(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Za mým zatčením je touha Ukrajinců po provizi, říká bývalý detektiv

  • 21
Někdejšího důstojníka českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála zadrželi minulý měsíc na Ukrajině. Podle něj jde však v jeho případě ukrajinské tajné službě SBU především o jistého českého diplomata ze zastoupení NATO v Kyjevě a o provizi z prodeje speciální techniky, s níž Vokál obchoduje.

Bývalý policista to řekl serveru Aktuálně.cz. Vokála zadrželi kvůli podezření z nezákonného obchodování se speciálním zařízením. Následně jej propustili na kauci. 

Server Info.cz, který o Vokálově zatčení informoval jako první, psal, že spolu s exdetektivem Ukrajinci údajně zadrželi i českého diplomata, který byl ale následně vzhledem ke svému diplomatickému statusu propuštěn. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová to tehdy nepotvrdila, ministerstvo podle ní takovou informaci nemělo.

Za prodávání zařízení k odposlechu hrozí expolicistovi na Ukrajině 7 let

Nyní mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová Aktuálně.cz řekla, že Ukrajinci původně tvrdili, že při akci byl zadržen jen jeden Čech. „Nicméně o necelé dva týdny po jeho zadržení obdržel náš zastupitelský úřad v Kyjevě informace, z nichž vyplývá, že byl ukrajinskou stranou zadržen i civilní expert působící ve styčné kanceláři NATO v Kyjevě, který tam byl vyslaný ministerstvem obrany,“ sdělila s tím, že dotyčný byl následně propuštěn na svobodu a není stíhán.

Podle mluvčí se přitom nejedná o kariérního diplomata. Diplomatický pas mu byl vystaven na žádost českého ministerstva obrany.

Jde pouze o zákulisní hru

„Česká republika vyslala jako dobrovolný příspěvek do styčné kanceláře NATO v Kyjevě civilního experta na logistiku. Jeho působení na Ukrajině bylo již ukončeno, je zpět v Česku a momentálně čerpá dovolenou,“ řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„V celé téhle kauze, která mě velmi poškozuje, nejde vůbec o mě, ale o pana M. P. ze struktur NATO, jehož se ukrajinská kontrarozvědka SBU potřebovala zbavit,“ tvrdí Vokál.

Podle něj tento muž zaštiťoval všechna jeho obchodní jednání s Ukrajinci a diplomatovým prostřednictvím SBU údajně žádala desetiprocentní provizi z prodeje rušiček a další techniky. Zákazníci prý přitom chtěli platit jen v hotovosti.

„Těsně před koncem poslední schůzky se najednou otevřely dveře a na vedlejší stůl mi vysypali hromadu dolarů. Vzal jsem jednu bankovku do ruky a nevěděl zda se smát či plakat. Byl to natolik amatérský padělek, že se podobal dětské omalovánce,“ popisoval serveru Aktuálně.cz Vokál jednání, kterého se podle něj účastnil i zmíněný pracovník NATO. Vzápětí do místnosti vtrhla zásahová jednotka ukrajinské policie provázená agenty SBU.

Vokál, který čelí v Česku obvinění z korupce a vynášení informací, opustil ukrajinskou celu po složení kauce. Musí ale zůstat na Ukrajině, kde je obviněn z nezákonného prodeje zařízení použitelného k odposlechům. Hrozí mu za to čtyři až sedm let vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video