Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková ukazuje modřiny, které jí...

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková ukazuje modřiny, které jí měli udělat vězeňští strážci. | foto: Reuters

Tymošenkovou obviní z podílu na vraždě, nové důkazy jsou však pochybné

  • 51
Ukrajinská generální prokuratura má údajně důkazy o přímém podílu bývalé premiérky Julije Tymošenkové na vraždě podnikatele Jevhena Ščerbaně. A je připravena vznést obvinění. Oznámil to list Kommersant-Ukrajina s odvoláním na informované justiční zdroje. Věrohodnost údajných důkazů je však pochybná.

Tymošenková bude podle těchto zdrojů obviněna na přelomu června a července, kdy by se měla zotavit z nynějších zdravotních problémů. Účast na Ščerbaňově vraždě z roku 1996 je další ze série kauz, kterým vůdkyně ukrajinské opozice čelí po prohraných volbách z roku 2010.

Tymošenková si v současnosti odpykává sedmiletý trest za podpis nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem, obviněna byla i z defraudace a daňových úniků při řízení společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) v polovině 90. let minulého století. Veškerá obvinění expremiérka odmítá a označuje je za politický útok režimu.

Jevhen Ščerbaň, poslanec a šéf vlivné finanční skupiny Anton, byl spolu se svou manželkou zastřelen na letišti v Doněcku před šestnácti lety. Z vraždy bylo v roce 2002 obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí.

Ukrajinská prokuratura má údajně důkazy svědčící o tom, že vraždu si objednal asistent tehdejšího ukrajinského premiéra Pavla Lazarenka. Syn zavražděného podnikatele Ruslan letos v dubnu oznámil, že vyšetřovatelům předal dokumenty potvrzující i podíl Tymošenkové na přípravě Ščerbaňovy vraždy.

První náměstek ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin nedávno prohlásil, že prokuratura má důvodné podezření, že vraždu Ščerbaně zorganizoval expremiér Lazarenko na objednávku firmy JESU, kterou v té době Tymošenková řídila. Lazarenko později uprchl do USA, kde byl odsouzen za podvody a defraudace. Z vězení má expremiér vyjít koncem letošního roku.

Ukrajinská opozice poukazuje na podezřelé okolnosti, které kauzu kolem Ščerbaňovy smrti doprovázejí. Syn zavražděného Ruslan, který policii údajné důkazy o vině Tymošenkové předal, je podle opozičního poslance Hennadije Moskala sám zapleten do hrdelního zločinu. Letos v únoru při pytlácké výpravě zastřelil jistého doněckého občana a byl obviněn z úkladné vraždy.

Když ale Ruslan Ščerbaň předal vyšetřovatelům údajné důkazy o vině Tymošenkové na smrti svého otce, byl incident na lovu překvalifikován na neúmyslné zabití a z obviněného se stal svědek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue