Šéfka ukrajinské opozice Julija Tymošenková během projevu na kongresu své...

Šéfka ukrajinské opozice Julija Tymošenková během projevu na kongresu své strany Baťkivščyna (Vlast) v Kyjevě (22. ledna 2019) | foto: Reuters

Tymošenková chce být prezidentkou Ukrajiny. Kandidovat bude už potřetí

  • 43
Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková formálně oznámila svou kandidaturu v prezidentských volbách, jejichž první kolo se uskuteční 31. března. Tymošenková je podle posledních průzkumů favoritkou klání vůči stávajícímu prezidentovi Petru Porošenkovi.

„Jsem kandidátkou na prezidentku,“ prohlásila Tymošenková v Kyjevě před stovkami delegátů své strany.

Šestapadesátiletá vůdkyně opoziční strany Vlast, která za dřívějšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče strávila tři roky ve vězení, se o získání nejvyššího ústavního postu pokusila už dvakrát. 

V roce 2010 prohrála s Janukovyčem a v roce 2014 skončila s velkým odstupem druhá za nynějším prezidentem Petrem Porošenkem. 

Julija Tymošenková proslula jako jedna z vůdčích osobností takzvané oranžové revoluce, jež vynesla koncem roku 2004 Viktora Juščenka do prezidentského křesla.

Počátkem roku 2005 se stala premiérkou, ale v září 2005 ji Juščenko kvůli údajnému nedostatku „týmového ducha“ odvolal. Do čela vlády usedla podruhé v prosinci 2007, zaměřovala se hlavně na boj s korupcí a prosazovala prozápadní kurz země. Ve svém úřadě skončila v březnu 2010.

V říjnu následujícího roku byla odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za předražený dovoz ruského plynu v roce 2009. Podle soudu podpisem dohody s údajně přemrštěnou cenou způsobila státu škodu 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy Kč). Po tři roky také nesměla vykonávat veřejné funkce.

Kdo je Julija Tymošenková

  • Narodila se 27. listopadu 1960 v Dněpropetrovsku, kde vystudovala ekonomii, v roce 1996 se stala poslankyní.
  • I ve světě kdysi proslula také svým elegantním oblékáním a copem obtočeným kolem hlavy. V roce 2005 pózovala i pro titulní stránku ukrajinské mutace francouzského časopisu Elle. 
  • Její manžel Oleksandr (58) je podnikatel. I on se už v roce 2000 dostal do vazby, obvinění z korupce a defraudace byla posléze stažena. Mají spolu dceru Jevheniji (38).

Zdroj: ČTK

Propuštěna byla v únoru 2014 v době, kdy byl svržen proruský prezident Viktor Janukovyč. Jeho vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU a vyhlásila rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Při násilných střetech poté zahynulo přes 80 lidí, opozice dlouhodobě sídlila na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan). 

Tymošenková, jejíž osvobození umožnilo rozhodnutí kyjevského parlamentu o změně trestní kvalifikace jejího činu, protestní hnutí podporovala. Asi o necelý měsíc později ale Ukrajina přišla o Krym, který anektovalo Rusko. Na počátku dubna vypukly na východě Ukrajiny boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou, které trvají dodnes.

V květnu roku 2014 Tymošenková kandidovala v prezidentských volbách a skončila na druhém místě za současnou hlavou státu Petrem Porošenkem, který s přehledem zvítězil hned v prvním kole voleb.

V následných říjnových volbách do parlamentu byla zvolena poslankyní za stranu Vlast (Baťkivščyna), kterou v roce 1999 založila, a od té doby je kritická k současnému režimu prezidenta Porošenka. 

Tymošenková po propuštění z vězení v roce 2014:

22. února 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video