rovněž zhruba o hodinu dříve.

Výbuchy postihly stejnou čtvrť, kde před týdnem raketa zasáhla dětské hřiště v parku a křižovatku poblíž hlavních budov kyjevské univerzity, poznamenala agentura AP.

Přesně před týdnem Rusko podniklo rovněž v době ranní dopravní špičky masivní vzdušné údery na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu pomocí raket, střel dlouhého doletu nebo dronů. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších vzdušných útoků proti Ukrajině od prvních dnů ruské invaze. Při úderech zahynulo nejméně 19 lidí a přes sto jich bylo zraněných. V menších rozsahu útoky pokračovaly i další den.

Reportér Reuters v pondělí viděl části jednoho z útočících dronů, na kterých podle něj bylo napsáno „Za Belgorod“. Ruská Belgorodská oblast, která sousedí s Ukrajinou, je v posledních dnech pravidelně terčem ostřelování, ze kterého Moskva obviňuje ukrajinskou armádu. Kyjev se k těmto útokům oficiálně nevyjadřuje. Na vojenském cvičišti v Belgorodské oblasti v sobotu dva muži původem z některé z postsovětských republik zastřelili 11 dobrovolníků hlásících se do bojů na Ukrajině.

Terčem lidé i energetické rozvody. Ruské rakety ničily Ukrajinu v ranní špičce

„Jeden z úderů zasáhl oblast poblíž kyjevského vlakového nádraží, sdělil později poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Cílem byl podle něj jeden z objektů kritické infrastruktury. Dron udeřil blízko tohoto objektu, který je ale stále v provozu, cituje Heraščenka agentura Unian. Podle ministerského poradce jeden z bezpilotních letounů rovněž zasáhl výškovou budovu.

Ukrajina v posledních týdnech informovala o řadě ruských útoků pomocí bezpilotních dronů Šáhid-136 íránské výroby, Teherán přitom popírá, že by drony Moskvě dodal, a Kreml se k těmto informacím nevyjádřil, podotkl Reuters.

Z Dněpropetrovské a Sumské oblasti, které se nacházejí na východě respektive severu Ukrajiny, byla ráno ohlášeny ruské raketové útoky. Podle místních úřadů zasáhly objekty energetické a kritické infrastruktury.

Moskva se zatím k informacím o nejnovějších útocích nevyjádřila. Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že pondělní masivní vzdušné údery na ukrajinská města byly odvetou za ukrajinské útoky, mezi něž zařadil i nedávný výbuch na Kerčském mostě, jenž spojuje v roce 2014 Moskvou nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s Ruskem. Kyjev se k zodpovědnosti za útok na most oficiálně nehlásí.

Rusko zasáhlo kritickou infrastrukturu

V Dněpropetrovské oblasti ruský raketový útok zasáhl v noci na pondělí objekt energetické infrastruktury a na místě vypukl rozsáhlý požár. Ruské invazní síly podle nich brzy ráno podnikly vzdušné útoky také na severoukrajinskou Sumskou oblast, kde zasáhly objekty kritické infrastruktury.

Ruská armáda celou noc útočila na Dněpropetrovskou oblast raketami Grad a těžkým dělostřelectvem, píše agentura Ukrinform. „Naše protivzdušná obrana tři nepřátelské rakety zničila. Jedna raketa zasáhla objekt energetické infrastruktury. Je tam silný požár. Na místě pracují všechny služby,“ uvedl Rezničenko na platformě Telegram.

Agentura Unian mezitím informovala, že v Sumské oblasti jsou v důsledku ruského útoku zraněni lidé, bližší informace zatím nejsou k dispozici. Podle šéfa oblastní správy Dmytra Žyvyckého rakety zasáhly oblast u města Romny. „Raketový úder na zařízení kritické infrastruktury po páté hodině ranní. Jsou tam ranění,“ napsal Žyvyckyj na Telegramu.

11. října 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...