Ukrajinský voják na frontě nedaleko Avdějevky (14. prosince 2017)

Ukrajinský voják na frontě nedaleko Avdějevky (14. prosince 2017) | foto: Reuters

Boje v Donbasu se vyostřily, Rusko opustilo kontrolní misi

  • 135
Rusko oznámilo odchod svých vojáků ze Společného střediska pro kontrolu a koordinaci (SCKK), které kontroluje situaci na frontě v Donbasu. Ozbrojené střety na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly na ukrajinské straně tři další oběti. Informovala o tom agentura Unian.

Misi SCKK opustí Rusové v úterý. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí je důvodem odchodu chování ukrajinské strany.  

SCKK, které působí na obou stranách fronty, sdružuje několik desítek vysokých důstojníků ukrajinské a ruské armády. Jejich úkolem je kontrola úseků fronty, na níž bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatisty. Mise, jejímž sídlem je východoukrajinský Soledar, eviduje porušování dojednaného příměří a snaží se dbát na respektování minských mírových dohod.

Podle ruského ministerstva zahraničí je činnost ruských členů SCKK nemožná kvůli „akcím Kyjeva“. Ukrajina prý sabotuje pravidla práce mise, vytváří „napjatou morálně psychologickou situaci“ a brání ruským důstojníkům v přístupu na frontu z území kontrolovaného Kyjevem. Ukrajinští vojáci se k ruským kolegům chovají neuctivě a brání jejich kontaktů s místním obyvatelstvem.

O „vynuceném kroku“ prý Rusové informovali zahraniční partnery s tím, že „veškerá odpovědnost za možné následky plně padá na ukrajinskou stranu“.

Boje v Donbasu eskalují

Ozbrojené střety na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly na ukrajinské straně tři další oběti. Informovala o tom agentura Unian. Boje se podle ní soustředily do oblasti při Azovském moři a do okolí města Svitlodaru nedaleko Horlivky. Povstalci o svých případných ztrátách neinformovali.

Separatisté v noci ostřelovali ukrajinské pozice sedmnáctkrát, v polovině případů ukrajinská armáda palbu opětovala, oznámil na facebooku štáb protipovstalecké operace. Proruští ozbrojenci údajně pálili ze všech zbraní včetně těžkého dělostřelectva, granátometů a minometů.

Silné boje hlásí Kyjev z jihu Doněcké oblasti východně od města Mariupolu na březích Azovského moře. Pod silnou palbou se ocitly obce Lebedynske a Pavlopil. Boje v tomto regionu potvrdili i separatisté, podle nichž ukrajinská armáda palbou zničila pět domů ve vsi Sachanka. Celkem prý za posledních 24 hodin ostřelovali ukrajinští vojáci deset obcí na povstaleckém území.

Intenzita bojů v Donbasu navzdory opakovaně vyhlašovanému příměří v poslední době zesílila, před deseti dny zemřeli na východoukrajinské frontě čtyři vojáci a dva byli zraněni. Celkem donbaský konflikt od roku 2014 připravil o život víc než deset tisíc lidí.

Situace na východě Ukrajiny 18. prosince 2017:

18.prosince 2017 v 11:47, příspěvek archivován: 18.prosince 2017 v 12:43

Map. Situation in eastern #Ukraine December 18, 2017, 00:00 EET. https://t.co/HFDau91hPO

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video