Účtování Izraele s Hamasem stálo život už 380 lidí

  7:10aktualizováno  22:06
Další nálety izraelských stíhaček na palestinské pásmo Gazy v noci stály život deset lidí, na čtyřicet je zraněných. Při raketových útocích palestinských radikálů zemřeli tři Izraelci. Vojenská operace proti přívržencům militantního hnutí Hamas pokračuje čtvrtým dnem a obětí je podle palestinských zdravotnických zdrojů 380, většinou ozbrojenců.
Zničená budova vládního komplexu, na který v noci na úterý zaútočily izraelské stíhačky. (30. prosinec 2008)

Zničená budova vládního komplexu, na který v noci na úterý zaútočily izraelské stíhačky. (30. prosinec 2008) | foto: Profimedia.cz

Premiér Ehud Olmert na dnešním setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem prohlásil, že současné nálety jsou první z mnoha fází předem schválené operace.

Izraelci se opět zaměřili na kulturní symboly Hamasu a cílem nočních útoků byly hlavně budovy ministerstev a zařízení bezpečnostních služeb. Podle palestinských zdravotníků jsou ale mezi mrtvými i členové ochranek a civilisté. Podle některých zdrojů si útoky vyžádaly dvanáct životů, mezi oběťmi byly i dvě dívky staré deset a dvanáct let.

Bomby v noci dopadly na ministerstvo zahraničí Hamasu vedené Mahmúdem Zaharem, jedním z nejvlivnějších představitelů hnutí, na ministerstvo financí a také na budovu Islámské univerzity. Tu Izraelci zasáhli už v pondělí.

Hamas: hnutí, které nezná slovo kompromis

Hnutí nikdy nenašlo se židovským státem společnou řeč. Od svého vzniku neuznávalo existenci Izraele a za mír v Palestině klade požadavky, jejichž přijetí je pro Izrael nemyslitelné.

Podle reportéra televize CNN bylo slyšet v oblasti osmnáct explozí, Izrael v náletech pokračoval i ráno.

Ulice byly po náletech plné kouře, v severní části města nefungovala elektřina, desítky domů jsou poničeny. Červený kříž už od neděle upozorňuje, že nemocnice v pásmu Gazy jsou přeplněné a nestačí ošetřovat raněné. Mnohé z nich proto ošetřují soukromé kliniky a těžce raněné přijímá sousední Egypt.

ON-LINE ROZHOVOR

Armádou teror nezlikvidujete, řekla izraelská novinářka Tatiana Hoffmanová čtenářům iDNES.cz.

Mrtvé hlásí také Izrael. Jen v pondělí vypálili palestinští ozbrojenci na území Izraele více než čtyřicet raket, útok si vyžádal životy nejméně tří lidí. Od soboty dopadlo na izraelské území na sto padesát raket, které zabily šest Izraelců, většinou civilistů. Jedna z obětí byla podle ČTK sestra ministra Meira Šerita.

Jedna z raket odpálených z pásma Gazy dnes doletěla až do izraelského města Beerševa ležícího 42 kilometrů od hranice s pásmem, tedy dosud nejhlouběji na izraelské území. Podle zdravotnických zdrojů střela nikoho nezranila.

Izrael z obav před dalšími raketami uzavřel všechny školy poblíž hranice s Gazou a doporučil lidem zůstat doma. Ve svých obydlích dnes zůstala i většina obyvatel 1,5milionové Gazy, ulice byly většinou prázdné a Palestinci se ze strachu z izraelských stíhaček raději nepřibližovali ani k oknům.

Nálety na pásmo Gaza zahájil Izrael v sobotu. Operaci nazval Lité olovo a odůvodnil ji tím, že už nemůže tolerovat raketové útoky radikálů z Hamasu, kvůli kterým letos zahynulo sedmnáct Izraelců. Půlroční příměří uzavřené mezi Izraelem a Hamasem v Egyptě vypršelo 19. prosince. Z jeho porušování se navzájem obviňují obě strany.

Vztahy mezi Izraelem a Hamasem se nicméně zhoršovaly už delší dobu. - přečtěte si Načasování útoků v Gaze mohl ovlivnit odcházející Bush i Vánoce

Totální válka proti Hamasu

Izrael dnes vyloučil uzavření příměří s hnutím Hamas a prohlásil, že je připraven bojovat týdny - dokud od ozbrojenců budou hrozit raketové útoky. "Izraelská armáda nesmí zastavit operaci, dokud nezlomí vůli Palestinců z hnutí Hamas ostřelovat jih země. To je cíl, kterého musíme dosáhnout," prohlásil ministr vnitra Meir Šerit.

Podle ministra národní infrastruktury Benjamina ben Eliezera nemá Izrael zatím o příměří zájem, protože Hamas by to využil k odpočinku a přípravě na další útoky.

Pohřeb Deny Baloshatheové a jejích čtyř sester, které zemřela při izraelských náletech v pásmu Gazy. (28. prosinec 2008)
Pohřeb Deny Baloshatheové a jejích čtyř sester, které zemřely při izraelských náletech v pásmu Gazy.

"V míru jsme podali ruku Palestincům mnohokrát. Nemáme nic proti lidem v Gaze," řekl ministr obrany Ehud Barak během zasedání izraelského parlamentu. "Toto je ale totální válka proti Hamasu a jeho přívržencům."

Zástupce ministra obrany Matan Vilnai dodal, že izraelská armáda se už začala připravovat na dlouhou týdny trvající operaci.

oběti

Izraelská operace v pásmu Gazy si vyžádala na 375 životů, převážně palestinských ozbrojenců. Několik stovek lidí je zraněno. Podle OSN zemřelo nejméně 62 civilistů, mezi nimi i děti. Oběti hlásí také Izrael. Raketové útoky radikálů z hnutí Hamas zabily od soboty šest Izraelců, z toho pět civilistů.

Izrael oblasti kolem hranic s pásmem Gazy neprodyšně uzavřel, vyhlásil je "uzavřenými vojenskými zónami" a vyslal tam tanky. Izraelská armádní mluvčí pozemní operaci ale zatím vyloučila. - přečtěte si K hranicím Gazy míří izraelské tanky, útoky zabily přes 320 lidí

Izraelský vojenský zásah v Gaze vyvolal vlnu protestů muslimů v Íránu, Řecku, Velké Británii či Libanonu. Írán dokonce vyhlásil den smutku za Palestince v Gaze a íránský nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí vyzval muslimy na celém světě, aby se spojili proti izraelským útokům v Gaze.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun odsoudil hnutí Hamas za raketové útoky, ale tvrdými slovy nešetřil ani vůči Izraeli. "Uznávám právo Izraele se bránit, ale zároveň odsuzuji přehnané použití síly v Gaze," uvedl ve svém prohlášení.

Rada bezpečnosti OSN vyzvala obě strany, aby okamžitě ukončily násilí. Premiér Izraele Ehud Olmert ale už v neděli prohlásil, že akce by mohla trvat "nějaký čas" a jeho kabinet odhlasoval povolání sedmi tisíc záložníků. Hamas zase řekl, že bude bránit svou zem a její obyvatele před "pokračující izraelskou agresí".

Izraelka, která utrpěla šok po raketových útocích radikálů z hnutí Hamas na jihoizraelské město Sderot. (30. prosinec 2008)
Ošetřování Izraelky, která utrpěla šok po raketových útocích radikálů z hnutí Hamas na jihoizraelské město Sderot.

Jeho zástupce Fawzi Barhoum naléhavě žádal Palestince, aby použili "všechny možnosti, včetně mučednických akcí", čímž odkazoval na možné sebevražedné útoky v Izraeli.

K zastavení všech útoků dnes vyzvala Hamas i Izrael také Evropská komise, která po Izraeli také vyžaduje, aby otevřel prostor pro práci humanitárních organizací.

Kvůli napjaté situaci na Blízkém východě se dnes v Paříži sešli na mimořádné schůzce ministři zahraničí členských zemí EU.  Diplomaté vyzvali k "trvalému příměří" v pásmu Gazy, umožňujícímu přístup humanitární pomoci do této oblasti. - přečtěte si více o jednání ministrů

Izraelští vojáci poblíž hranice s pásmem Gazy (30. prosinec 2008)
Izraelští vojáci hlídkují u hranic s pásmem Gazy.

Izraelské ministerstvo obrany včera povolilo vjezd více než stovky kamionů s humanitární pomocí do pásma a chystal se i další náklad potravin, zdravotnického materiálu a paliva.

Podle agentury Reuters dnes směřovaly do Gazy desítky vozů naložené zbožím a Tel Aviv slíbil, že vpustí do pásma více vozidel s humanitární pomocí. Ve středu Izraelci hodlají pustit na území 21 jordánských armádních lékařů a čtyři polní nemocnice.

Izraelská námořní hlídka dnes nicméně zabránila vplout do vod u pásma Gazy lodi Dignity s humanitární pomocí a 16 lidmi, kteří chtěli poskytnout Palestincům zdravotní péči. Při incidentu do sebe lodi narazily a lehce se poškodily. Izraelci pak Dignity eskortovali do kyperských vod. Posádka plavidla údajně nereagovala na radiové výzvy, aby vody opustila.

VÝVOJ V PÁSMU GAZY OD PŘEVZETÍ VLÁDY HAMASEM

Rok 2007
14. června
- Radikální hnutí Hamas prakticky ovládlo pásmo Gazy, když dobylo hlavní bašty konkurenčního Fatahu prezidenta Abbáse.

19. září - Izraelský bezpečnostní kabinet vyhlásil pásmo Gazy kontrolované hnutím Hamas za "nepřátelský celek".

Rok 2008
17. ledna
- Izrael kvůli trvajícímu raketovému ostřelování svého území uzavřel hraniční přechody do Gazy a zahájil její blokádu.

23. ledna - Desetitisíce Palestinců prorazily hranice s Egyptem poblíž Rafáhu a vyrazily nakupovat pohonné hmoty a jídlo.

1. března - Izraelská armáda po dva dny okupovala území na severu pásma Gazy. Operace stála desítky životů a způsobila značné škody.

NA PODROBNOU MAPU OBLASTI se podívejte zde

17. června - Izrael a hnutí Hamas se po několikaměsíčních nepřímých jednáních dohodly na příměří pro pásmo Gazy. Izrael následně zmírnil její blokádu.

18. prosince - Příměří mezi Izraelem a Hamasem vypršelo. Palestinci, kteří obviňovali Izrael z pokračující blokády Gazy, poté začali zasypávat jih židovského státu raketami.

29. prosince - Izraelské letecké údery v pásmu Gazy si vyžádaly více než 300 životů a více než 1 400 zraněných. Izraelský ministr obrany Ehud Barak prohlásil, že Izrael je s Hamasem v totální válce.

30. prosince - Izrael vyloučil uzavření příměří s hnutím Hamas, dokud budou z Gazy hrozit raketové útoky. Prohlásil, že je připraven bojovat týdny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Rusko od podzimu obsadilo přes pět set kilometrů čtverečních ukrajinské země

29. března 2024  10:38

Rusové od podzimního začátku ofenzivních operací obsadili odhadem 505 kilometrů čtverečních...

Nevzal jsem ruské peníze, základem dezinformace je i pravda, říká Bystroň

29. března 2024  10:32

Premium Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) s českými kořeny Petr Bystroň je podle Bezpečnostní...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Meteorologové varují před saharským prachem. „Bude ho opravdu hodně.“

29. března 2024  10:04

Sobota bude nadprůměrně teplá, sluneční paprsky ale bude tlumit velké množství saharského prachu....

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...