Turci hlasují v místních volbách, které jsou považovány za test obliby...

Turci hlasují v místních volbách, které jsou považovány za test obliby prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. (31. března 2019) | foto: AP

Istanbul nedám. Erdogan si vymohl přepočítání hlasů tam, kde prohrál

  • 172
Ústřední volební komise v Turecku ve středu rozhodla, že se musí přepočítat výsledky nedělních místních voleb v sedmi okrscích Istanbulu. Nejvyšší volební instance tak částečně vyhověla stížnosti vládní strany, jejíž kandidát v Istanbulu podle neoficiálních výsledků těsně prohrál se zástupcem opozice.

Ústřední volební komise ve středu zvrátila rozhodnutí istanbulské volební komise, která v úterý rozhodla hlasy nepřepočítávat. Proti tomu ale podala stížnost vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), jíž ve středu ústřední volební komise částečně vyhověla. AKP totiž požadovala přepočítat výsledky ve všech 39 istanbulských okrscích.

V nedělních místních volbách AKP celkově zvítězila a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi.

AKP ale prohrála volby ve třech největších městech země - Istanbulu, Ankaře a Izmiru. V Ankaře a Istanbulu přitom tato strana vedla radnici nepřetržitě v předchozím čtvrtstoletí.

Ztráta vedení metropole Ankary a největšího tureckého města Istanbulu je proto některými považovaná za velkou porážku vládní strany i jejího lídra, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který mimochodem jako starosta Istanbulu v letech 1994-1998 začínal ve vysoké politice.

V Ankaře zvítězil kandidát opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Mansur Yavaş, jemuž voliči dali 50,9 procenta hlasů a který tak porazil kandidáta AKP Mehmeta Özhasekiho (47,1 procenta).

Test pro Erdogana. V lokálních volbách může kvůli recesi ztratit Ankaru

Jen těsně ale skončily volby starosty Istanbulu, kde vyhrál kandidát CHP Ekrem Imamoglu se 48,79 procenta hlasů. Porazil expremiéra Binaliho Yildirima (AKP), jenž dostal 48,52 procenta hlasů, tedy jen asi o 25 000 hlasů méně.

Podle deníku Hürriyet Imamoglu v úterý navštívil v Ankaře mauzoleum zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka, kde se do návštěvní knihy podepsal jako „starosta Istanbulu“, ač volební komise ještě oficiálně výsledky neoznámila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video