Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové útočili sebevražednými drony na Oděsu, zasáhli i Mikolajiv

Sledujeme online   9:22aktualizováno  10:12
Rusové v neděli brzy ráno zaútočili pomocí sebevražedných dronů na přístavní město Oděsa. Rakety v noci dopadly i na Mikolajiv. Střely zasáhly veřejné budovy, čísla případných obětí zatím nejsou známá. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské výhrůžky jadernými zbraněmi z tohoto týdne za absolutně nepřijatelné. Kyjev se jim nepodvolí, dodal.

Ukrajinští vojáci připravují munici v nedávno osvobozeném Kupjansku v Charkovské oblasti. (22. září 2022) | foto: AP

Zprávu o zásahu na administrativní budovu v centru Oděsy uvedl s odkazem na mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka ukrajinský server Kyiv Independent. Na místě pokračují záchranné operace a zasahují hasiči. Zprávy o případných obětech zatím nejsou.

V noci na 25. září ostřelovali ruští okupanti i ukrajinské město Mykolajiv a poškodili obytné budovy a vodovodní sítě. Informoval o tom starosta města Oleksandr Senkevyč.

„Na místě pracují opravářské čety a veřejné služby. Naši specialisté prověřují oblasti, které se dostaly pod palbu. O důsledcích informuji později,“ poznamenal starosta.

Podle náčelníka Mykolajivské oblastní vojenské správy Vitalije Kima zahájili okupanti raketové útoky na Mykolajiv přibližně v 01:25. „Předběžně, bez obětí. Podrobné informace se upřesňují,“ poznamenal.

Rusové ostřelují Mykolajiv raketami S-300, které mají dolet až 200 kilometrů. Podle zástupce Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny Vadyma Skybyckého jsou rakety S-300 velmi staré, a proto je třeba je likvidovat.

„S-300 jsou rakety, které jsou skladovány více než 30 let a většina z nich je stará 35-40 let. Jedná se o střelu, která musí být vyřazena z bojového skladu. Je jich asi 7 tisíc. Místo toho, aby se utrácely peníze za jejich likvidaci, jsou jednoduše vypuštěny na naše území. Když si spočítáte, jak moc je používají, budou mít dost raket na další tři roky,“ poznamenal.

Přístavní město Oděsa Rusové ostřelují bezpilotními letouny, tzv. drony. Bezpilotní letoun obvykle od začátku bývá zkonstruován tak, aby sám posloužil k přímému útoku na cíl. Může být sestrojen i jako takzvaná vyčkávací munice, která je vypuštěna do vzduchu s cílem čekat, než nastane vhodný okamžik k útoku.

Nebytový dům i přístav. Rusko zaútočilo na Ukrajinu íránskými drony

Ukrajinci tvrdí, že bezpilotní letouny využívané ruskou armádou pocházejí z Íránu, Teherán to ale popírá. Írán navázal s Ruskem užší spolupráci v kontextu sankcí, kterým obě země shodně čelí ze strany Západu. Podle amerických médií, které se odkazují na představitele tajných služeb, dodal Teherán Moskvě první drony v první polovině srpna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném noční projevu uvedl, že Ukrajina odpoví na „všechny útoky“ v Záporoží, Charkově, Mykolajivu, Nikopolu, na Donbase a ve všech ukrajinských městech a regionech.

„Osvobodíme celou naši zemi – od Chersonu po Luhanskou oblast, od Krymu po Doněckou oblast. Každý vrah a popravčí bude postaven před soud za to, co provedl Ukrajincům,“ dodal.

Rusko i Ukrajina se navzájem viní z raketových úderů a ostřelování na jihu a východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda také v neděli ráno uvedla, že ruské síly podnikly desítky raketových útoků a leteckých úderů na vojenské a civilní cíle, včetně 35 osad za posledních 24 hodin.

Rusko popírá, že by se zaměřilo na civilní obyvatelstvo. Jeho státní zpravodajská agentura RIA dříve uvedla, že ukrajinské síly ostřelovaly sýpku a sklady hnojiv. Informace však kvůli neidentifikovaným zdrojům není možné ověřit.

Ruské poznámky o jaderných zbraních jsou nepřijatelné, míní Kuleba

Prohlášení Kremlu o možném použití jaderných zbraní jsou absolutně nepřijatelná, řekl v neděli brzy ráno ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zmínili jaderné zbraně jako možnost v krajním případě.

„Putinova a Lavrovova nezodpovědná prohlášení o možném použití jaderných zbraní jsou naprosto nepřijatelná,“ napsal Kuleba na Twitteru. „Ukrajina se nevzdá. Vyzýváme všechny jaderné mocnosti, aby se nyní ozvaly a daly Rusku jasně najevo, že taková rétorika ohrožuje svět a nebude tolerována,“ dodal.

Lavrov v sobotním projevu před Valným shromážděním OSN uvedl, že regiony, kde se nyní pod dohledem Moskvy konají organizovaná hlasování v okupovaných částech Ukrajiny o připojení k Rusku, budou pod „plnou ochranou“ Ruska. Ukrajina a její západní spojenci se obávají, že Rusko by mohlo pomocí referend a následné anexe území dále vystupňovat konflikt a dokonce použít jaderné zbraně.

Lavrov se v New Yorku pokusil ospravedlnit ruskou invazi do sousední země a zopakoval tvrzení Moskvy, že zvolená vláda v Kyjevě byla nastolena nelegitimně, je plná neonacistů a utlačuje ruskojazyčné obyvatelstvo na východě země.

Aťsi Rusko hrozí jadernými zbraněmi, Ukrajinu osvobodíme, řekl Zelenskyj

Na otázku, zda by Rusko mělo důvod použít jaderné zbraně k obraně anektovaných oblastí Ukrajiny, Lavrov odpověděl, že ruské území, včetně území „v budoucnu dále zakotveného“ v ruské ústavě, „je pod plnou ochranou státu“.

Tyto komentáře přišly po čtvrtečním varování bývalého ruského prezidenta a nynějšího místopředsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva, že veškeré zbraně v arzenálu Moskvy, včetně strategických jaderných zbraní, mohou být použity k obraně území připojených k Rusku. Putin ve středu obvinil západní státy z jaderného vydírání a pohrozil odpovídající ruskou reakcí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...