ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS Praha, M. Kosmata

Za záchranu matky s dítětem z hořícího auta dostal Ukrajinec polské občanství

  • 21
Před třemi měsíci riskoval život ukrajinský řidič, když z hořících aut při hromadné nehodě na dálnici u polského města Štětín zachraňoval lidi. Tehdy z plamenů vytáhl matku s dítětem, za což ve středu obdržel s celou rodinou polské občanství.

„O život přišlo šest lidí, ale mohlo jich být ještě víc. Podařilo se tomu zabránit Tvojí zásluhou, Andriji, díky Tvému výjimečnému, nezištnému a ušlechtilému chování člověka, který dokázal, že lidský život je pro něj tou nejvyšší hodnotou,“ prohlásil při udělení občanství vojvoda (hejtman) Wladyslaw Dajczak. Ten při ceremonii na úřadu ve městě Gorzów Wielkopolski zastupoval prezidenta Andrzeje Dudu.

Andrij Sirovackyj poděkoval, ale myslí si, že udělal jen to, co bylo jeho povinností. Jel po dálnici, když asi sto metrů před sebou zaznamenal velký výbuch a po něm vysoko šlehající plameny. „Viděl jsem osobní auto s rozbitým zadním oknem, ve kterém byly děti. Jako otec a manžel jsem jim musel pomoci,“ řekl.

„Je to pro nás velká šance na šťastnou budoucnost,“ prohlásila dcera Oleksandra, když všichni převzali příslušné dokumenty.

Sirovackyj, který pochází z centrální Ukrajiny, se před třemi lety nechal v Polsku zaměstnat jako profesionální řidič nákladních aut u jedné z přepravních firem. Říká, že do Polska nepřijel jen za lepším platem, ale s myšlenkou, že se v zemi kvůli dětem usadí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video