Nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě sešel s ukrajinskými...

Nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě sešel s ukrajinskými rabíny. (6. května 2019) | foto: Reuters

Ukrajinu zachvátil antisemitismus, lidem se nelíbí Zelenského reforma

  • 463
Ukrajina v posledních letech bojuje proti soustavnému ničení památníků holokaustu, na kterých se objevují svastiky. Jen během září zneuctili vandalové už tři pomníky. Poslední útok v obci Bogdanovka mířil přímo na ukrajinského prezidenta, a to v souvislosti s plánovanou pozemkovou reformou. Jestli to uděláte, čekejte druhý holokaust, zazněla výhrůžka.

Lidé z vesnice Bogdanovka na jihu Ukrajiny jsou stále v šoku a cítí se zahanbení. Někdo minulý týden pomaloval místní památník obětí holokaustu svastikami a zdevastoval ho. Se zneuctěním pietního místa se vypořádali po svém a v neděli  uspořádali ceremoniál na počest těch, kteří tam přišli o život.

„Vesničané jsou šokovaní. Všichni říkají, že to nemohl udělat nikdo z jejich komunity, protože mají k tomuto místu velký respekt,“ popisuje šéf ukrajinského Centra pro studium holocaustu Anatolij Podolský pro stanici Deutsche Welle.

„Bez jakýchkoliv pochyb je to antisemitský zločin z nenávisti. Ukrajinská vláda by ho měla odsoudit a přivést pachatele ke spravedlnosti,“ napsal izraelský velvyslanec Joel Lion.

Bogdanovka leží 230 kilometrů severně od Oděsy. Po napadení Sovětského svazu nacisty bylo toto území pod rumunskou okupací. Vedle vesnice vznikl koncentrační tábor, do kterého bylo na podzim roku 1941 postupně internováno více než 54 tisíc židů z Oděsy, severního Podněstří a Besarábie. Většinu z nich rumunské síly popravily v prosinci téhož roku.

Památník tu stojí od roku 1991. Kromě hákových křížů se na něm minulý týden objevil také vzkaz, ve kterém pachatelé jmenovitě vyhrožují prominentním ukrajinským židům, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského. „Jestli uděláte pozemkovou reformu, čekejte druhý holokaust,“ napsali výtržníci.

Lidem se nezamlouvá prezidentův plán zrušit předchozí moratorium na nákup a prodej ukrajinské zemědělské půdy. Zelenskyj chce spustit také rozsáhlou privatizaci státních podniků. Mnoho Ukrajinců se ovšem obává, že dojde k rozprodání země a oni nebudou moci konkurovat nadnárodním korporacím.

Od holokaustu uběhlo příliš mnoho času, říká expert o vzestupu antisemitismu

Podle odborníků může být incident snahou o rozdmýchání antisemitských nálad proti stále oblíbenějšímu prezidentovi. „Může to být cokoliv, včetně provokace. Ale rozhodně to není ojedinělý případ,“ říká historik Boris Zabarko. 

Podle něj jsou pomníky po celé zemi posledních pět až sedm let soustavně ničeny. Bogdanovka je za poslední tři týdny už třetím poničeným památníkem. Vandalové zdevastovali také pomník v Golovanevsku a Vradiivce a Pachatelům hrozí v případě dopadení až pětileté vězení.

Podolský se ale snaží dívat na problém i z jeho lepší stránky. “Ačkoli v září došlo ke znesvěcení tří pietních míst, zároveň bylo odhaleno devět nových pomníků obětem holokaustu. To je odpověď pro všechny, kdo chtějí poškodit pověst Ukrajiny,“ uzavírá.

20. května 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video