Podříznuté hrdlo, hořící tábory. Na Ukrajině přibývá útoků na Romy

V Berehově na západě Ukrajiny našli mrtvou třicetiletou Romku s podříznutým hrdlem. Ačkoliv policie motiv činu zatím prošetřuje, nejedná se ani zdaleka o první útok na člena romské komunity v zemi. V červnu skupina mladých neonacistů zaútočila na romský tábor a jednoho člověka zabila.

K útoku na třicetiletou ženu došlo ve městě Berehovo na západě Ukrajiny. Podle tamních médií, která o útoku informovala v neděli, se ženě sice podařilo útočníkům uniknout a dostat se k jednomu ze sousedních domů, tam ale následkům zranění podlehla. 

Místní Romové podle zpravodajského portálu Kyiv Post říkají, že ji zabil „někdo cizí“. Podle mluvčí policie dosud nebyl prokázán rasový motiv činu, případ je však vyšetřován jako vražda. 

Vzestup rasismu na Ukrajině představuje závažný problém. Letos v červnu zaútočila skupina mladých maskovaných útočníků vyzbrojených noži a tyčemi na romský tábor u Lvova. Jednoho muže zabila a zranila další čtyři lidi včetně desetiletého chlapce.

„Je to širší problém, týká se celé společnosti,“ řekl po útoku na tábor serveru TSN náčelník ukrajinské policie. Na činu se mělo kromě osmi zadržených podílet dalších čtrnáct lidí. Většina zatčených přitom nebyla ani plnoletá. 

V dubnu zase útočníci spálili stany v romském táboře v Kyjevě. Pronásledovali přitom romské ženy a malé děti, házeli po nich kamení a stříkali na ně pepřovými spreji. Podobné incidenty se ve Lvově odehrály už dříve, stejně jako v Ternopilu.

30.června 2018 v 00:00, příspěvek archivován: 03.července 2018 v 12:00

'Why did you attack us?': Roma killed by far right in Ukraine laid to rest https://t.co/rmeoCKvJyU https://t.co/OQvxIMTpqp

Střízlivá a zlá mládež

Média útoky připisují neonacistickému uskupení Střízlivá a zlá mládež, které nejspíš vzniklo teprve nedávno na sociálních sítích jej sleduje jen několik desítek lidí.

Nad činy vyjádřilo pobouření mimo jiné velvyslanectví USA v Kyjevě. Rada Evropy v dopise předsedovi ukrajinské vlády vyzvala k reakci na útoky, znepokojení nad výbuchy násilí dali najevo také ochránci lidských práv. 

Podle organizace Human Rights Watch je záhodno bít na poplach, aby ukrajinská policie rezolutně zasáhla proti zločinům páchaným z nenávisti. „Události posledních dvou měsíců svědčí o tom, že pořádkové síly nejsou s to zajistit bezpečí etnickým menšinám,“ uvedla Zola Kondurová, která je místopředsedkyní nadace romských žen.

Rada Evropy odhaduje, že na Ukrajině žije asi 260 000 Romů, přičemž celkový počet obyvatel je 48,5 milionu.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video