Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při ostřelování Černihivu zemřelo 10 lidí, v Kyjevě hořely panelové domy

  0:48aktualizováno  8:29
Pondělní ostřelování města Černihivu na severu Ukrajiny si podle předběžných informací vyžádalo 10 životů. Exploze v noci zněly také Kyjevem, vzplálo tam několik obytných budov. Hlavní město eviduje dvě oběti. Humanitárními koridory už se podařilo v zemi evakuovat na 150 tisíc lidí, civilisté ale v nich dál čelí bombardování.
Ruské rakety zasáhly obytnou budovu v Kyjevě, která začala hořet. (15. března...

Ruské rakety zasáhly obytnou budovu v Kyjevě, která začala hořet. (15. března 2022) | foto: Reuters

Smrt civilistů v Černihivu vyšetřuje kancelář generálního prokurátora. „Ruští okupanti 14. března znovu ostřelovali obytné domy a infrastrukturu města Černihiv. Podle předběžných údajů zemřelo následkem ostřelování 10 lidí,“ informovala.

Těžké dělostřelectvo ruských sil podle stejného oznámení poškodilo v Černihivu několik obytných domů, místní technickou univerzitu, administrativní budovu, čerpací stanici a čtyři dopravní prostředky. Většina tohoto severoukrajinského města se také po leteckých úderech z pondělní noci ocitla bez dodávek tepla.

Úřady Kyjeva v noci na úterý znovu vyhlásily letecký poplach. Obyvatelé města poté nad ránem uslyšeli nejméně čtyři silné výbuchy. Rakety zasáhly několik obytných výškových budov, které začaly hořet. Zahynuli dva lidé, jednoho zraněného převezli záchranáři do nemocnice.

Exploze byly natolik silné, že se „otřásl dům“ a na ulici se „spustily autoalarmy,“ popsali podle agentury uživatelé sociálních sítí. Jeden z domů zasažených raketou začal hořet na úrovni několika pater, požár se už podařilo zlikvidovat.

Ruské rakety zasáhly obytnou budovu v Kyjevě, která začala hořet. (15. března 2022)

Ukrajinská armáda v prohlášení uvedla, že ostřelování zasáhlo kyjevskou Svjatošynskou čtvrť. Gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba řekl, že ruské jednotky přes noc zesílily ostřelování ve městech Irpiň, Buča a Hostomel.

Gubernátor Rovenské oblasti Vitalij Koval oznámil počet obětí po pondělním ruském náletu na televizní věž oblasti, vzrostl na 19.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková sdělila, že Ukrajina v úterý chce otevřít devět humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z oblastí obléhaných ruskými silami a pokusí se dodat humanitární zásoby do obklíčeného Mariupolu.

Vzdejte se a dáme vám šanci přežít, vzkázal Zelenskyj ruským vojákům

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojáky, ať složí zbraně. „Nabízím vám šanci přežít,“ vzkázal jim v nočním televizním vystoupení. V projevu se vyjádřil k dalšímu kolu rusko-ukrajinských rozhovorů. Prohlásil, že ukrajinská delegace v pondělí odvedla dobrou práci, ale nesdělil žádné další podrobnosti. Jednat se má i dnes.

Zelenskyj také ocenil mladou ženu, která v pondělí protestovala proti válce v živém vysílání ruské státní televize. V televizním studiu se objevila během hlavních zpráv s transparentem „žádná válka“ (no war), poté byla zatčena.

V odstavené černobylské jaderné elektrárně byly opět obnoveny dodávky elektřiny poté, co ruské jednotky opakovaně poškodily vedení. Uvedla to na Twitteru Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která tuto informaci dostala od Ukrajiny.

V pondělí ukrajinský energetický podnik Ukrenerho uvedl, že elektrárna závisí po poškození vedení pouze na dieselových generátorech. Přívod elektřiny se přitom pracovníkům podniku po předchozím přerušení podařilo obnovit jen o den dříve. Elektrický proud je zapotřebí pro ochlazování jaderného paliva, které se v černobylském areálu stále nachází.

Evakuaci Mariupolu bránilo ostřelování

Bilanci evakuovaných koridory oznámil v noci zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Ruské jednotky obvinil, že zablokovaly humanitární konvoj, který veze pomoc do obléhaného města Mariupol. Ruští vojáci ostřelovali konvoj civilistů, jedna žena zemřela.

„Za celou dobu jsme zahájili 26 humanitárních koridorů. Přes ně bylo, především autobusy, odvezeno mnoho lidí. Dá se říci, že asi 150 000 osob,“ sdělil Tymošenko podle agentury Interfax-Ukrajina. Koridory se podle něj týkaly Doněcké, Luhanské, Sumské, Charkovské, Kyjevské a Záporožské oblasti, kde se bojuje.

Konflikt na Ukrajině

Malá část obyvatel se v pondělí dostala také z Mariupolu. Strategicky důležitý přístav podle místních úřadů opustilo na 160 osobních aut,  projely Berďanskem a zamířily do Záporoží. „Je také potvrzeno, že v současné době je podél stanoveného humanitárního koridoru dodržováno příměří,“ uvedla městská rada.

Zástupce starosty Petro Andrjuščenko podle ruskojazyčného webu stanice BBC informoval o odjezdu padesáti vozidel, podle dostupných informací projížděla kontrolními stanovišti bez problémů. Současně upozornil, že místní úřady nemohou zaručit bezpečnost na této cestě, „ale je to jediný koridor, který byl oficiálně dohodnut a který nyní fakticky funguje“, dodal.

Do Mariupolu se ale kvůli ruskému ostřelování podle ukrajinské vicepremiérky Vereščukové ani během pondělí nepodařilo dopravit humanitární pomoc. Podle Tymošenka je humanitární konvoj směřující do Mariupolu asi 60 kilometrů od města a ruští vojáci ho podle něj nechtějí pustit dál. 

V Mariupolu, který je dlouhodobě vystaven intenzivnímu ruskému ostřelování a který už řadu dní čelí obléhání, trpí statisíce lidí nedostatkem vody, potravin, léků, elektřiny či tepla. Od začátku ruské invaze tam přišlo o život více než 2 500 obyvatel, tvrdí místní úřady. V přístavním městě strategického významu žilo před válkou více než 430 000 lidí.

Dále se skrze sedm humanitárních koridorů během uplynulého dne podařilo evakuovat asi 4 000 lidí, oznámila podle agentury Reuters Vereščuková. Podle serveru Meduza šlo o evakuace z Kyjevské a Luhanské oblasti a do tohoto počtu nejsou započítány zmíněné evakuace z Mariupolu.

Vicepremiérka zároveň sdělila, že tři další koridory nefungovaly tak, jak měly, a uvedla, že ruské síly v Kyjevské oblasti útočily na přesouvající se civilisty. Policie pak uvedla, že pod palbou z minometů se ocitl druhý ze dvou konvojů s civilisty jedoucími z Hostomelu.

Útok nepřežila jedna žena v osobním automobilu, zraněn byl také řidič jednoho z autobusů. Na první konvoj deseti autobusů ruské síly neútočily, upřesnila policie. Rusko obvinění, že se ruští vojáci zaměřují i na civilisty, odmítá.

Záchrana civilistů

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že z deseti koridorů nakonec Kyjev akceptoval jen tři, a to ty, které nevedly do Ruska. Na dohodu o humanitárních koridorech přistoupily Moskva a Kyjev už na začátku března, snahy o evakuaci ale mařilo porušování příměří, ze kterého se obě strany obviňovaly navzájem.

V posledních dnech se ovšem záchrana civilistů daří, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nedělnímu odpoledni celkem do bezpečí odešlo na 125 000 civilistů. Vereščuková později informovala o 140 000 evakuovaných civilistech.

Příměří dosáhneme nejpozději v květnu, míní Zelenského poradce

Ukrajinská prokuratura informovala, že od zahájení ruské invaze na Ukrajině zahynulo 90 dětí a přes 100 jich bylo zraněno, nejvíce v Kyjevě, Charkově, Doněcku, Černihivu, Sumách, Chersonu, Mykolajivu a Žytomyru. Tuto bilanci ale nelze nezávisle ověřit.

Počet civilních obětí ruské agrese monitoruje mimo jiné Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, kterému se podle pondělního vyjádření podařilo nezávisle ověřit úmrtí 46 dětí z celkového počtu 636 zabitých civilistů. Podle úřadu ale budou skutečné počty obětí mnohem vyšší, protože příjem informací se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě nebylo potvrzeno.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

ODS vydělala 22 milionů, do konce roku musí splatit 110milionový úvěr

28. března 2024  18:31

Hospodaření vládních občanských demokratů se po propadu v roce 2022 dostalo loni do kladných čísel....

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...