Ukrajinský voják v zákopech nedaleko obce Šyrokyne v Donbasu (28. listopadu...

Ukrajinský voják v zákopech nedaleko obce Šyrokyne v Donbasu (28. listopadu 2021) | foto: AP

Německo pošle Ukrajině přilby. A co třeba polštáře, vtipkují v Kyjevě

  • 524
Za pouhé symbolické gesto označují ukrajinští politici rozhodnutí Berlína poslat ukrajinské armádě 5 000 vojenských přileb. Berlín na rozdíl od jiných států NATO dodávky zbraní na Ukrajinu odmítá, což kancléř Olaf Scholz vysvětluje dlouhodobým postojem německé vlády, která dává přednost diplomacii.

Německo tvrdí, že nebude Ukrajině poskytovat žádné zbrojní vybavení, které lze využít k zabíjení. Ještě loni – za bývalé vlády Angely Merkelové, v níž byl Scholz ministrem financí – přitom vývoz takovéto vojenské techniky země povolila například do autokratického Egypta, který je zapojen do války v Jemenu.

Berlín ale z části vyhověl žádosti Ukrajiny o vojenské přilby. Ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk před týdnem deníku Handelsblatt řekl, že Kyjev nutně potřebuje 100 000 přileb a neprůstřelných vest pro dobrovolníky, kteří se hlásí do armády.

Ruská vojenská technika u obce Jelnja na západě Ruska (16. ledna 2022)

Německo prozatím poskytne 5 000 přileb, o čemž ministryně obrany Christine Lambrechtová informovala poslance obranného výboru Spolkového sněmu. „Zdůraznila, že Německo stojí po boku Ukrajiny,“ uvedlo ministerstvo obrany.

O víkendu Lambrechtová uvedla, že Německo pošle na Ukrajinu také polní nemocnici. Podle zjištění deníku Ukrajinska pravda na něj ovšem Berlín dá pouze peníze a samotnou nemocnici postaví na Ukrajině Estonsko. To zároveň stále čeká, zda mu Berlín povolí dodat Kyjevu houfnice německé výroby.

Kyjevský starosta a bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko, který žil dlouhá léta v Německu, označil v rozhovoru s bulvárním deníkem Bild dodávku přileb za „vtip“. 

„Pro chování německé vlády nemám slov. Ministryně obrany patrně nepochopila, že máme co do činění s perfektně vyzbrojenou ruskou armádou, která může každou chvílí začít s další invazí,“ dodal Kličko. „Co pošle Německo na podporu příště? Polštáře?“ ptal se.

Hlavně žádnou paniku. Západ bije na poplach, ale Kyjev zůstává v klidu

Velvyslanec Melnyk ve středu uvedl, že „symbolické gesto“ Německa je vítané, ale nedostatečné. Jeho země podle něj potřebuje vybavení pro statisíce vojáků, z nichž přilby nejsou tou nejdůležitější součástí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle agentury DPA řekl, že je „zcela přesvědčen“ o německé solidaritě s Ukrajinou. Různé země mají podle něj „různé schopnosti“, které se mezi spojenci mohou doplňovat. 

Americký deník The Wall Street Journal v pondělí uvedl, že Německo dává v krizi kolem Ukrajiny přednost ruským zájmům před zájmy Západu a že Berlín proto není pro Washington důvěryhodným spojencem.

Německé dilema: k čemu mít armádu? Zbraně Ukrajině poslat nechtějí

Britský ministr obrany Ben Wallace po středečním jednání s Lambrechtovou v Berlíně řekl, že neodsuzuje země, které se rozhodly nedodávat Ukrajině smrtící zbraně. „Spojené království samozřejmě zastává názor, že pomoc v podobě smrticích taktických zbraní obranné povahy je něco, co Ukrajinci potřebují,“ řekl podle agentury Reuters Wallace. Londýn začal minulý týden zásobovat Ukrajinu protitankovými střelami, chystá se také vyslat menší jednotku vojáků.

Kancléř Scholz v úterý jednal o napětí na Ukrajině a o soustředění ruských vojsk u ukrajinských hranic s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Oba se shodli, že spor je nezbytné vyřešit diplomatickou cestou, pokud ale Rusko zaútočí, bude čelit tvrdým sankcím Západu. Moskva přípravu invaze odmítá a uvádí, že ruská vojska jsou v pohraničí na cvičení.

25. ledna 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue