Moskva se stává městem seniorů. Ilustrační foto.

Moskva se stává městem seniorů. Ilustrační foto. | foto: AP

Typický Moskvan: vyšší Rus, který rychle plešatí a méně pije

  • 7
Moskva se stává městem starých lidí, varují ruští antropologové. Ne že by stárnutí populace nebylo vážným problémem v celém Rusku, ale v Moskvě je podle vědců údaj o průměrném věku jeden z nejvyšších v zemi. U mužů je to 39, u žen 41, což prý znamená zvýšení o plných pět let jen za poslední dvě dekády.

Vyplývá to z nedávného výzkumu, jehož cílem bylo sestavit obraz průměrného obyvatele hlavního města. Podíleli se na něm antropologové, sociologové a psychologové.

Potřebují psychologa

A jak tedy takový průměrný Moskvan vypadá? Je mu zmíněných devětatřicet, měří 174 centimetrů a váží asi pětasedmdesát kilo. Předčasně plešatí (rychlost plešatění je v hlavním městě o 4,2 procenta vyšší než ve zbytku země, což vědci přičítají nízké kvalitě ovzduší). Trpí krátkozrakostí, chronickými chorobami a také depresemi.

Podle vědců už do ruské metropole dorazil onen "americký" trend vyhledávat psychologa, Moskvané prý docházejí k terapeutovi dvakrát častěji než ostatní Rusové.

Pokud jde o ženy, těm studie publikovaná v několika ruských denících tolik pozornosti nevěnuje. Kromě zmíněného průměrného věku konstatuje hlavně to, že tělesná konstituce Moskvanek má daleko k ideálu. Zatímco ještě v polovině minulého století nosila průměrná žena oděvy velikosti 36, teď je to 38 až 40. Problém s přibývající váhou navíc nabývá na intenzitě po dosažení onoho průměrného jedenačtyřicátého roku života, kdy ženy začínají "povážlivě tloustnout".

Pro obě pohlaví platí, že ve srovnání se zbytkem Ruska se kvalitněji stravují. Jedí více masa, ovoce i zeleniny. Jak je to s alkoholismem, deníky neuvedly. Právě alkohol je jednou z největších "metel" současného Ruska. Boj proti němu nabývá různých forem, naposledy to bylo například stanovení minimální ceny vodky. V Moskvě se obecně pije méně, než ve zbytku Ruska.

Ovšem zdaleka nejde o jedinou příčinu stárnutí populace. Podobně vážným problémem je i nízká porodnost a k tomu množství potratů. Podle ministryně zdravotnictví Taťány Golikovové ruští statistikové v roce 2008 zaznamenali celkem 1,714 milionu porodů a na druhé straně neuvěřitelných 1,234 milionu potratů. Tento stav je podle ministryně potřeba radikálně změnit.

Nicméně pokud jde o porodnost, jedna pozitivní zpráva Rusy minulý týden přece jen zastihla. Statistiky potvrdily to, co premiér Vladimir Putin tvrdil loni v prosinci. Totiž že poprvé od roku 1995 Rusů meziročně neubylo, ale naopak přibylo. Ne moc zásadně, jen asi o 25 tisíc. Ale i tak je to významná zpráva, soudí ministryně Golikovová.

A důvody růstu populace? Nijak překvapivé: pokles úmrtnosti, vzrůst imigrace a nárůst porodnosti (o 2,8 procenta ve srovnání s rokem 2008). Podle odborníků by tento trend mohl pomoci i ekonomice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video