Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková na archivním snímku

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková na archivním snímku | foto: AP

Tymošenkovou nepustíme, má za hranicemi miliardy, zní z Kyjeva

  • 37
Už se zdálo, že ukrajinský parlament v nejbližších dnech přijme zákon, který by dostal z vězení a odeslal na léčení do Německa bývalou premiérku Julii Tymošenkovou. Ukrajina by tak splnila poslední podmínku pro podpis historické asociační dohody s EU. Zase je ale vše jinak.

Ukrajinský parlament začal projednávat ne jeden, ale hned čtyři návrhy speciálních zákonů, které by měly vyřešit kauzu vězněné ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Ani jeden však vládní Strana regionů není ochotna podpořit.

Proti Tymošenkové totiž začalo nové stíhání, v němž jde o půl miliardy dolarů (9,5 miliardy korun), které měla zpronevěřit v 90. letech. Tehdy stále v čele firmy Jednotné energetické systémy, největšího dovozce plynu na Ukrajinu.

Přestože se původně očekávalo, že Tymošenková bude propuštěna z vězení na léčení v Německu ještě během tohoto týdne, situace se tak opět komplikuje. A Evropská unie už pomalu připouští, že k podpisu asociační dohody s Ukrajinou na summitu ve Vilniusu 18. listopadu nemusí nakonec dojít.

"Ty peníze už nikdy neuvidíme"

Poslanec Strany regionů Volodymyr Olejnyk prohlásil, že kvůli obrovské sumě peněz, která prý byla převedena z Ukrajiny v roce 2006 a čeká prý na Tymošenkovou na zahraničních kontech, nepřichází její propuštění v úvahu. "Pokud ji pustíme, ať už za jakýchkoli podmínek, tak to už ty peníze nikdy neuvidíme,“ nechal se slyšet Olejnyk. "Lidé nepochopí, jak jsme ji mohli pustit k jejím penězům," dodal Olejnyk.

Evropská unie v čele se svými vyjednavači (bývalým předsedou evropského parlamentu Patem Coxem a polským exprezidentem Aleksandrem Kwasniewským) požaduje přijetí návrhu zákona, který předložila nezávislá poslankyně Anželika Labunská.

Ten stanoví, že v případě odjezdu na léčení se automaticky promíjí i zbytek trestu. Návrh Labunské přitom nedovoluje, aby se expremiérka účastnila v příštích letech politického života na Ukrajině, protože trest by nebyl Tymošenkové vymazán, ale pouze zkrácen. Tím je naplněna jedna z podmínek prezidenta Viktora Janukovyče, že proti němu Tymošenková nesmí kandidovat v příštích volbách.

Vilnius v ohrožení

Podle expertů citovaných ukrajinskou sekcí BBC je poslední dnem na přijetí zákona, který by umožnil Tymošekovou propustit ještě před začátkem summitu Východního partnerství ve Vilniusu, tento čtvrtek. Je však otázkou, zda je toto datum při chaosu panujícím v parlamentu reálné.

Optimismus ohledně podpisu ukrajinské dohody o přidružení k Evropské unii už přitom ztrácí i prezidentka hostitelské Litvy Dalia Grybauskaite. "Dříve, nebo později bude tato dohoda podepsána. Ale o tom, zda bude podepsána ve Vilniusu, se rozhodne až na poslední chvíli," připustila podle serveru Korrespondent.ua prezidentka země, která nyní předsedá Evropské unii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue