Soudce ugandského ústavního soudu předčítá verdikt týkající se zákona...

Soudce ugandského ústavního soudu předčítá verdikt týkající se zákona omezujícího homosexualitu. Za ním visí portrét prezidenta Yoweriho Museveniho, který jej podepsal (1. srpna 2014). | foto: AP

Doživotí za homosexualitu je protiústavní, rozhodl soud v Ugandě

  • 60
Ugandský ústavní soud označil za protiústavní kontroverzní zákon namířený proti homosexuálům. Informovala o tom agentura Reuters. Homosexuálové ve východoafrické zemi od února čelili hrozbě doživotního vězení, zákon pamatoval i na trest pro ty, kdo by gaye a lesby neudali.

„Mohu potvrdit, že zákon proti homosexualitě byl poražen,“ slavil rozhodnutí Ústavního soudu Nicholas Opio, právník zastupující žalující stranu. Desítka lidí si v petici stěžovala, že legislativa porušuje základní lidská práva. „Soudce uznal, že se vyskytly nesrovnalosti v procesu jejího přijetí a také parlament nebyl při hlasování usnášeníschopný,“ citovala agentura Reuters advokátovu reakci po vynesení verdiktu.

Ten však ještě nemusí být definitivní. Rozsudek ještě může být zvrácen v odvolacím procesu. Právník zastupující stát uvedl pro agenturu AFP, že rozhodnutí o možném odvolání ještě nepadlo.

Sporný zákon začal v Ugandě platit v polovině února. Politici, kteří jej o dva měsíce dříve prosadili, argumentovali tím, že se homosexualita dá léčit. Gayům a lesbám hrozil až doživotní trest a sedmi let za mřížemi se mohli obávat i ti, kdo homosexuály odmítli udat úřadům, nebo ti, kdo podle úřadů lásku ke stejnému pohlaví propagovali.

Magazín Red Pepper otiskl seznam 200 prominentních ugandských homosexuálů (25....

Den poté, co zákon vešel v účinnost, ugandský nejprodávanější deník Red Pepper otiskl seznam 200 tamních prominentních homosexuálů. Figurovala mezi nimi i místní hudební ikona, ale i katolický kněz. Lidskoprávní organizace o seznamu hovořily jako o začátku honu na čarodějnice. Po obdobném počinu jiného tamního periodika před třemi lety byl zavražděn homosexuální aktivista.

Přijetí legislativy vyvolalo vlnu pobouření v západních zemích a Uganda kvůli ní dokonce přišla o půjčku ve výši 90 milionů dolarů od Světové banky (více o tom se dočtete zde). Finanční pomoc Ugandě zatrhlo také několik evropských zemí i Spojené státy. Obdobné finanční injekce ze zahraničí přitom tvoří asi čtvrtinu ugandského státního rozpočtu.

Uganda není jedinou africkou zemí, kde je homosexualita tabuizována. Mimo zákon byla až dosud postavena v 37 zemích, tedy víc než ve dvou třetinách z nich. Tresty, které za ni hrozily v Ugandě, však patřily k jedněm z nepřísnějších, upozorňuje Reuters.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video