Rusové: Dobyli jsme Lysyčansk, kontrolujeme celou Luhanskou oblast

  • 1236
Proruské síly dobyly klíčové ukrajinské město Lysyčansk a celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Americký Institut pro výzkum války předtím uvedl, že se ukrajinští vojáci pravděpodobně z Lysyčansku stáhli záměrně. Stažení ukrajinských sil z Lysyčansku následně potvrdil ukrajinský generální štáb i prezident Zelenskyj.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury Reuters v neděli informoval prezidenta Vladimira Putina, že celá Luhanská oblast na východě Ukrajiny byla „osvobozena“ ruskými a proruskými separatistickými silami.

Stažení ukrajinských jednotek z Lysyčansku odpoledne potvrdil ukrajinský generální štáb, podle kterého k tomu byly síly Kyjeva donuceny vzhledem k ruské převaze. Pokračování v obraně města by podle ukrajinského vojenského vedení mělo fatální důsledky.

Volodymyr Zelenskyj podle agentury AFP krátce před tímto oznámením připustil, že jednotky Kyjeva jsou v Lysyčansku v nevýhodě. „Je to naše slabé místo, ale na jiných místech postupujeme,“ dodal. Večer pak sám přiznal, že se ukrajinské jednotky z města stáhly. Podle agentury Reuters se zároveň zavázal Lysyčansk díky novému vybavení a strategii dobýt zpět.

Úmysl ukrajinských sil stáhnout se z Lysyčansku už v noci na neděli ve své analýze avizoval Americký Institut pro výzkum války (ISW). Z lokalizačních záběrů z města se podle ISW zdálo, že v něm nezbývají téměř žádní ukrajinští obránci.

Poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak však v rozhovoru na stanici BBC řekl, že Lysyčansk není pod „plnou kontrolou“ ruských sil. Dodal nicméně, že situace ve městě je už delší dobu velmi napjatá a že ruské pozemní síly na město nepřetržitě útočí.

„Pro Ukrajince je hodnota lidského života nejvyšší prioritou, takže někdy můžeme z určitých oblastí ustoupit, abychom je v budoucnu mohli znovu dobýt,“ uvedl Sak. Také americký Institut pro výzkum války míní, že se Ukrajinci stáhli záměrně. Ti veřejně neoznámili stažení vojsk, ale ani neinformovali o žádných obranných bojích v okolí Lysyčansku.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč ovšem připustil, že Lysyčansk může padnout. Lokalizační záběry ukázaly, jak se ruští vojáci uvolněně procházejí po čtvrtích na severu a jihovýchodě Lysyčansku, což naznačuje, že v sobotu nezbývali ve městě žádní ukrajinští obránci, nebo jich bylo jen málo.

Ukrajinští vojáci nakládají pásy ze zničeného obrněného transportéru, kteří Rusové zanechali u osvobozeného města Izjum. (24. září 2022)

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov podle ruskojazyčné BBC v sobotu prohlásil, že proruské síly Lysyčansk obklíčily. Zástupce proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Rodion Mirošnik podle agentury Reuters v ruské televizi řekl, že Lysyčansk je pod kontrolou, ale zatím nebyl osvobozen.

Pokud Rusko obsadí celou Luhanskou oblast, pro Donbas to podle Saka ještě neznamená „konec hry“. Na Donbasu jsou další velká města, zejména v Doněcké oblasti, která jsou pod kontrolou ukrajinských jednotek.

„Jsou to města, která se v posledních dnech stala terčem tvrdých raketových útoků a dělostřeleckého ostřelování,“ říká, „ale bitva o Donbas ještě neskončila“.

Luhanská a Doněcká oblast tvoří průmyslovou oblast nazývanou Donbas, kam Rusko soustředí svou ofenzivu od chvíle, co se na jaře stáhlo ze severu Ukrajiny a z hlavního města Kyjeva. Proruští separatisté drží části obou východních oblastí od roku 2014 a vyhlásili tam Doněckou lidovou (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR).

Rusko jejich samostatnost uznalo krátce předtím, než letos v únoru vojensky napadlo Ukrajinu.

Ruská armáda získala minulý víkend po několika týdnech obléhání a bojů zcela pod kontrolu také východoukrajinský Severodoněck, který byl se zhruba 100 tisíci obyvateli druhým nelidnatějším městem Luhanské oblasti. Dobytím Lysyčansku se Rusům otevírá cesta k postupu na město Slovjansk.

To v neděli zasáhlo silné ostřelování z několika raketometů. Zahynulo šest lidí a dalších patnáct utrpělo zranění. Podle agentury Reuters to uvedla mluvčí doněcké oblastní správy Tetjana Ihnatčenková.

„Je zde patnáct požárů. Mnoho mrtvých a zraněných,“ řekl starosta Vadym Ljach ve videu, které sdílel na komunikační platformě Telegram. Dodal, že šlo o nejsilnější ostřelování tohoto města v poslední době. Na videu jsou za Ljachem vidět obrovská oblaka dýmu, uvedla BBC.

Ukrajinci v Melitopolu vyřadili ruskou základnu

Ukrajinská armáda mezitím vyřadila z provozu ruskou vojenskou základnu v okupovaném městě Melitopol na jihu země. V neděli to oznámil melitopolský starosta Ivan Fedorov.

„Ve tři hodiny (02:00 SELČ) a v pět hodin (04:00 SELČ) zasáhlo více než 30 střel výhradně vojenskou základnu,“ uvedl ve videu na komunikační platformě Telegram Fedorov, který se v současné době nachází na území ovládaném Ukrajinou. Dodal, že úder základnu „vyřadil z provozu“.

Ukrajinským obranným jednotkám se také v sobotu u Melitopolu podařilo vykolejit ruský obrněný vlak převážející munici, dodal.

Podivná hra s čísly. Rusové tvrdí, že zničili víc, než kdy Ukrajina měla

Moskvou dosazený představitel Jevhen Balyckyj následně uvedl, že město zasáhly ukrajinské střely, ale že nikoho nezabily ani nezranily, informovala agentura Reuters. Útok podle něj poškodil několik obytných domů v blízkosti letiště.

Ruská agentura RIA Novosti bez dalších podrobností napsala, že Ukrajinci zasáhli část Melitopolu, v níž se nachází letiště. Člen rady okupační vojensko-civilní administrativy Záporožské oblasti Vladimir Rogov agentuře sdělil, že na Melitopol dopadlo v neděli ráno asi 16 až 18 ukrajinských raket.

Tvrzení jednotlivých stran válečného konfliktu obvykle nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video