Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porošenko nařídil nejvyšší bojovou pohotovost u Krymu a v Donbasu

  13:57aktualizováno  16:15
Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil nejvyšší bojovou pohotovost všem jednotkám rozmístěným poblíž anektovaného Krymu a v Donbasu na východě země. Situací se bude na žádost Ukrajiny zabývat i Rada bezpečnosti OSN.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

V médiích se ve středu večer objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem vojenské jednotky. Zprávu potvrdil ve čtvrtek i Porošenko. „Nařídil jsem nejvyšší bojovou pohotovost všem jednotkám na hranici s Krymem a na kontaktní linii v Donbasu,“ napsal Porošenko na Twitteru.

Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu Krymu ruské vojenské manévry. Ruská státní agentura TASS ve středu oznámila, že ostraha krymské hranice byla zesílena a na poloostrově bylo zvýšeno zabezpečení veřejných míst a objektů infrastruktury.

Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Oleh Slobodan ve čtvrtek dodal, že ruská armáda k hranicím Krymu a Ukrajiny přesouvá moderní armádní techniku.

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se vyostřily poté, co Moskva ve středu uvedla, že při dvou přestřelkách „s diverzními a teroristickými silami“ byli zabiti dva ruští vojáci a několik dalších bylo zraněno. „Není to ještě casus belli (důvod k vyhlášení války), ale Rusko aktivně střádá podobné historky pro casus belli,“ uvedl ukrajinský velvyslanec při Radě Evropy Dmytro Kuleba. Připomněl, že podobné incidenty se odehrály i těsně před vypuknutím rusko-gruzínské války v srpnu 2008.

Agentura Reuters uvedla, že Porošenko už pověřil ministerstvo zahraničí, aby informovalo zahraniční diplomaty v Kyjevě o vývoji událostí. Zároveň požádal o telefonní hovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, viceprezidentem USA Joe Bidenem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Ukrajinská diplomacie se má také podle pokynů Porošenka snažit o maximální posílení přítomnosti pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na hranici s Krymem a požadovat od „ruských okupačních vojsk“, aby umožnily pozorovatelům inspekce objektů na Krymu.

Rostoucím napětím mezi Ruskem a Ukrajinou se ve čtvrtek za zavřenými dveřmi bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN. Ukrajinský zástupce v OSN Volodymyr Jelčenko už dříve uvedl, že by Ukrajina kvůli ruským výhrůžkám měla požádat o mimořádné jednání Rady bezpečnosti.

Krym měli přijet přepadnout na nafukovacích člunech

Putin ve středu obvinil Kyjev, že sahá po teroru, místo aby se snažil o mírové urovnání konfliktu. Dva pokusy o útok ukrajinských „diverzantů“ prý odrazily ozbrojené síly ruské kontrarozvědky FSB. Putin v reakci na incident řekl, že Rusko nepřejde bez povšimnutí vraždu dvou svých vojáků a „diverzi“ ukrajinských tajných služeb označil za hloupou a zločinnou. Za vším stojí podle něj snaha Kyjeva odpoutat pozornost od vnitropolitických problémů. Kyjev celý incident označil za smyšlený (více zde).

Krize na Ukrajině

Ruský list Kommersant ve čtvrtek uvedl, že většina zadržených „diverzantů“ jsou obyvatelé poloostrova a někteří měli ruské doklady. Na Krymu chtěli několika výbuchy vyvolat paniku, aby „zničili turistiku“, neměli ale v úmyslu zabíjet. Podle agentury Interfax jsou zadržení Rusové „tři či čtyři“ a FSB jim při výsleších věnuje mimořádnou pozornost.

Akci „diverzantů“ organizoval podle FSB příslušník rozvědky ukrajinského ministerstva obrany Jevhen Panov, který byl rovněž zatčen. Podle Kommersantu zadržení vypověděli, že spolupracovali s rozvědkou ukrajinského ministerstva obrany, u níž absolvovali výcvik v sabotážích. Byli členy jedné z několika skupin, které ukrajinská rozvědka na Krymu řídí.

Na poloostrov se skupina ozbrojenců v maskovacích uniformách ještě sovětského typu údajně přepravila na nafukovacích člunech. Strážným stanovištím pohraničníků, kteří spadají pod FSB, se jim podařilo vyhnout, ale několik kilometrů ve vnitrozemí narazili na trojici členů speciální jednotky FSB, vypomáhající s ostrahou hranic. Ti si přivolali na pomoc pohraničníky, mezitím však vypukla přestřelka.

Jeden z vojáků speciálních sil byl smrtelně zraněn, stejně jako dva nepřátelé. Zbývající pětici se podařilo obklíčit a zajmout. V přestřelce byl zabit jeden ruský voják a několik dalších zraněno. Přestřelky se podle verze FSB měly odehrát v noci ze 6. na 7. srpna - kdy byl rovněž zatčen Panov - a v noci ze 7. na 8. srpna.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu drtivá většina států neuznala.

Krym

Krym

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...