Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Ukrajinci vpadli do kláštera sekty, kterou vede heretik z Česka

  • 78
Ukrajinská tajná policie SBU provedla razii v klášteře u Lvova, který patří takzvané Ukrajinské pravověrné řeckokatolické církvi založené Antonínem Dohnalem, českým knězem exkomunikovaným z římskokatolické církve. Policisté zadrželi nejméně pět lidí včetně tří Čechů.

České ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti s případem pro iDNES.cz potvrdilo, že na Ukrajině byl zadržen jeden český občan za pokus o nedovolené překročení státní hranice mezi Ukrajinou a Polskem mimo hraniční přechod. „Zadržení dalších českých občanů zatím potvrzeno nebylo. Ministerstvo zahraničních věcí nadále prostřednictvím svého generálního konzulátu ve Lvově zjišťuje podrobnosti, zda mezi zadrženými nebyli další Češi,“ uvedla Karolína Rezková z tiskového oddělení Černínského paláce.

Pondělní razie v klášteře se podle západoukrajinské agentruy Halnet zúčastnilo několik desítek ozbrojenců, kteří si podle tvrzení řádových sester počínali brutálně. Klášter se nachází v obci Bruchnovyči u Lvova a obývají ho mniši a řeholnice z České republiky, Slovenska a Ukrajiny. Čtyři ze zadržených jsou údajně biskupové Ukrajinské pravověrné řeckokatolické církvi (UPŘKC).

„Dvě stě maskovaných mužů s pistolemi a samopaly vtrhlo do kláštera. Brutálně pochytali sestry a násilně je vynášeli za ruce a nohy. Žádnými oficiálními dokumenty se útočníci neprokázali,“ uvedla jedna z řádových sester v anonymním svědectví zaslaném ČTK.

Zakladatel na Ukrajině neuznávané církve, devětašedesátiletý Eliáš Antonín Dohnal, byl vysvěcen na římskokatolického kněze počátkem 70. let a působil mimo jiné ve Slušovicích na Zlínsku.

Krize na Ukrajině

V roce 2008 byl bez vědomí římskokatolických autorit vysvěcen na biskupa a na základě tohoto přestupku exkomunikován. „Patriarchou“ samozvaného Byzantského katolického patriarchátu založeného ve Lvově je od dubna 2011.

Exkomunikovali i papeže

Řádové sestry UPŘKC z podílu na razii obvinili konkurenční ukrajinskou řeckokatolickou církev. Obdobná akce, do níž se údajně zapojila ukrajinská migrační služba, se uskutečnila i v mužské části kláštera.

Na Ukrajině je Dohnalovo církevní společenství označováno za „sektu dohnalitů“. Skupina brojí proti demokratickým pořádkům, globalizaci a homosexualitě a podle kritiků na Ukrajině šíří ruskou propagandu.

Kněz Tomáš Mrňávek pro iDNES.cz uvedl, že UPŘKC nemá s řeckokatolickou církví nic společného. „Oni nejsou žádná církev, jen si vypůjčili náš název. Pro nás to jsou odpadlíci, kteří si myslí, že mají lék na všechno. Laicky řečeno je to sekta,“ soudí otec Tomáš.

Podle informací ukrajinských katolických médií Dohnalova komunita v roce 2011 exkomunikovala z římskokatolické církve všechny světové biskupy, tehdejšího papeže Benedikta XVI. a posmrtně i jeho předchůdce na papežském stolci Jana Pavla II.

V roce 2011 byl Dohnal krátce vězněn za účast v potyčce soupeřících řeckokatolických komunit, při níž při rvačce zranil ženu. O rok později lvovský městský soud rozhodl o jeho vyhoštění z Ukrajiny. Duchovní, který má český pas, se ale rozhodnutí odmítl podřídit. Kde se nyní nachází, není známo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video