Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

UKÁZKA: Hlad, střelba, smrt. Kniha Krvavé země odkrývá nejen ukrajinské dějiny

Pochopit dění na Ukrajině je obtížné bez znalosti historie této východoevropské země. Kniha amerického historika Timothy Snydera Krvavé země, která letos vyšla v českém překladu, přibližuje osudy lidí, které nejprve sovětský a poté nacistický režim hubil po milionech. Nejen na Ukrajině, ale i v Bělorusku, Pobaltí a v Polsku. Z knihy přinášíme několik ukázek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stalin byla zrůda na kterou neměl ani Hitler. Komunismus a náboženství má za sebou tolik mrtvol, že se to nedá ani spočítat.

Nejhorší je to, že se komunismus může kdykoliv vrátit.

Současné Rusko bych ale s tím nespojoval. Co bylo to bylo. To je to samé jako současné německo spojovat s Fašismem.

4 0
možnosti

R60a84d60e34k 61C42h16á30b

17. 3. 2014 8:44

Historie je jasná. Jak Rusové, tak i Němci se chovali hůř než zvířata.

Vtip je v tom, že Rusové se takhle chovali k "vlastním" lidem.

To co tady vidíme dneska je o tom, že se Rusové v čele se soudruhem Putinem snaží získat svoje državy zpět. V tom by se mu mělo zabránit a nebo mu = rusům

ukázat, že tudy asi cesta nevede.

Ať se proruští občané Krymu seberou a jedou zpátky do matičky Rusy a je klid.

Stejně tak by jsme se my měli zachovat k Rusům u nás v Čechách. Ať jedou domů! Ono až budou zpátky doma, tak je stoprocentně trkne, že je asi někde něco špatně. Zatím se všude roztahují, ale kdo ví, třeba si zítra soudruh Putim vzpomene, že bude chtít bránit Ruské občany v karlových Varech.

1 0
možnosti
Foto

J27a89n 94Č44e40r56m77á73k

17. 3. 2014 10:21

no, naposled jsme takto vyhnali Němce. Zbyly po nich prázdné domy, osetá pole a pusté továrny... jen zmar a NICOTA... dodnes se ty kraje nevzpamatovaly...

možná ti Rusové nejsou kdovíjaká výhra, ovšem jsou tisíckrát lepší, než ti, kterými byli osídleny Sudety po Němcích...

A co se týká Ukrajiny a především Krymu, zkuste si o tom něco přečíst... I tam si Chruščov jen tak přemaloval hranici a proto je tam situace jaká je...

ještě dědové těchto lidí byli Rusy a náhle se vzbudili jako obyvatelé Ukrajiny... Nedivme se jim, že se stále cítí Rusy a k své krvi se hlásí... Tím spíš, že na Ukrajině je bída, kdežto matička Rus je proti Ukrajině velmi bohatá... Nebo to tak aspoň vnímají...

1 0
možnosti
Foto

Když jsem četl o tom nemluvněti, sajícím ze studeného prsu mrtvé matky, normálně jsem se rozbrečel. Je strašné, čeho my, lidé jsme schopní. Přitom hmotné bohatství této planety a dnešní (ale i tehdejší) vyspělá technika nám teoreticky - čistě z materiálního hlediska umožňuje, abychom si všichni žili jako prasata v žitě. My se ale budeme z nenávisti a chamtivosti a paranoity raději vraždit, okrádat se, utlačovat slabé, ničit úspěch druhých. Jistě, utlačovatelů je většinou hrstka a obětí nekonečné zástupy. Co se to tu ale na té planetě děje za bláznovství?

7 0
možnosti

17. 3. 2014 8:13

Jo, celovek - eto zvucit gordo.

0 0
možnosti
Foto

Zaujalo mě, na kolik diskutérů tento článek zapůsobil jako zaměřený proti Rusku. Přitom v podstatě obsahuje kritiku dvou ultra-politických režimů dvou národů - sovětského Ruska a Hitlerovského Německa. Jedna tato politika je ultralevicová a druhá naopak ultrapravicová - tedy z opačných konců politického spektra (je zajímavé, jak jsou si tyto konce podobné, jakoby se setkávaly v kruhu). Je to tedy kritika jak východu, tak západu, přičemž oba zmíněné národy už mají politický režim jiný, než v době zmíněných genocid a masakrů.

Pokud by tento článek byl vložen ne v této době napjatého dění na Ukrajině, patrně by takové reakce čtenářů nevyvolával. Nemohu samozřejmě vědět, s jakou pohnutkou byl uveřejněn, ale autora si netroufnu soudit, ježto mu do hlavy nevidím.

Přesto však podrážděné reakce čtenářů o čemsi svědčí - že si totiž jsou vědomi toho, že naše média jakožto celek nejsou nestranná a nezaujatá. Proto reakce čtenářů chápu - je to stejné, jako když je proti vám zaujatý jakýkoli člověk - tchýně, kolega v práci - za zaujaté nakonec začnete považovat vše, co řekne. Je to sice chyba, ale vyprovokovaná tím zaujatým člověkem. Nelze se tomu divit.

Autorem zmíněné knihy je američan - přiznám, že i ve mě to dnes vyvolává emoci nedůvěry a to právě proto, že vnímám stále více, že Západ (USA, EU) zdaleka není tím, za co se vydává a co hlásá - svobodu, demokracii, rovnoprávnost. Ne, ve skutečnosti prosazuje tvrdě militantní mocenskou politiku s cílem ovládnutí světa. Důkazem je už jen automatické odmítnutí referenda na Krymu - tedy toho, co jindy tak vehementně prosazuje - ovšem je vidět že jen tehdy, vyhovuje-li to jeho zájmům. V tuto chvíli tedy vůbec nevnímám jako útočnou politiku Ruska, nýbrž USA a EU. Ovšem netvrdím, že je onen autor zaujatý - i z jiných zdrojů a to i Ruských si lze ověřit, že k těmto neskutečným hrůzám vážně docházelo a žel nejen v Evropě a nejen v uplynulém století.

1 1
možnosti

Hezký komentář. S čím ale nemohu souhlasit je začazení Hitlerovského Německa na krajní pravici. Historicky to totiž bylo takto. Na začátku 20. století se levicové socialistické hnutí rozdělilo na tři hlavní směry:

1. Internacionální socialismus (bolševismus)

2. Národní socialismus (nacionalismus)

3. Korporátní socialismus (fašismus)

Všechny tyto směry samy sebe definovaly jako levicové. Po uchopení moci a před druhou světovou válkou se Stalin potřeboval proti ostatním levicovým směrům vyhranit a proto na sjezdu komunistické internacionály (poprvé 6.sjezd Moskva 1928) "přesunul" nacionalismus a fašismus na pravici. Tento přesun byl po druhé světové válce vnucen všem státům pod vládou Moskvy a přijat i levicovými (bolševickými) intelektuály na západě. A mezi mnoha lidmi se traduje dodnes. Osa levice-pravice by se dala zhruba popsat jako "naprosté rovnostářství" - "velké přerozdělování" - "malá solidarita s ostatními" - "bezbřehý individualismus". Tato osa nemá nic společného s mírou nacionalismu - to je úplně jiná kategorie.

Poměrně značnou levicovost Hitlerovského Německa lze dovodit i z jeho praktické předválečné a válečné politiky a z programových bodů NSDAP  Je zde mnohokrát uplatněno velké potlačení individuálních svobod (pracovní povinnost, branná povinnost, uzavření hranic, zákaz příjmu cizích rozhlasových stanic, ...) a naopak preferování kolektivního řízení společnosti (čtyřletky, zavedení jednotných cen elektřiny a plynu, znárodnění obchodních domů, uzákonění placené dovolené, velmi výhodné novomanželské půjčky, rodinné přídavky, kampaně proti alkoholismu, kampaně proti kouření a drogám, dokonce prosazovaní vegetariánství atd...).

5 0
možnosti

Komunisticka ideologie neni Ruska ale zidovska (Marx), US podporovali jak Stalina tak Hitlera, po valce zacali vysetrovat , ale brzy narazili na US Congress. Spojenci se nezdrahali prijimat zlato od Nemcu prez BIS v Basel a to do konce dubna 1945. Kdyz se nasi vratili z Terezina tak vypraveli, za vsim jsou jenom krvave penize, ovsem jen pro nekoho.

0 0
možnosti

Komunistům a fašistům na to, ale stačilo 15 let,

0 0
možnosti

Příšerné. Je mi smutno, když si vzpomenu, jak část mých krajanů (těch hloupých a trapných) nadává imigrantům z těchto východních slovanských zemí, kteří tu chtějí pracovat a najít lepší život. Vždy budu na straně našich slovanských bratrů!

4 0
možnosti

Nedavno v Praze nataceli krimi "Dite 44" od Tom Rob Smith. Cast se odehrava na Ukrajine za doby hladomoru a cast v padesatych letech.

Cetla jsem a z te Stalininske doby mi behal mraz po zadech. :-(

6 0
možnosti

Zajímavá knížka!

Ale i dějiny se dají upravovat a překrucovat tak, jak si žádá doba a politický systém!

1 9
možnosti

Nelze jinak, nez s Vami souhlasit!

...................jen jste zapomnel dodat, ze nejvetsimi mistry na prekrucovani dejin byli, jsou a budou komunisti, Fijalo!

11 0
možnosti

Jděte s kontrolou příspěvků, než půjdou do diskuze k šípku.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!