Sfinga v Gíze

Sfinga v Gíze | foto: Wikimedia Commons

Kde není stabilita, nejsou ani turisté, stěžují si egyptští obchodníci

  • 19
Velká sfinga v egyptské Gíze již viděla leccos. Různé civilizace i vládce. Na místě, kam kdysi proudily davy turistů, bylo však v sobotu prázdno. Turisté přestali jezdit. Jediné lidské bytosti, které lev, či lvice mohl(a) sledovat, byli Egypťané jdoucí k referendu.

Gíza na rozdíl od Káhiry, se kterou tvoří dvojměstí, v sobotu hlasovala o islamistickém návrhu nové ústavy. "Nejsou tu žádní turisté", postěžoval si stanici Al-Arabíja dvaatřicetiletý Adíl, který se nedaleko pyramidy stále snaží prodávat suvenýry. Důvod? "Nová islamistická vláda nemá žádné zkušenosti s řízením země. Zajímají se jen o vlastní byznys, naše životy jim jsou lhostejné," dodává nespokojeně.

Egypt rozhoduje o nové ústavě. Politický islám nejspíše posílí

Podobné stížnosti jsou slyšet od všech Egypťanů, kteří pracují - ši spíše pracovali - v turistickém byznyse. Před loňským pádem autokratického prezidenta Husního Mubaraka země vydělávala na turismu 12,5 miliardy dolarů ročně. Loni poklesly příjmy z tohoto odvětví zhruba o 30 procent na 8,8 miliard dolarů.

Muslimské bratrstvo - stále islamistické, byť již umírněné - vyvrací fámy, podle kterých bude v Egyptě zakazovat alkohol a koupání v bikinách. Prezident Muhammad Mursí pozval turisty do země a pózoval před staroeygptskými památkami. Jenže turisté a s nimi spojený byznys oceňují stabilitu. A tou se Egypt pochlubit nemůže.

"Islamistická vláda vyvolává jen hněv a neklid," řekl arabské televizi třiatřicetiletý Sajíd, který se živí jako turistický průvodce. Ani jeho kolegové, kteří teď znuděně postávají před prázdným památkovým areálem, nehýří optimismem. "Ve stabilitu už ani nedoufám," konstatuje lakonicky třiatřicetiletý Jásir, který kdysi také návštěvníkům nabízel nejrůznější cetky.

Referendum navíc nic nevyřeší, přidává se majitel desítky koní, na kterých se vozí turisté kolem pyramid. "S tou ústavou Bratři zemi jen rozdělují," posteskl si.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video