Lidé v Kyjevě demonstrovali za podpis asociační dohody s EU obrázky prezidenta...

Lidé v Kyjevě demonstrovali za podpis asociační dohody s EU obrázky prezidenta Janukovyče se slovem Podepiš! | foto: Reuters

Uprchlý ukrajinský exprezident Janukovyč je v nemocnici se zraněnou páteří

  • 62
V moskevské úrazové nemocnici hospitalizovali se závažným zraněním páteře bývalého proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který do Ruska s pomocí Kremlu uprchl po převratu v Kyjevě v roce 2014. Lékaři Janukovyče umístili na jednotku intenzivní péče, poté byl převezen na soukromou kliniku.

Ukrajinský exprezident si zranění údajně přivodil při tenisu ve sportovním areálu nedaleko Moskvy. Část nemocnice, kde byl hospitalizován, byla podle ruských médií neprodyšně uzavřena a ostrahu převzali neznámí civilisté. O aktuálním Janukovyčově zdravotním stavu nejsou žádné informace. 

Vládu bývalého prezidenta svrhli v únoru 2014 demonstranti v Kyjevě na pozadí dramatických střetů, při nichž v centru města zahynulo kolem stovky lidí. Janukovyče ruská tajná služba na pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina tajně přepravila na Krym, který krátce nato Moskva anektovala. Od té doby exprezident žije v ruském exilu. 

Nový ukrajinský režim Janukovyče obviňuje z velezrady a zneužití moci, v případě odsouzení by mu hrozilo 15 let vězení. Politik provinění popírá. 

V dubnu 2014 Janukovyč přiznal, že Putina žádal o pomoc a že ruské vojáky na Krym pozval on. S připojením poloostrova k Rusku však vyjádřil nesouhlas. V rozhovoru pro ruskou státní televizi NTV a agenturu AP řekl, že anexe je tragédie. 

Agentura Interfax-Ukrajina 15. listopadu oznámila, že ukrajinská policie zatkla ostřelovače, který čelí obvinění, že při protestech na kyjevském náměstí Nezávislosti (zvaném Majdan) v roce 2014 pálil do demonstrantů. 

Podle zdrojů agentury byl muž zadržen na začátku listopadu. Podezřelý údajně působil jako ostřelovač v protiteroristické jednotce ukrajinské národní gardy. V roce 2015 ho bezpečnostní složky propustily. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video