Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov s tvory, které má na světě...

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov s tvory, které má na světě nejraději - psem a koněm. (28. dubna 2018) | foto: Profimedia.cz

Socha nestačila. Turkmeni budou národního psa velebit i při státním svátku

  • 27
Autoritářský turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov zavedl státní svátek na počest psího plemene oblíbeného v této někdejší sovětské republice. Obyvatelé Turkmenistánu budou středoasijského pasteveckého psa alabaje oslavovat vždy poslední dubnovou neděli. Na ten den připadá také svátek místního plemene koní.

Prezidentův syn Serdar, který stojí v čele mezinárodní asociace chovatelů alabajů, informoval, že v rámci oslav se bude konat soutěž krásy těchto psů i závody, během nichž budou předvádět své dovednosti.

Úcta k psům a koním je v šestimilionovém Turkmenistánu díky jeho staleté tradici pastevectví silně zakořeněná. Loni na podzim se alabaj dočkal i pozlaceného pomníku na jednom z rušných kruhových objezdů v hlavním městě Ašgabatu. 

12. listopadu 2020

Vysoký a statný pes je šikovným ochráncem ovcí a koz, které dokáže ubránit před vlky. Lidé si ho také pořizují jako hlídače, v Turkmenistánu je navíc používán při oblíbených psích zápasech.

Berdymuhamedov patří mezi milovníky alabajů už dlouhá léta. O tomto plemenu podle agentury AP napsal knihu i píseň a v roce 2017 štěně daroval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. O dva roky později stejný dar dostal i tehdejší ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Gurbanguli Berdymuhamedov vládne Turkmenistánu, zemi závislé na těžbě zemního plynu, přes čtrnáct let. Vytvořil kolem sebe kult osobnosti a jakoukoliv opozici nepřipouští.

Osobnosti turkmenského prezidenta se věnoval také britský moderátor John Oliver ve své show Last Week Tonight:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video