Soudní budovu v Istanbulu, kde se rozhoduje o vazbě či propuštění Turků

Soudní budovu v Istanbulu, kde se rozhoduje o vazbě či propuštění Turků podezřelých z korupce, hlídá kordon policistů. (20. prosince 2013) | foto: Reuters

V Turecku zatkli zaměstnance amerického konzulátu, viní ho ze špionáže

  • 12
Turecké úřady ve čtvrtek zatkly zaměstnance amerického konzulátu v Istanbulu pro údajné napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara považuje za hlavního strůjce loňského pokusu o převrat. O zatčení informovala turecká agentura Anadolu s tím, že místní justice vydala také povolení k zadržení 133 pracovníků ministerstev financí a práce.

Zadrženým zaměstnancem Spojených států je turecký občan identifikovaný iniciálami M. T. Turecké úřady jej obvinily ze špionáže a pokusů o „zničení“ ústavního pořádku v zemi. 

Agentura AP s odkazem na Anadolu uvedla, že muž je podezírán z vazeb na bývalého prokurátora a čtyři policejní velitele, které soudy stíhají kvůli řízení protikorupčního vyšetřování v roce 2013. Vláda tvrdí, že vyšetřování s cílem ji svrhnout zorganizoval Gülen. Ten už léta žije v americkém exilu a podíl na událostech z července 2016 odmítá.

Jsme hluboce znepokojeni, reagovaly Spojené státy

Americká ambasáda v Ankaře reagovala prohlášením, že krok Turecka ji „hluboce znepokojuje“. Obvinění vznesená vůči svému zaměstnanci považuje za „zcela nepodložená“ a uvedla, že „bezdůvodná anonymní obvinění“ vůči členům americké diplomatické mise škodí vzájemným vztahům.

Ankara navíc v rámci tažení proti údajným organizátorům loňského pokusu o puč připravuje zadržení 133 převážně bývalých pracovníků rezortů financí a práce. Ti údajně k tajné komunikaci používali šifrovací aplikaci ByLock, která podle vlády sloužila Gülenovým stoupencům. Podle vlády jeho vliv sahal hluboko do struktur tureckého vojska, školství či soudnictví.

Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana proto zatkl téměř 60 tisíc lidí, kteří jsou nyní za mřížemi nebo čekají na verdikt. Až 150 tisíc lidí v soukromé i státní sféře ztratilo zaměstnání. 

Ve středu poslal turecký soud na doživotí 41 lidí, které uznal vinnými z pokusu o zavraždění prezidenta Erdogana. U 34 z nich soud rozhodl o „těžkém“ doživotí. U toho si odsouzení musí odsedět delší dobu, než mohou být podmínečně propuštěni. Dalších sedm podle agentury Reuters dostalo „běžné“ doživotí, dva lidé pak vyfasovali nižší tresty  (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video