Nejméně čtyřiadvacet lidí zabil výbuch v severozápadním Pákistánu. (Ilustrační foto)

Nejméně čtyřiadvacet lidí zabil výbuch v severozápadním Pákistánu. (Ilustrační foto) | foto: AP

Údolí Svát se zbarvilo do ruda, pumový výbuch zabil nejméně 41 lidí

  • 2
Nejméně jednačtyřicet lidí zahynulo při pumovém útoku na tržišti v okrsku Šangla v blízkosti údolí Svát na severozápadě Pákistánu. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Podle informací agentury AFP jsou oběťmi příslušníci bezpečnostních sil.

Tato oblast byla letos dějištěm rozsáhlé vojenské ofenzivy proti ozbrojencům hnutí Taliban. Armáda oznámila, že malebné údolí Svát i jeho okolí od Talibanu vyčistila, ale všeobecně se předpokládá, že mnoho ozbrojenců se rozptýlilo do okolních venkovských oblastí.

Také vlna útoků z poslední doby signalizuje, že pozice Talibanu je v Pákistánu stále silná. Minulé pondělí odpálil sebevražedný útočník nálož na vlastním těle před přísně střeženým úřadem humanitární organizace OSN v centru Islámábádu. V pátek zaútočil sebevrah na rušném tržišti ve městě Péšávar na severozápadě země a zabil třiapadesát lidí.

Naposledy v sobotu podnikla skupina ozbrojenců útok na vojenské velitelství v Rávalpindí, dostala se dovnitř a dvaadvacet hodin držela čtyři desítky lidí jako rukojmí. Akci, která si celkem vyžádala 39 mrtvých, ukončil útok speciální jednotky pákistánské armády. - čtete Vojáci osvobodili 25 rukojmích, zemřelo sedm lidí

Útok na přísně střežené velitelství v Rávalpindí, které tvoří dvojměstí s hlavním městem Islámábádem, přišel v době, kdy pákistánská armáda chystá velkou ofenzivu proti ozbrojencům Talibanu v oblasti Jižního Vazíristánu u afghánských hranic.


,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue