Isabelle Ameganviová vyzývá ženy Toga k sexuální stávce (25. srpna 2012)

Isabelle Ameganviová vyzývá ženy Toga k sexuální stávce (25. srpna 2012) | foto: AP

Tožanky navrhují týden bez sexu, aby vyhnaly muže demonstrovat

  • 53
Tožská opoziční organizace navrhuje, aby se všechny ženy v zemi zapojily do sexuální stávky. Tak by donutily své manžely k protestům proti současnému prezidentovi Gnassingbému.

Ke stávce vyzvalo ženské křídlo skupiny Let's Save Togo na sobotní demonstraci proti nedávným volebním reformám. Organizátoři protestu tvrdí, že změny volebního zákona usnadní prezidentově straně obhájit vítězství v parlamentních volbách plánovaných na říjen.

Šéfka ženské větve Isabelle Ameganviová se domnívá, že Tožanky sexuální stávkou přimějí muže k akci proti Gnassingbému.

Let's Save Togo sdružuje několik nevládních organizací a opozičních hnutí. Mnoho žen podle AP se stávkou souhlasilo, reakcí svých manželů nebo partnerů si ale některé z nich byly jisté už méně.

Manžel přes noc změní názor

"Souhlasím, že by ženy měly vzít tenhle nápad v potaz, ale znám svého manžela. Nenechá mne stávku dokončit. Možná s tím bude souhlasit, ale jak ho znám, přes noc změní názor," vyjádřila se Judith Agbetoglová podle britského deníku Guardian.

Pochybnosti nad úspěchem kampaně vyjádřili i někteří muži včetně opozičních předáků. Kritika se nevyhnula ani organizátorce stávky: "Jí se to lehce řekne, protože sama není vdaná," vyjádřila se tožská novinářka Ekoue Blameová. "Navíc, kdo bude hlídat, co páry doopravdy dělají za zavřenými dveřmi?" uvažuje.

Faure Gnassingbé

Gnassingbé stojí v čele malého afrického státu od roku 2005, kdy zemřel jeho otec, dlouholetý prezident Gnassingbé Eyadéma. Faure Gnassingbé v témže roce vyhrál prezidentské volby, funkci ve volbách před dvěma lety obhájil.

"Týden je moc..."

"Týden sexuální stávky je moc," řekl šéf opozičního Svazu sil pro změny Jean-Pierre Fabre. "Ať se koná jen dva dny," prohlásil předák, který během poklidné sobotní demonstrace v hlavním městě Lomé vyzval prezidenta k odchodu.

Bezpečnostní síly proti tisícovkám demonstrujících v sobotu nezasáhly. V úterý a ve středu ale byli účastníci protestních pochodů rozehnáni slzným plynem.

Togo leží v Guinejském zálivu v západní Africe.

Togo leží v Guinejském zálivu v západní Africe.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video