Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaplavení Ukrajinci cítí k Rusům nenávist. Sabotáž z Kyjeva, odmítá Kreml vinu

  13:26aktualizováno  20:40
Moskva odmítá obvinění, že vyhodila do povětří Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny. Zodpovědnost za čin podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova dopadá na Ukrajinu. Pro obyvatele Chersonu je ale pouze jediný viník toho, že jejich město ohrožuje stoupající voda: Rusko. „Dobrý Rus je mrtvý Rus,“ říkají. Po protržení přehrady je záplavami ohroženo 40 tisíc lidí.

Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z toho, kdo vodní dílo zlikvidoval. „V tuto chvíli můžeme jednoznačně říci, že jde o záměrnou sabotáž ze strany Ukrajiny,“ řekl Peskov. „Veškerou odpovědnost za následky musí nést kyjevský režim,“ uvedl k obviněním na adresu Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Peskova dostává o dění souvisejícím s Kachovkou zprávy od ministerstva obrany a od dalších úřadů.

„Sabotáž“ podle Peskova přímo souvisí s tím, že Ukrajina „před dvěma dny spustila rozsáhlé útočné operace“, při kterých se jí „nedaří dosáhnout daných cílů“. Ruské ministerstvo obrany v noci na pondělí oznámilo začátek dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Kyjev to odmítl a varoval před „psychologickými operacemi nepřítele“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že Ukrajinci vyhodili Kachovskou přehradu do povětří, aby zabránili ruskému útoku v tomto místě a aby uvolnili své síly od Chersonu pro protiofenzivu.

Tu však ruské jednotky odrazily, tvrdil Šojgu. „Bohužel neobešlo se to bez ztrát na naší straně. Celkem během odrážení útoků nepřítele zahynulo 71 vojáků, 210 utrpělo zranění,“ prohlásil ministr. Rusko podle něj také přišlo o 15 tanků, devět bojových vozidel pěchoty, dvě auta a devět děl. Ruské ministerstvo obrany neinformovalo o zabitých ruských vojácích od loňského září.

Odpálení přehrady uvolní ruské jednotky za Dněprem, míní analytik

Stanice BBC upozornila, že ministr Šojgu nyní hovoří o tom, že přehrada, kterou okupovaly ruské síly, byla vyhozena do povětří. Ruské úřady na okupovaných území přitom dosud tvrdily, že přehrada se zhroutila v důsledku mnohaměsíčního ostřelování. Ještě dříve ukrajinské úřady obvinily z vyhození přehrady do povětří ruské vojáky.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v úterý řekl, že „nemůže s jistotou říct, co výbuch na přehradě způsobilo“.Stanice NBC News nicméně s odkazem na nejmenované zdroje uvádí, že americká vláda má zpravodajské informace, které „se kloní k Rusku jako k pravděpodobnému pachateli“ zničení Kachovské přehrady.

Dobrý Rus je mrtvý Rus, říkají v Chersonu

Obyvatelé Chersonu, který ukrajinská vojska osvobodila od ruské okupace loni v listopadu, mají jasno, kdo je viníkem. Jsou jím jednoznačně Rusové. „Záplavy máme přímo před očima. Nikdo neví, co se odteď může stát. Dobrý Rus je mrtvý Rus, nic víc nemůžu říct,“ říká obyvatel města Viktor pod letním sluncem, s čepicí na hlavě a brýlemi na nose.

Bydlí ve čtvrti u řeky Koševa, přítoku Dněpru. Podle místních obyvatel se tu hladina vody zvýšila již o dva až tři metry. Kůlny a garáže jsou zatopeny, voda se dostává do ulic.

Přehradu na Dněpru odpálili za války i Sověti, utopili tisíce lidí

Ljudmila už naložila na přívěs pračku a pár osobních věcí, aby je odvezla do výše položené části města, kde bydlí. Také vyjadřuje nenávist k ruským vojákům, kteří pravidelně ostřelují Cherson a okolí, odkud se museli v listopadu stáhnout tváří tvář ukrajinským útokům.

„Tihle skřeti (ukrajinská přezdívka Rusů) musí rychleji utíkat, musíme je ulovit! Tohle není život! Střílí a zaplavují!“ nadává Ljudmila, aniž by sebou škubla, když zahřmí dělostřelecká palba.

Další obyvatel těchto končin, Serhij, se bojí, že by celá čtvrť mohla skončit pod vodou. Zatím utrpěly hlavně budovy na nábřeží. „Všechno tady zemře, zvířata, ptáci, všechno,“ naříká.

Můžeme evakuovat jen část lidí, míní Kyjev

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel. Podle posledních oficiálních informací z odpoledne, které poskytla ukrajinská služba pro mimořádné situace, zatím bylo evakuováno přes 1300 lidí.

Podle dřívějších zpráv měli lidé také možnost vyjet z města Cherson v poledne evakuačním vlakem. Podle ukrajinského generálního prokuratura Andrije Kostina je záplavami v ohrožení 40 tisíc lidí, ale Kyjev dokáže zajistit evakuaci jen 17 tisíc z nich. Zbytek totiž žije na územích okupovaných ruskou armádou.

Kostin zároveň ruskou okupační správu obvinil, že evakuace neorganizuje. Proruská správa, která ráno tvrdila, že evakuace nejsou zatím zapotřebí, ale mezitím také ohlásila přesuny obyvatel z obcí Nova Kachovka, Olešky nebo Hola Pristaň. Riziko záplav se podle ní týká čtrnácti obcí.

Záplavová vlna postupně dorazila do Chersonu na pravém břehu nebo do měst Nova Kachovka a Olešky na protějším břehu. Na pravém břehu bylo odpoledne podle oznámení ukrajinské služby pro mimořádné situace zatopeno třináct obcí.

V Nové Kachovce byly podle Moskvou dosazeného starosty Vladimira Leonťjeva zatopeny stovky domů, odpoledne ve městě podle jeho rozkazu začal platit nouzový stav. Dříve Leonťjev uvedl, že problémy mohou nastat i na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym, který zásobuje voda z nádrže. Prakticky zcela jsou podle okupační správy zatopeny Olešky, které měly před válkou asi 25 tisíc obyvatel.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...