Váleční zajatci z ukrajinských ozbrojených sil ve věznici v povstalci ovládaném...

Váleční zajatci z ukrajinských ozbrojených sil ve věznici v povstalci ovládaném městě Makajevka u Doněcku. (21. prosince 2019) | foto: Reuters

Povstalci si vymění zajatce s Ukrajinou, obě strany potvrdily dohodu

  • 14
Ukrajina se v pondělí na jednání s donbaskými povstalci dohodla na podmínkách výměny vězňů. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský delegát na jednání takzvané kontaktní skupiny Boris Gryzlov. Dosažení dohody potvrdil i Kyjev. Výměna se má podle Gryzlova uskutečnit do konce roku ve formátu „všichni za všechny“.

Dohody, o jejímž obsahu rovněž informovali doněčtí separatisté, bylo dosaženo během pondělního videokonferenčního hovoru kontaktní skupiny, která jedná o podmínkách mírového urovnání donbaské krize.

Ujednání dosud vázlo na stanovisku Kyjeva, který se zdráhal před propuštěním zbavit zajatce obvinění ze spáchaných činů. Ukrajinští diplomaté naopak obviňují z průtahů delegaci donbaských povstalců.

„Během videokonference kontaktní skupiny pro urovnání konfliktu na Donbasu se podařilo dosáhnout dohody o realizaci výměny zadržovaných osob ve formátu všichni za všechny do konce roku,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí takzvané Doněcké lidové republiky.

Tu po roce 2014 vyhlásili proruští separatisté v části východoukrajinské Doněcké oblasti. „Podařilo se rovněž dojednat dokument, který obsahuje závazky obou stran v této otázce,“dodala Doněcká lidová republika s tím, že Ukrajina „garantovala, že propuštěné osoby budou zbaveny všech obvinění“.

Výměnu potvrdila na Facebooku i mluvčí ukrajinské delegace na mírových rozhovorech Darka Oliferová, o dosažení dohody informoval v prohlášení rovněž Martin Sajdik, šéf zprostředkovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Putin a Zelenskyj se poprvé setkali, dohodli se na výměně vězňů

Výměnu zajatců, o níž obě znepřátelené strany jednaly už několik let, dohodli před dvěma týdny na summitu v Paříži představitelé takzvané normandské skupiny, která sdružuje Ukrajinu, Rusko, Francii a Německo. 

Vyzvali rovněž ke konečnému zastavení palby na frontové linii, což se ovšem podle zpráv z Donbasu dosud nepodařilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě před pařížským summitem označil výměnu všech zajatců za svou osobní záležitost. „Chtěl bych, aby Nový rok naši lidé přivítali se svými rodinami na Ukrajině, je to pro mě osobní záležitost. Chci opravdu velkou výměnu,“ řekl novinářům. Letos v září si obě strany vyměnily 35 vězněných lidí.

Kolika lidí se má výměna zajatců týkat, není úplně jasné. Podle zpráv z Kyjeva a Moskvy má jít o desítky lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue