U italského ostrova Lampedusa utonulo nejméně 130 uprchlíků z Afriky

  • 72
U břehů italského ostrova Lampedusa zemřelo nejméně 130 uprchlíků z Afriky, s nimiž se potopila přeplněná loď. Záchranáři se obávají, že se počet obětí ještě zvýší. Na lodi cestovalo až pět set lidí. Italský premiér vyhlásil na pátek státní smutek.

Pobřežní stráž stále pátrá po dalších mrtvých. V dopoledních hodinách objevila přes devadesát těl afrických uprchlíků. Odpoledne k nim přibylo dalších čtyřicet, které potápěči našli v potopeném vraku lodi. Bylo mezi nimi mnoho žen a dětí.

Počet obětí zřejmě poroste. V přeplněné bárce údajně cestovalo okolo pěti set lidí. "Je to strašné, vypadá to jako hřbitov," popsala agentuře Reuters starostka Lampedusy Giusy Nicoliniová situaci u ostrova. Dosud se podařilo zachránit zhruba 150 lidí.

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci pocházeli všichni uprchlíci z Eritreje. Na loď nasedli v Libyi.

Podle starostky se přeplněná loď začala potápět a pasažéři rozdělali ohně ze starých dek, aby upozornili lidi na asi kilometr vzdáleném břehu a přivolali pomoc. Signální ohně však přerostly v požár. Mnozí se snažili zachránit skokem do chladného moře, kde utonuli.

Nedaleko místa neštěstí plul rybářský člun, který se k potápějící lodi vydal a vzal na palubu šedesát lidí. Rybáři také upozornili pobřežní službu, která dosud u vraku hledá možné přeživší. Desítky lidí jsou ještě stále ve vodě, uvedla BBC.

Italský premiér Enrico Letta vyhlásil na pátek státní smutek a k tragédii se vyjádřil i papež František, podle kterého je katastrofa "velkou hanbou". Pontifik připomněl, že podobná neštěstí se u ostrova v minulosti už odehrály a vyzval k přijetí takových opatření, aby už se to nemohlo stát.

Papež František ostrov zná, před třemi měsíci jej navštívil. Tehdy také uctil památku těch, kteří zemřeli při pokusech dostat se po moři do Evropy (více o papežově návštěvě ostrova zde)

K Itálii se snaží dostat každý měsíc stovky uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. V poslední době se zvyšuje počet běženců ze Sýrie - od začátku roku jich bylo už 6 000. Minulý týden u Sicílie utonulo 13 migrantů ze severní Afriky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video