Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analytik: Moskva buduje armádu separatistů, posílá jim zimní uniformy

  16:53
Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk odmítá spekulace o tom, že Moskva končí se svým projektem „Novoruska“ na území Donbasu. Ruské tajné služby se podle něj snaží dostat separatistické bojovníky pod jednotné velení
Do Donbasu dorazil další ruský konvoj, v pořadí už devátý (15. prosince 2014)

Do Donbasu dorazil další ruský konvoj, v pořadí už devátý (15. prosince 2014) | foto: Reuters

Od minulého úterý, které ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil „dnem klidu“, je na východě Ukrajiny ve zvýšené míře dodržováno příměří. Strany se rovněž připravují na další schůzku takzvané kontaktní skupiny v Minsku.

Zklidnění situace v Doněcké a Luhanské oblasti, nepříjemný ekonomický tlak západních sankcí na Rusko, včetně pádu kursu rublu, a určitý „uklidňující“ tón Moskvy, vedly ke spekulacím, že by Kreml mohl přemýšlet o změně své politiky vůči Ukrajině.

Novorusko

Toto označení pro východ a jih Ukrajiny zavedl do politického slovníku v jednom ze svých projevů ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou ve 20. století. Do Nového Ruska Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Podle Tymčuka jde pouze o propagandistickou kampaň. K ní patří například i prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Moskva je vlastně „jedinou silou, která se zasazuje o zachování Donbasu v rámci Ukrajiny“.

„Vzniká armáda Novoruska“

„Fakta vyvracejí mírové úmysly Ruska,“ argumentuje Tymčuk na své facebookové stránce. Odvolává se přitom na informace své analytické skupiny, z nichž vyplývá, že odborníci generálního štábu ruské armády a tajných služeb GRU a FSB nyní intenzivně pracují na vybudování „armády Novoruska“.

Shánějí prý pod jedno velení všechny ozbrojené skupiny působící na územích proruských lidových republik Doněcké a Luhanské. Hrozí přitom, že ten, kdo se nepodřídí, přijde o pomoc z Ruska. Tato pomoc je v poslední době velmi intenzivní a zahrnuje mimo jiné zimní uniformy, různé vybavení a palivo.

Kromě toho prý bylo v poslední době zaznamenáno doplňování početního stavu povstaleckých jednotek, které utrpěly v předchozích bojích ztráty. Pokračuje také přesun ruských dobrovolníků na Donbas. „Nesnižuje se ani množství ozbrojených sil Ruské federace působících v Donbasu,“ zdůrazňuje současně Tymčuk.

Tvrdí rovněž, že zatímco ruské ministerstvo zahraničí vydává uklidňující prohlášení, v jižním vojenském okruhu Ruska se mobilizují velitelské štáby všech druhů vojsk. Kromě toho se tam nadále nacházejí útvary přesunuté dříve i z centrálního vojenského okruhu.

„Všechna tato fakta brání tomu považovat moskevský ‚projekt Nové Rusko‘ za uzavřený,“ konstatuje Tymčuk. Podle něj je všechno, včetně poklesu palby ze strany povstalců, jen informační kampaň s cílem ukázat, že „mírový dialog“ je možný, a zřejmě tak dosáhnout zmírnění západních sankcí.

Lavrov: Z Donbasu se „druhý Krym“ nestane

Šéf ruské diplomacie v úterý na svá nedávná prohlášení navázal. V rozhovoru pro francouzskou televizi France 24 řekl, že Rusko nedoporučuje Ukrajině pro Donbas autonomii ani federalizaci; rozhodnutí je podle něj na Ukrajincích. Moskva územní celistvost Ukrajiny „jednoznačně podporuje“.

Druhý Krym prý na Donbasu nebude. „Krym je unikátní, svým způsobem jedinečný. Je to ruská země,“ řekl ministr o poloostrovu, který Rusko letos v březnu navzdory námitkám Kyjeva i Západu anektovalo. „Ukrajina, jakou nyní uznáváme, je ale z ruského pohledu územně celistvá a v takové podobě musí zůstat,“ konstatoval.

Při nedělní schůzce Lavrova s Kerrym v Římě byla podle ruského ministra řeč o údajné přítomnosti ruských vojáků v Doněcké a Luhanské oblasti. Kdyby to prý byla pravda, pak „při dnešní úrovni médií by to už dávno bylo na obrazovkách“.

Veškerá obvinění jsou podle Lavrova jen slova, žádné důkazy neexistují. Totéž se týká údajného ruského podílu na červencovém sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou.

„Ten den místo katastrofy sledovaly americké družice, ve vzduchu operoval letoun se systémem AWACS. Navrhli jsme (Američanům) tyto materiály předložit, stejně jako v případě údajných ruských vojáků na jihovýchodě Ukrajiny. Pokud taková fakta existují, dejte je na stůl a přestaňte bezdůvodně opakovat jedno a totéž,“ řekl ruský ministr. 

Ukrajina v úterý znovu otevřela vzdušný prostor nad Charkovem a Dněpropetrovskem, který uzavřela v sobotu z bezpečnostních důvodů. „Mezinárodní letiště v Dněpropetrovsku je opět v provozu,“ oznámila správa letiště ve svém komuniké. Stejné sdělení obsahovalo podle AFP i prohlášení vydané charkovským letištěm.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...