Východ Turecka zasáhlo zemětřesení o síle 6,8, zemřelo dvaadvacet lidí

  • 23
Počet obětí silného zemětřesení, které v pátek postihlo východ Turecka, stoupl na 22. Záchranné akce v místě neštěstí pokračují, v sobotu se podařilo vyprostit po 17 hodinách živou ženu. Otřesy, jejichž centrum bylo v provincii Elazig, měly sílu 6,8. Zraněno je 1103 lidí. Páteční bilance hovořila o 14 mrtvých a asi 300 zraněných.

Úřady provincie Elazig hlásí 16 mrtvých, další čtyři lidé zahynuli v sousední provincii Malatya. Nemocnice v obou provinciích přijaly 1030 zraněných.

Po pátečním zemětřesení následovalo 250 dalších slabších otřesů. V sobotu ráno záchranáři vynášeli raněné z trosek, v nichž lidé přežili 12 hodin. Podle vlády jsou ve zřícených budovách stále uvězněny asi tři desítky osob.

V sobotu ráno záchranáři vynášeli raněné z trosek, kde někteří lidé zůstávají dál uvězněni. Po 17 hodinách podařilo vyprostit z trosek mladou ženu, uvedla agentura Anadolu.

Několik hodin předtím, tedy přibližně 15 hodin po zemětřesení, zachránili záchranáři těhotnou ženu. Záchranné složky bojují s časem, v oblasti je totiž chladné počasí, v noci tam bylo až minus osm stupňů Celsia.

Nejpostiženější je město Sivrice. „Zemřeli tady lidé i zvířata. Naše rodina strávila noc kolem ohně pod dekami. Náš dům spadl a nemáme kam jít,“ řekl muž jménem Sinasi, jehož citovala agentura Reuters.

Chvění země zaznamenali lidé také v sousední Sýrii a slabé otřesy jsou hlášeny z Íránu a Libanonu.

Turecko vyhlásilo opatření na celonárodní úrovni, ale nežádá o zahraniční pomoc. Do pátracích operací jsou zapojena bezpilotní letadla a záchranářské práce se koordinují mezi jednotlivými provinciemi.

Agentura pro mimořádné situace vyzvala občany, aby nevstupovali do poškozených domů, protože stále hrozí následné otřesy. V nejvíc postižených oblastech byli lidé ubytováni v tělocvičnách a do těchto míst mají být poslány přikrývky i stany.

Turecko má za sebou četná zemětřesení. Při tom, které zemi zasáhlo v roce 1999, přišlo o život přes 17 000 lidí. Otřesy měly tehdy sílu 7,6 a bez střechy nad hlavou se ocitlo půl milionu lidí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video