Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyjádření solidarity. Lipavský je na Ukrajině, navštíví i frontovou linii

  8:21aktualizováno  21:46
Český ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí spolu se svými kolegy ze Slovenska a Rakouska Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem přicestoval na Donbas na východě Ukrajiny. Během své dvoudenní návštěvy bude jednat i s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytro Kulebou. „Ukrajinci musí mít právo si sami zvolit, zda budou patřit k Západu,“ prohlásil český ministr zahraničí.
Český ministr zahraničí Jan Lipavský (druhý zleva) spolu se svým slovenským a...

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (druhý zleva) spolu se svým slovenským a rakouským protějškem Ivanem Korčokem (vpravo) a Alexanderem Schallenbergem (druhý zprava) přiletěli na návštěvu Ukrajiny. (7. února 2022) | foto: ČTK

„Ukrajinci musí mít právo se rozhodnout, zda budou patřit k Západu a přiblíží se Evropské unii a Severoatlantické alianci,“ řekl Lipavský při návštěvě kontrolního bodu u města Stanycja Luhanska. „Máme historickou zkušenost, když k nám vtrhla v roce 1968 cizí vojska. Ukrajina zažívá podobnou zkušenost teď,“ dodal ministr. Podle něj nelze dopustit, aby se historie opakovala.

„Moji kolegové z Rakouska, Slovenska a Česka jsou nyní společně ve Stanycji Luhanské,“ oznámil před polednem Kuleba s odkazem na obec nacházející se na takzvané linii dotyku, která dělí ukrajinská vládní vojska od Ruskem podporovaných separatistů na Donbase. 

Kuleba podle serveru Ukrajinska pravda mezitím oznámil, že Ukrajina od Západu v poslední době dostala pomoc v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (přes 31 miliard korun) a 1 000 tun zbraní či vojenského vybavení.

Lipavský chce svou cestou vyjádřit solidaritu Ukrajině, který čelí ruskému tlaku, a podpořit její územní celistvost. „Letíme do Kyjeva a na východ Ukrajiny, abychom se na místě podívali, co zažívá země, na jejíchž hranicích se srocuje cizí armáda,“ uvedl Lipavský.

 „Jedeme vyjádřit solidaritu se zemí, která je pod velkým tlakem,“ dodal s tím, že Ukrajina se vydala evropskou a euroatlantickou cestou a je ji v tom zapotřebí podpořit. 

Kuleba velký počet návštěv západních diplomatů a delegací oceňuje. Na dnešním setkání s novináři prohlásil, že právě ony v Kyjevě působí jako faktor, který Rusko „zadržuje“. „Intenzivní diplomacie nyní umožňuje udržet situaci (na rusko-ukrajinské hranici) pod kontrolou,“ citovala ho agentura TASS.

„Dnes navštívíme východ země, konkrétně Stanycju Luhanskou - městečko na linii dotyku v Luhanské oblasti, abychom se seznámili se situací na místě. V úterý bude naše návštěva pokračovat jednáními v Kyjevě,“ uvedl Korčok, který společně se svými protějšky z Česka a Rakouska odletěl na Ukrajinu na palubě českého speciálu.

„V napjaté situaci je důležité projevit solidaritu s Ukrajinou, naším bezprostředním sousedem,“ dodal.

Obdobně se na twitteru vyjádřil i Schallenberg, který mimo jiné napsal:„Ostatně, suverenita Ukrajiny je také záležitostí naší vlastní bezpečnosti.“

Ukrajině vyjadřují podporu i ostatní země

Do Kyjeva v pondělí míří také šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková, která bude jednat rovněž s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kuleba s ní hodlá probrat otázku dodávek zbraní z Německa. 

Berlín vyjádřil Kyjevu podporu, ale dodávat zbraně Ukrajině, stejně jako jiným zemím, dlouhodobě odmítá, kvůli čemuž si vysloužil kritiku od Kyjeva i od některých členských zemí Severoatlantické aliance.

 „Německo opakovaně a veřejně toto rozhodnutí vysvětlilo. My považujeme tato vysvětlení s ohledem na Ukrajinu jako nefér. Věříme, že existuje širší prostor pro to, aby mohlo Německo jednat. Musíme respektovat postoj státu, ale to neznamená, že bychom s tím neměli pracovat,“ citovala agentura Reuters šéfa ukrajinské diplomacie.

V úterý přijede do Kyjeva francouzský prezident Emmanuel Macron, který se má dnes v Moskvě setkat s prezidentem Vladimirem Putinem. Ve středu zavítá do ukrajinské metropole polský ministr zahraničí Zbiginiew Rau.

Česko darovalo i zdravotní materiál

Na pomoc ukrajinským zdravotníkům pak zamířilo do Kyjeva 500 balíčků s materiálem pro ošetřování zranění zkompletovaných Českým červeným křížem.

Nynější dodávka pěti stovek balíčků s první pomocí předchází větší zásilku, které bude na Ukrajinu přepravena později. Celková cena budoucí zdravotnické pomoci má podle dřívějších informací českého ministerstva zahraničí dosáhnout 3,6 milionu korun.

Takzvané traumasety obsahují mimo jiné škrtidlo, obvazy, dezinfekci, chirurgické roušky či podložky proti prochladnutí. Dobrovolníkům mohou posloužit při kurzech první pomoci pro obyvatelstvo. Na jejich sestavení se podíleli dobrovolníci z českých nevládních organizací.

„V případě pohromy nebo eskalace situace je to obrovská pomoc,“ řekl  ředitel ukrajinského Červeného kříže Maksym Docenko při předání balíčků s odkazem na nynější spekulace o chystané invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

„Jsem velmi rád, že tato pomoc pomůže,“ řekl Lipavský. „Doufám, že nepůjde o lidmi způsobenou událost,“ poznamenal s tím, že i na takovou eventualitu je však třeba být připraven.

Česko poskytuje Ukrajině humanitární a rozvojovou pomoci od událostí v roce 2014, loni dosáhla 74 milionů korun. Například darované české sanitky sehrály důležitou roli při evakuaci obyvatel z oblastí bojů na východě země.

Šéf české diplomacie Lipavský se vyjádřil také k nedělním výrokům prezidenta Miloše Zemana, který má současnou krizi kolem Ukrajiny za válku slov a ruské invaze na Ukrajinu se neobává.

„Česká vláda pracuje s informacemi bezpečnostních složek a s informacemi, které nabyla mezinárodní výměnou ze Severoatlantické aliance. Přistupujeme k tomu odpovědně,“ řekl Lipavský.

Vztahy Ruska a Ukrajiny jsou napjaté

Vztahy Kyjeva a Moskvy jsou nepřátelské od roku 2014, kdy protesty svrhly ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu, kteří vyhlásili dvě separatistické „lidové republiky“ v Luhansku a Doněcku. Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly 14 tisíc životů.

Ve Stanycji Luhanské vznikl v roce 2019 neformální „hraniční“ přechod mezi separatistickou Luhanskou lidovou republikou a zbytkem ukrajinského území. Denně po nově postavené lávce přes řeku Severní Doněc projde oběma směry v průměru dva tisíce lidí. Dříve to bývalo v některé dny i 17 tisíc.

V posledních měsících Rusko shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Moskva popírá, že by měla takové plány, a naopak tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. 

Od Spojených států a NATO žádá Rusko kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v ruské blízkosti. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy tento požadavek odmítá.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...