Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko ničí jaderný ústav v Charkově. Radiace zasáhne vás, vzkazují Ukrajinci

  17:14
Vědci ze zařízení pro nukleární výzkum v ukrajinském Charkově tráví dny opravami dříve špičkového komplexu, který vážně poškodilo ruské ostřelování. Zdevastovaná jsou okna, laboratorní vybavení i zdi. Zdejší nukleární reaktor podle expertů nepředstavuje vážnou hrozbu, ale pokud by došlo k jeho vážnému poškození, mohlo by zřejmě ohrozit bezprostřední okolí.
Muži opravují škody po ruských úderech na fyzikálně-technický institut v...

Muži opravují škody po ruských úderech na fyzikálně-technický institut v Charkově na Ukrajině. (18. května 2023) | foto: ČTK

„Rusové naše zařízení v prvních měsících invaze zasáhli nejméně stokrát. Útok je stále hrozbou,“ líčí zaměstnanci Institutu pro fyziku a technologii, na jehož financování se podílely USA. Charkov a jeho obyvatelé takřka denně čelí ostřelování z nedaleké ruské Belgorodské oblasti.

Před válkou byl ústav klenotem ukrajinského jaderného výzkumu – jeho experimentální reaktor vědci zprovoznili na podzim 2021. Institut sloužil coby školicí a výzkumné zařízení a věnoval se výrobě izotopů používaných v nukleární medicíně, například při léčbě rakoviny.

„Podívejte. Zde býval ovládací panel. Teď už nám není k ničemu. Celé toto místo bylo po poškození střechy vystaveno dešti a sněhu,“ říká Galyna Tolstolutská, vedoucí místního oddělení radiační materiálové vědy.

K úniku radiace zatím nedošlo

Ruská invaze nejen v Evropanech probudila strach z možné jaderné havárie. Řada lidí má stále v živé paměti katastrofu z roku 1986, kdy explodoval reaktor v Černobylu a zamořil rozsáhlé území nebezpečnou radiací.

Pozornost světa se nyní upírá zejména k Záporoží, poblíž něj stojí největší jaderná elektrárna kontinentu. Zařízení nyní ovládá ruská armáda a s přestávkami se tam odehrávají lité boje. Charkovský ústav podle expertů rozhodně nepředstavuje stejnou míru rizika, jisté nebezpečí však existuje.

Rusové evakuují okolí záporožské elektrárny, ukrajinský úder může přijít tam

„Škody jsou značné, opravy provádíme vlastními silami. Ostřelování tohoto zařízení ze strany Ruska je úmyslné,“ míní Mykola Šulga, generální ředitel Národního vědeckého centra institutu. „Tuhle zeď zasáhlo hned sedm ruských střel,“ popsal tento týden agentuře AP, která institut navštívila.

Z neustálého napadání nukleární laboratoře Moskvu obvinila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Její delegace se na místo vypravila a došla k závěru, že většina budov v areálu je poškozená, přičemž „mnohé z nich jsou zřejmě neopravitelné“. „Rozsah škod je šokující a mnohem horší, než jsme očekávali,“ konstatoval šéf MAAE Rafael Mariano Grossi.

Za „jediné pozitivní zjištění“ označil skutečnost, že z malého experimentálního reaktoru nedošlo k žádnému úniku radiace.

„Nebude to Černobyl, ale znečištění hrozí“

Ukrajinská jaderná inspekce uvedla, že ostřelování loni poškodilo topný, chladicí a ventilační systém zařízení. Zničena byla i elektrická rozvodna a dieselové generátory, takže areál zůstal po určitou dobu bez elektřiny.

„Reaktor v Charkově byl první den ruské invaze uveden do takzvaného hlubokého podkritického stavu – v podstatě do hibernace. Obsahuje mnohem méně jaderného paliva než elektrárna,“ popsal AP nukleární fyzik z univerzity v britském Surrey Paddy Regan s tím, že výzkumné reaktory jsou stokrát menší než reaktory jaderných elektráren.

„Tyto systémy poháněné urychlovači se v ničem nepodobají civilním jaderným reaktorům. Jejich cílem je vytvořit bezpečný reaktorový systém,“ dodal.

„Sestava nevytváří prakticky žádné štěpné produkty. Kromě toho se na místě nenachází žádný vysoce obohacený uran. Nebezpečí hrozí více od ruských střel a bomb než od radiace z tohoto zařízení,“ řekl časopisu Physics Today loni na jaře fyzik Matthew Bunn z Harvardské univerzity.

Až to Putin zmáčkne. Západ se chystá na ruský jaderný útok na Ukrajině

Ukrajinská jaderná inspekce nicméně přesto varovala před možnými „vážnými následky radiace a kontaminací okolních území“, pokud by došlo k zásadnímu poškození reaktoru. Podle pracovníků ústavu by se radiace mohla rozšířit do vzdálenosti asi deseti kilometrů.

„V závislosti na povětrnostních podmínkách by se znečištění mohlo dostat i do Belgorodu za ruskou hranicí,“ uvedl zástupce ředitele centra Ivan Karnaučov. „Mohou to všechno vyhodit do vzduchu, ale radioaktivita zasáhne i je. Nebude to Černobyl, ale bude to značné znečištění,“ dodal.

Za komunistického režimu se charkovské zařízení podílelo na vývoji jaderných zbraní. Po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let USA souhlasily s financováním ukrajinského jaderného výzkumu výměnou za to, že se Ukrajina zbaví svých zásob materiálu na výrobu nukleárních bomb.

Zařízení vzniklo ve spolupráci s americkou Národní laboratoří Argonne nedaleko Chicaga. Mark Hibbs, vedoucí pracovník programu jaderné politiky Carnegieho nadace pro mezinárodní mír, uvedl, že laboratoř je „jedinečným zařízením“, jehož poškození je ztrátou pro světovou vědu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...