Šedá eminence Rinat Achmetov je tatarského původu. Patří mezi 50 nejbohatších...

Šedá eminence Rinat Achmetov je tatarského původu. Patří mezi 50 nejbohatších lidí na světě. Časopis Forbes před třemi lety odhadoval hodnotu jeho majetku na 16 miliard dolarů (asi 270 miliard korun). Vlastní i nejdražší byt ve Velké Británii za 136 milionů liber (asi 3,7 miliardy korun). | foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetov: muž, který udělal z kriminálníka prezidenta Ukrajiny

  • 81
Rinat Achmetov je nejbohatší muž na Ukrajině. Léta byl loajálním spojencem Viktora Janukovyče a osud prezidenta do jisté míry závisí i na něm. Otázkou je, jak se mocný oligarcha pod dojmem masových protestů v ulicích Kyjeva zachová. Pokud zavelí, může Janukovyč padnout.

Na veřejnosti se objevuje spíše zřídka. Nedává velké rozhovory, nepořádá tiskové konference, jen tu a tam "pustí" do světa nějaké to veřejné prohlášení. Přesto je jaksi neustále přítomen. V médiích, ve vzrušených debatách na kyjevském Majdanu, v myslích Ukrajinců.

Rinat Achmetov. Podnikatel. Oligarcha. S více než patnácti miliardami dolarů nejbohatší muž v zemi. A odvěký spojenec prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajina se momentálně topí v nejhlubší politické krizi od rozpadu SSSR. Desetitisíce demonstrantů v metropoli Kyjevě a dalších městech žádají prezidentovu demisi a předčasné parlamentní i prezidentské volby.

Krize na Ukrajině

  • Napětí na Ukrajině zvyšuje parlamentní pat. Opozice se snaží dostat na pořad jednání návrh ústavní reformy, která by značně omezila prezidentské pravomoci. Znesvářené frakce se však ani ve středu nedokázaly dohodnout na jednacím programu.
  • Do Kyjeva míří náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandová. Podle ní by měla vzniknout technická vláda, která Ukrajinu dovede k volbám.
  • Prezident Janukovyč v pátek navštíví Soči a při prohlídce olympiády se setká s Vladimirem Putinem.
  • V Kyjevě od úterý jedná ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. Ukrajinská média očekávají, že šéfka evropské diplomacie poodhalí informace o výši finanční pomoci, kterou by EU mohla Kyjevu poskytnout výměnou za politické ústupky
  • Prakticky všechna hlavní ukrajinská média zaznamenala informaci, že Praha se nehodlá zapojit do organizace dubnové Janukovyčovy návštěvy v České republice.

zdroj: ČTK

Janukovyč se drží. Zatím. Manévruje, lavíruje, balancuje na laně nad propastí, o jejíž hloubce se vedou spory. Jak dlouho ještě vydrží, respektive to, zda extrémně vypjatou situaci nakonec dokáže zvládnout, závisí právě i na skupině oligarchů, které má kolem sebe.

Tandem z východu

Rinat Achmetov je jedním z nich. Ba nejspíš nejdůležitějším z nich. A nejen proto, že je prostě a jednoduše nejbohatší. Jde i o to, že Achmetov, sedmačtyřicetiletý uhlobaron a majitel fotbalového klubu Šachtar Doněck, je s Viktorem Janukovyčem od začátku. Už od 90. let.

Dokonce se říká, že to byl právě on, kdo v roce 1997 přesvědčil tehdejšího ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, aby z "vesnického kriminálníka" Janukovyče (ano, nynější šéf Ukrajiny v mládí opakovaně seděl ve vězení) udělal gubernátora Doněcké oblasti.

"Oni vždy, od samého počátku, fungovali jako tandem. Janukovyč dělal politickou kariéru a Achmetov byznys," řekl včera MF DNES ukrajinský politolog a novinář Volodymyr Jermolenko, který v nevládní organizaci Internews Ukrajina řídí evropské projekty.

Tak tedy tandem. Duo "chlápků z východu", z již zmíněné Doněcké oblasti, důležitého průmyslového kraje, jenž měl vždy blíže k Rusku než ke vzdělané kyjevské inteligenci.

Achmetov pochází z rodiny horníka a prodavačky. Vyrůstal s uhlím, dalo by se říci a nešlo by rozhodně o nadsázku. K majetku přišel, jak už to u oligarchů postsovětského prostoru bývá, v divokých 90. letech, jež on sám později nazval "dobou neformální ekonomiky". "Právě tehdy jsem vydělal svůj první milion," přiznal.

Jednal vždy legálně? Nedopustil se náhodou ve svém podnikání nějakého toho přečinu? Vyloučené to rozhodně není a na Ukrajině je řada novinářů, kteří považují kriminální "vroubek" na Achmetovově kariéře za svého druhu jistotu. A že nebyl oligarcha nikdy za nic odsouzen? Copak někdy naše soudy byly nezávislé? odpověděli by vám.

Žádný výjimečný stav

Rinat Achmetov se za léta v byznysu vypracoval v největšího soukromého zaměstnavatele v zemi. Jeho impérium, které podniká ve všem od uhlí přes metalurgii a telekomunikace až po zmíněný fotbal, zaměstnává na tři sta tisíc lidí. "Většina jeho byznysu je podle dostupných informací na Ukrajině, ale aktivity má Achmetov i v Rusku a v evropských zemích," vysvětluje Volodymyr Jermolenko.

Je také štědrým dárcem, vlastně asi nejštědřejším v zemi. Už před lety založil charitativní fond Rozvoj Ukrajiny, na jehož zdravotní, vzdělávací či kulturní projekty putují miliony hřiven ročně.

Mimochodem, na charitu chodíval i celý Achmetovův poslanecký plat: oligarcha byl totiž v letech 2006 až 2012 členem ukrajinského parlamentu. Samozřejmě za Janukovyčovu Stranu regionů, kterou také bohatě financuje. Nicméně na parlamentní půdě byl snad jen jedinkrát, a to při inauguraci. "Pak už tam nechodil, vždycky hlasovali za něj," podotýká Jermolenko.

A konečně: Jakou roli hraje Rinat Achmetov v současném dění na Ukrajině? Od Janukovyče se, jak už bylo řečeno, zatím neodvrátil. Na druhou stranu dal opakovaně najevo (naposledy před několika dny v prohlášení zveřejněném na internetové stránce jeho gigantické společnosti System Capital Management), že dává přednost pokojnému řešení konfliktu mezi mocí a Majdanem. Přesněji řečeno, že použití síly, ba vyhlášení výjimečného stavu z jeho pohledu nepřipadá v úvahu.

To byl bezesporu důležitý signál. Další nitka, za kterou Achmetov zatáhl. O to důležitější, že ačkoliv sám už v parlamentu není, ovládá až 40 poslanců Strany regionů. Když Achmetov zavelí, aby tito v klíčových momentech hlasovali proti Janukovyčovi, oni to udělají. A "vesnický kriminálník" bude mít v takovém případě opravdu velký problém.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video