Objevená zeď v Řecku (22. března 2010)

Objevená zeď v Řecku (22. března 2010) | foto: Ministerstvo kultury Řecka

U řeckých klášterů Meteóra našli kamennou zeď z úsvitu dějin stavitelství

  • 5
Archeologům v Řecku se podařilo odkrýt třiadvacet tisíc let starou kamennou zeď. Prehistorické obyvatele jeskyně Theopetra v Thesálii kdysi chránila před zimou poslední doby ledové. Řekové objevenou stavbu považují za nejstarší svého druhu v Řecku a možná i na světě.

Objev u městečka Kalambaka se Řekům podařil po 25 letech systematické archeologické práce v lokalitě, oznámilo řecké ministerstvo kultury.

Zeď vznikla zřejmě před 23 tisíci lety. Její stáří určili vědci metodou opticky stimulované luminiscence. V této době vrcholila poslední doba ledová a obyvatelé jeskyně se tak pomocí zdi patrně chránili před chladem zvenčí.

Objevená zeď v Řecku (22. března 2010)"Datování prokázalo, že je to nejstarší technická stavba svého druhu v Řecku a zřejmě i na celém světě," oznámilo na svém webu řecké ministerstvo kultury.

Pozůstatky nejstarších chatrčí, které si předci lidí budovali, se datují v řádu stovek tisíc let. Stavitelství z kamene je mnohem mladší. Třeba pozůstatky kamenných staveb bez použití malty v irském hrabství Mayo jsou staré necelých šest tisíc let.

Zpřístupní-li se nový objev v Řecku turistům, objeví se tak poblíž klášterního komplexu Meteóra další zajímavá památka stojící za zhlédnutí.

OPTICKY STIMULOVANÁ LUMINISCENCE

Metoda, která slouží ke zjišťování stáří archeologických nálezů. S její pomocí se určí, kdy byl stavební materiál naposledy osvětlen (třeba před zazděním). Proto musí být extrahován v naprosté tmě.

OSL pracuje na principu měření energie, která se uvolňuje ze vzorku při ozáření viditelným světlem. Energie je úměrná době, po niž byl vzorek mimo světlo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video