Pracovník ostrahy sleduje ze strážní věže okolí detenčního zařízení v Ujgurské...

Pracovník ostrahy sleduje ze strážní věže okolí detenčního zařízení v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. (21. března 2021) | foto: AP

Unikly fotky z ujgurských lágrů. Komisařka OSN se těší na zajímavá setkání

  • 38
Fotografie lidi zadržovaných v Sin-ťiangu a další podrobnosti o fungování převýchovných táborů, kterými prošlo množství Ujgurů, zveřejnil v úterý zpravodajský server BBC News. Údaje unikly ze spisů sinťiangské policie a po několikaměsíčním ověřování je publikovala skupina zahraničních médií.

Stalo se to zrovna v době, kdy do největšího města Ujgurské oblasti Kašgaru v úterý na šestidenní cestu zamířila Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Čínské úřady ale neupřesnily, která místa a instituce komisařka navštíví.

Peking čelí obviněním, že v Ujgurské autonomní oblasti zřídil internační tábory, jimiž prošlo více než milion menšinových Ujgurů. Podle ochránců lidských práv funguje v táborech nucená práce a odehrává se tam násilná politická agitace i mučení. Ujgurské ženy jsou sterilizovány a Ujguři jsou nuceni vzdát se své muslimské víry, jazyka a kultury, uvádějí aktivisté. Washington a některé nevládní skupiny hovoří o genocidě vůči Ujgurům.

Jedna fotografie například zachycuje dozorce v převýchovném zařízení, kteří za pomocí dřevěných tyčí popohánějí v chůzi jednoho z vězňů. Vězeň má spoutané ruce i nohy a přes hlavu nasazený černý pytel.

Na základě informací dostupných z uniklých materiálů jsou v táborech vydávány rozkazy k okamžitému zastřelení zadržených Ujgurů, kteří se pokusí o útěk. Mezi více než 5 tisíci fotografií Ujgurů držených v detenčních centrech je snímek i nejmladší potvrzené osoby, které bylo v době pořízení snímku 15 let.

Součástí, dat, které se dostala na veřejnost, jsou rovněž i tabulky dokazující rozsah internace. Vyplývá z nich, že více než 12 % dospělé populace ujgurského kraje bylo v roce 2018 vykázáno v táborech nebo věznicích.

Peking obvinění odmítá. Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu, aby byl v regionu vymýcen „terorismus, separatismus a náboženský radikalismus“.

Bacheletová podle OSN při jednání s čínským ministrem zahraničí Wangem uvedla, že se během návštěvy těší na rozhovory „s mnoha různými lidmi, zvlášť pak s vládními představiteli, podnikateli, akademiky, studenty a členy občanské společnosti, kteří se zabývají otázkou lidských práv a dalšími společenskými a ekonomickými tématy“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video