Otřesy v Turecku a Sýrii mají přes 4,5 tisíce obětí, Erdogan vyhlásil smutek

  6:01aktualizováno  7. února 3:47
Turecko a sousední Sýrii v pondělí nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 7,8 a o několik hodin později další o síle 7,6. Počet obětí už vystoupal na víc než 4,5 tisíce. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že šlo o největší zemětřesení od roku 1939. Vyhlásil sedmidenní státní smutek. Desítky zemí nabídly svou pomoc. Česko na místo poslalo týmy speciálně vycvičených hasičů.

Turecký Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) v noci na úterý ohlásil 2 921 mrtvých a bezmála 15 900 zraněných. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích. V Sýrii podle dřívějších údajů agentury AFP zemřelo 1 444 lidí. Celkový počet obětí bude zřejmě dále stoupat, pokračují odklízecí práce.

Otřesy o síle 7,8 byly zaznamenány 33 kilometrů od Gaziantepu s ohniskem v hloubce 18 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGS. Oblast v následujících hodinách zasáhly desítky následných otřesů.

Svědectví z turecké apokalypsy. Strašné, padají věci, líčí český fotbalista

Před polednem SEČ pak jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení. To podle AFAD mělo sílu 7,6. Otřesy byly opět hlášeny i ze Sýrie a Libanonu.

Následky silného zemětřesení v syrském Idlíbu (6. února 2023)

Turecký vicepremiér Fuat Oktay uvedl, že nejvíce obětí připadá na provincii Kahramanmaraş. Tam měly epicentrum i další otřesy. V Kahramanmaraşi se nachází i skupina Čechů. Podle ministerstva zahraničí jsou v pořádku, velvyslanectví v Ankaře je s nimi v kontaktu a zajišťuje pro ně dopravu ze zasažené oblasti. Ministerstvo nemá informace, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi, řekla mluvčí Mariana Wernerová.

Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení. (6. února 2023)

Zemětřesení znamená obrovské materiální škody, které se v Turecku budou pohybovat v rozmezí od jedné do deseti miliard dolarů (zhruba 22 až 220 miliard Kč), a mohly by tak odpovídat až dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP) této země, uvedla USGS.

Podle tureckého prezidenta se zřítilo více než 2 800 budov. Turecká lira sestoupila k dolaru na rekordní minimum, oslabovaly rovněž turecké akcie. Provoz pozastavil ropný terminál Ceyhan na jihu Turecka a kvůli zemětřesení se podle státního provozovatele ropovodů a plynovodů BOTAS přerušily i dodávky plynu do některých provincií.

U zříceného věžáku se snažili zaslechnout hlasy

V Diyarbakiru jeřáby a záchranné týmy vytahovaly lidi z na sebe namačkaných podlaží bytového komplexu. U zřícené jedenáctipatrové budovy záchranáři požádali lidi, aby byli potichu, aby případně uslyšeli volání zasypaných.

Lidé, kteří se snaží dostat z míst zasažených zemětřesením, způsobili dopravní zácpy a zkomplikovali příjezd záchranářů. Úřady proto apelují, aby obyvatelé nevyjížděli. Pro ty, kdo přišli o domov, se otevřely mešity jako dočasné útočiště, kde se v teplotách blízkým bodu mrazu mohou ohřát.

Na syrské straně hranice zemětřesení postihlo i oblasti ovládané opozičními silami. V těchto regionech často v nuzných podmínkách žijí čtyři miliony lidí, které z domova vyhnala občanská válka. I za normálního stavu je tam špatně dostupná zdravotní péče a nyní záchranáři říkají, že nemocnice praskají ve švech.

Ráid Sálih, šéf organizace Bílé helmy, která pomáhá v opozicí ovládaných oblastech, řekl, že na některých místech se zřítily celé čtvrti. V Damašku se otřásaly budovy a lidé ve strachu vybíhali do ulic. Podobná byla situace v libanonských městech Bejrút či Tripolis. Otřesy byly cítit i jinde v regionu.

Osmnáctiměsíční dívka přežila

V syrském městě Azáz se záchranářům podařilo ze sutin domu zachránit osmnáctiměsíční Raghad Ismáílovou. Podle agentury Reuters ji vytáhli bez zranění. Strýc se o ni hned začal starat. Batole posedávalo na polštářích, bylo přikryté dekou a pojídalo chleba. Aby přečkalo chladné počasí, mělo u sebe i kamínka, popsal zpravodaj agentury.

„Otec utrpěl vážné zranění zad, jeho mladší dcera je v pořádku. Jeho těhotná žena, pětiletá dcera a čtyřletý syn zemřeli,“ uvedl strýc, který se představil jako abú Husám. Jak dodal, další rodina, která žila v domě, matka a tři děti, byly zachráněny. Rodina Ismáílových pochází původně z města Múrak v provincii Hamá. Do Azázu se dostali během války. Město mají pod kontrolou povstalci.

Pomoc přichází z celého světa

Pomoci Turecku a Sýrii jsou připraveny Spojené státy, Evropská unie, Německo i řada dalších zemí. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že bylo mobilizováno deset pátracích a záchranných týmů, které mají podpořit turecké záchranáře.

Do Turecka míří také 68 českých hasičů. Tým je složen z příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje. Kromě České republiky nabízí pomoc Francie, Bulharsko, Řecko nebo Polsko. Bulharsko coby další sousední země Turecka do oblasti vysílá hasiče, záchranáře a lékaře. Pomoc nabízí rovněž Egypt či Slovensko.

Největší nepřítel záchranářů v Turecku je teď mráz, říká bývalý šéf USAR týmu

Ke stejnému kroku je připraven také Izrael. Tamní premiér Benjamin Netanjahu už uvedl, že náklad s humanitární pomocí vyrazí jak do Turecka, tak i do Sýrie. S tou přitom Svatá země nemá diplomatické vztahy. Podle listu The Guardian o to zasažená země Izraelce požádala.

Na přímou otázku, zda to byla vláda prezidenta Bašára Asada v Damašku, nebo opoziční povstalci, Netanjahu odpověděl jen: „Sýrie“. Provládní syrský list Al-Watan nicméně s odkazem na zdroj z vlády okamžitě popřel, že by o pomoc žádalo vedení Sýrie.

Čeští hasiči vyrazili na pomoc Turecku, do akce se zapojí v úterý ráno

Organizace Člověk v tísni vyhlásila sbírku. Prezident Miloš Zeman kondoloval Erdoganovi, soustrast vyjádřil také syrskému lidu. Všem, které katastrofa zasáhla, vyjádřil lítost i premiér Petr Fiala nebo šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že prezident Joe Biden vládní agentuře pro humanitární pomoc USAID a dalším federálním úřadům nařídil, aby posoudily možnosti pomoci. Tu nabídl i německý kancléř Olaf Scholz.

Rusko oznámilo, že má v pohotovosti sto záchranářů, kteří jsou připraveni vyrazit. Prezident Vladimir Putin také kondoloval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipovi Erdoganovi. Další specialisty do zasažených oblastí vyšle Nizozemsko.

Truchlíme s rodinami obětí,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž je evropská pomoc už na cestě. EU bude pomáhat, jak jen to bude možné, uvedla.

Indická vláda uvedla, že má v pohotovosti dva týmy, které tvoří sto záchranářů se speciálně vycvičenými psy a vybavením. Na 130 hasičů a 13 tun pomoci je přichystáno na Tchaj-wanu. Humanitární pomoc je ochotna poslat Čína. Pomoc nabízí i Srbsko.

A také Řecko, které jinak nemá s Tureckem jednoduché vztahy. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis na Twitteru napsal, že je devastujícím zemětřesením hluboce zarmoucen. Ochotu pomoci Turkům vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsme nablízku přátelům v Turecku, jsme připraveni poskytnout potřebnou pomoc,“ uvedl Zelenskyj, jehož země už skoro rok čelí ruské agresi.

Nejhorší zemětřesení od roku 1939

„Doufáme, že se z této katastrofy společně dostaneme co nejdříve a s co nejmenšími ztrátami,“ napsal turecký prezident Erdogan v jednom z příspěvků.

Otřesy o síle 7,8, které nyní zasáhly Turecko a Sýrii, se svou silou vyrovnaly nejsilnějšímu zemětřesení v Turecku v novodobé historii. V květnu 1939 zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 severovýchodní provincii Erzincan a vyžádalo si přes 30 tisíc mrtvých. V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou nicméně zemětřesení poměrně častá.

V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18 tisíc lidí. V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes 600 lidí. Před dvěma lety si zemětřesení v oblasti Izmiru vyžádalo 116 životů.

Nejsilnější zemětřesení v historii mělo sílu 9,5 a v květnu 1960 zpustošilo oblast kolem měst Valdivia a Concepción na jihu Chile. Následné vlny tsunami tehdy postihly i Havaj, Japonsko či Filipíny, katastrofa si vyžádala 2 až 6 tisíc mrtvých.

Nejničivější zemětřesení v Turecku

  • Dvě nejničivější zemětřesení v historii zasáhla zemi v prosinci roku 115 a v květnu roku 526, zahynulo při nich vždy na čtvrt milionu lidí.
  • V prosinci roku 1939 si otřesy půdy vyžádaly na 33 tisíc mrtvých.
  • V provincii Van v listopadu 1976 při otřesech půdy o síle 7,5 zahynulo 3 840 lidí.
  • Zemětřesení o síle 7,6 postihlo v srpnu roku 1999 severozápad Turecka s epicentrem u města Izmit: zahynulo na 18 tisíc lidí.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...