Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina má status kandidátské země EU. Čekala přes 30 let, poděkoval Zelenskyj

  20:39aktualizováno  21:37
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek na summitu udělili Ukrajině a Moldavsku status kandidátské země. Oznámil to šéf Evropské rady Charles Michel. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí.

Lidé drží vlajky EU a Ukrajiny během shromáždění v Bruselu. (23. června 2022) | foto: ČTK

„Vítám rozhodnutí představitelů EU udělit Ukrajině status kandidáta. Je to jedinečný a historický okamžik ve vztazích s EU. Jsme vděční Charlesi Michelovi a dalším,“ reagoval na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Budoucnost země je podle něj v EU.

„Čekali jsme 120 dní a 30 let. Jedná se o vítězství,“ uvedl prezident Zelenskyj ve videoposelství k udělení Ukrajině statutu kandidátské země do EU. Je to třicet let od vyhlášení nezávislosti na SSSR a 120 dní od začátku invaze.

„Porazíme nepřítele a budeme odpočívat. Nebo možná nejprve obnovíme Ukrajinu a potom si odpočineme. Nebo možná dokonce porazíme nepřítele, obnovíme (Ukrajinu), vstoupíme do EU a potom si odpočineme. A možná ani odpočívat nebudeme. Ale určitě zvítězíme,“ pronesl Zelenskyj.

Tato východoevropská země požádala o členství v unii spolu s Moldavskem i Gruzií po začátku ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila 24. února.

Za historické označila rozhodnutí summitu také moldavská prezidentka Maia Sanduová, přičemž zdůraznila, že zemi čeká ještě dlouhá cesta plná reforem.

„Toto rozhodnutí nás posiluje všechny,“ uvedl šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „A posiluje EU. Znovu světu ukazuje, že jsme jednotní a silní tváří v tvář vnějším hrozbám,“ dodala. „Dohoda. Historický moment. Gratulujeme ukrajinskému lidu,“ napsal na Twitteru Michel.

„Dlužíme to Ukrajincům, kteří bojují i za naše hodnoty, suverenitu a územní celistvost,“ prohlásil na tiskové konferenci francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země v současnosti evropskému bloku předsedá. Jednomyslné rozhodnutí unijních lídrů je podle něj jasným signálem jednoty sedmadvacítky vyslaným směrem k Rusku.

Zásobování Ukrajiny zbraněmi a její vstup do EU podporují dvě třetiny Evropanů

K samotnému členství musí Ukrajina i Moldavsko dokončit řadu reforem a celý proces může trvat i více než deset let.

Ohledně schválení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku se neočekávaly žádné komplikace. Záměr v úvodu summitu potvrdil český premiér Petr Fiala, německý kancléř Olaf Scholz nebo nizozemský premiér Mark Rutte. Pozitivně se k ukrajinské kandidatuře vyjádřil i maďarský premiér Viktor Orbán, jehož postoj byl podle mnohých nejistý.

„Musíme pro Ukrajinu vytvořit nutné podmínky, aby mohla pokračovat ve své slibné cestě kupředu. Zároveň musíme pochopit, že je třeba se připravit na další rozšíření,“ řekl ve čtvrtek Scholz.

Podle Rutteho nebyl důvod oddalovat přiznání statusu uchazeče členství pro Kyjev, protože Evropská komise provedla velmi důkladnou analýzu a spojila samotné zahájení přístupových rozhovorů se splněním některých podmínek.

Lídři EU by se měli na dvoudenním summitu shodnout i na unijním plánu investic do poválečné Ukrajiny či na dalších dodávkách zbraní Kyjevu. Jednat budou i o dalších protiruských sankcích nebo o komplikacích s vývozem obilí z Ukrajiny, který znemožňuje ruská blokáda ukrajinských přístavů.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Summit pootevře Ukrajině dveře do EU. Co to znamená?

Lídři chtějí vyřešit spor mezi Bulharskem a Severní Makedonií a zhodnotit pokrok Bosny

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes po bulharském vetu neshodli na zahájení přijímacího procesu s Albánií a Severní Makedonií, které byly udělení nejblíže, ale jejich aspirace ukončil spor mezi Sofií a Skopje. Navzdory tlaku několika sousedních zemí se summit neshodl ani na přiznání kandidátského statusu Bosně a Hercegovině. Lídři pouze vyzvali Evropskou komisi, aby bezodkladně zhodnotila pokrok etnicky rozdělené balkánské země v plnění stanovených kritérií.

Vrcholní představitelé západobalkánských zemí po dopoledním jednání neskrývali zklamání. Šestice států se snaží plnit kritéria stanovená Bruselem, avšak pro posun na cestě k unijnímu členství již dlouho žádná ze zemí nezískala potřebnou jednomyslnou podporu členských států..

„Pokud všechno půjde tak jak má, tak můžeme mít dohodu příští týden,“ prohlásil na večerní tiskové konferenci francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho země se v posledních dnech snaží zprostředkovat kompromisní dohodu mezi Bulharskem a Severní Makedonií, což však zkomplikoval středeční pád vlády premiéra Kirila Petkova. Macron prohlásil, že pokud bulharský parlament schválí dohodu a pro bude i Skopje, státy EU mohou zahájení procesu schválit během několika dní.

Kandidátský status pro Bosnu požadovalo především Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko, ale jejich snažení blokovaly některé západoevropské země. Proti původnímu návrhu se do závěrů jednání dostala věta, že „Evropská rada je připravena zaručit Bosně a Hercegovině status kandidátské země“, a v zájmu toho vyzývá Evropskou komisi, aby členské země rychle informovala, jak Sarajevo plní dříve stanovené požadavky. Lídři se k tématu chtějí vrátit na některém z dalších vrcholných jednání.

Status kandidátské země EU má nyní sedm zemí

  • Nyní probíhají přístupová jednání s Černou Horou, Srbskem a Tureckem. Dalšími kandidátskými zeměmi jsou Albánie a Severní Makedonie. Krátce po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu podaly přihlášku do EU také Ukrajina, Moldavsko a Gruzie. Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na summitu schválili udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí. Potenciálními kandidátskými zeměmi jsou také Bosna a Hercegovina a Kosovo.
  • Turecko požádalo o členství v EU v roce 1987 a za kandidátskou zemi bylo prohlášeno v roce 1999. Jednání byla zahájena v říjnu 2005. Vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií ale komplikuje vícero sporů. Vedle rozepří o námořní ekonomické zóny s Kyprem a Řeckem turecká vláda čelí často kritice unijních zemí za své autoritářské počínání.
  • Srbsko a Černá Hora v rozhovorech o vstupu pokročily nejvíce a komise hovoří o jejich možném přijetí ve druhé polovině tohoto desetiletí. Albánie a Severní Makedonie dostaly od EU souhlas k zahájení přístupových jednání, oficiální termín však stále nemají a čekají na něj již více než dva roky. Bulharsko jako členská země EU vůči Skopji použilo veto kvůli sporu o dějiny, jazyk a národní identitu. Jelikož unie zahájení rozhovorů s oběma zeměmi spojila, postihuje bulharské veto ve výsledku také Tiranu.
  • Bosna a Hercegovina a Kosovo pak mají k začátku mnohaletého přístupového procesu nejdále. Německý kancléř Olaf Scholz před dvěma týdny vyzval Srbsko a Kosovo, aby se před vstupem do EU vzájemně uznaly. Mezi politiky rostou obavy, aby se kvůli neshodám členských zemí, které dlouhodobě blokují postup rozšíření, balkánské země nedostávaly pod stále větší vliv Ruska nebo Číny.

S námi bude EU pevnější, řekl Zelenskyj:

1. března 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...