Ukrajinci vyvíjejí bojového robota do Donbasu, dali mu jméno Myslyvec

  • 169
Ukrajinská armáda by už brzy mohla do bojů proti proruským separatistům nasadit novou zbraň. Parta nadšenců vyvinula prototyp bojového robota, který nyní postupně vylepšuje. Strojem se inspiroval i ukrajinský vojenský průmysl, píše zpravodajský web Unian.

Bojový robot nazvaný Myslyvec se poprvé ukázal loni v květnu v dokumentu veřejnoprávní televize. Ukrajinští vojáci si jeho ovládání zkusili na předměstí města Avdějevka ležícího na bojové linii na dohled rozstříleného doněckého letiště.

Myslyvec je v podstatě dálkově ovládané vozítko vybavené kamerou a těžkým kulometem ráže 12,7 mm. Operátor na základě pokynů snajpra zaměřil dům obsazený separatisty a vypálil na něj několik dávek. Prototyp otestovaný u Avdějevky podle Unianu vyšel na 10 000 dolarů.

Loni v říjnu byla na vojenském veletrhu v Kyjevě představena modernizovaná verze Myslyvce, která se vyznačuje zdokonaleným trupem, lepším počítačovým rozhraním, termokamerou a kódovaným signálem. Jeho tvůrci uvádějí, že bojový robot ujede až 3000 metrů a baterie vydrží 36 hodin.

Svého bojového robota vyvíjí také největší ukrajinská zbrojní firma UKrOboronProm. Před rokem a půl představila prototyp stroje Fantom, který je Myslyvci nápadně podobný. Unian poznamenává, že v obou případech jde vlastně o variaci na teletank - rádiem ovládaný tank, který Sovětský svaz vyvinul v 30. letech minulého století a nasadil ho například v zimní válce s Finskem.

Zbrojaři a vojenští kutilové zažívají nyní na Ukrajině zlaté časy. Kyjev kvůli konfliktu v Donbasu dává na obranu pět procent hrubého domácího produktu, koncem ledna například otestoval střelu s plochou dráhou letu vlastní výroby. Amatérští konstruktéři se zaměřují především na vývoj bezpilotních letadel použitelných na frontě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video